Ντιρκ Κόρνχερτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ντιρκ Κόρνχερτ
Cornelis van Haarlem - Dirck Volckertszoon Coornhert.jpg
Πορτρέτο του Κόρνχερτ,φιλοτεχνημένο από τον Κορνέλις φαν Χάρλεμ
Γέννηση 1522
Άμστερνταμ
Θάνατος 29  Οκτωβρίου 1590
Χάουντα
Υπηκοότητα Ολλανδία
Ιδιότητα θεολόγος, πολιτικός, χαράκτης, ποιητής και συγγραφέας

Ο Ντιρκ Κόρνχερτ (Dirck Volckertszoon Coornhert, Άμστερνταμ, 1522 - Γκούντα, 29 Οκτωβρίου 1590) ήταν Ολλανδός γλύπτης, ποιητής, πολυμαθής φιλόσοφος, ουμανιστής θεολόγος, νομικός και πολιτικός.

Γεννήθηκε στο Άμστερνταμ το 1522, ο νεότερος γιος ενός εμπόρου ρούχων, και πέρασε ένα μέρος της παιδικής του ηλικίας στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Υπήρξε για ένα διάστημα "αρχι-υπηρέτης" του κόμη της Μπρέντεροντε και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Χάαρλεμ, όπου άρχισε την καριέρα του ως γλύπτης 1574 δουλεύοντας σε συνεργασία με τον ζωγράφο Μάρτεν φαν Χίμσκερκ. Φιλοτέχνησε σε γλυπτά του κάποια αριστουργήματα του Χίμσκερκ καθώς και του Φρανς Φλορίς (έργα που "δημοσιεύθηκαν από τον Ζερόμ Κοκ ντ'Ανβερνς). Έπειτα εγκατέλειψε την γλυπτική για να εξοικειωθεί με την εκδοτική (1560). Ο Φίλιπ Γκαλ, που υπήρξε μαθητής του το 1556, τον "διαδέχθηκε" ως βασικός γλύπτης των έργων του Χίμσκερκ. Αποκτά, παράλληλα με το καλλιτεχνικό του ταλέντο, μια βαθιά γνώση της νομικής, και δουλεύει ως συμβολαιογράφος το 1561, στη συνέχεια ως επίσημος γραμματέας της πόλης (1562) και γραμματέας του δημάρχου το 1564.

Όντας πατριώτης, συντάσσει το μανιφέστο του Γουλιέλμου της Οράγγης και το 1566 συμμετέχει στην εξέγερση των Κάτω Χωρών ενάντια στην Ισπανία (1567-1568). Φυλακίζεται στη Χάγη και καταφέρνει να δραπετεύσει αλλά αναγκάζεται να εξοριστεί στη Γερμανία, όπου ο Χέντρικ Χόλτζιους (Hendrik Goltzius) γίνεται μαθητής του το 1575. Κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής επανάστασης, τίθεται και πάλι στην υπηρεσία του Γουλιέλμου της Οράγγης, ως γραμματέας της "πολιτείας" (1572). Επιστρέφοντας στην πατρίδα του μετά την μεγάλη πυρκαγιά του Χάρλεμ, ασκεί εκ νέου το επάγγελμα του συμβολαιογράφου από το 1577 ως το 1587 και μετά εγκαθίσταται στο Γκούντα, όπου συνεχίζει να ασκεί το επάγγελμα του ως το θάνατό του, στις 29 Οκτωβρίου 1590.

Αν και καθολικός, ο Κόρνχερτ ήταν υποστηρικτής της θρησκευτικής ελευθερίας. Οι αμερόληπτες θεολογικές του θέσεις, διαδομένες στο ευρύ κοινό, τον έφερναν συχνά σε διαμάχες τόσο με καθολικούς όσο και με καλβινιστές. Ως ουμανιστής και οπαδός της θρησκευτικής ελευθερίας μετέφρασε στα Ολλανδικά το έργο του Εράσμου και αντιτάχθηκε στην θανατική καταδίκη των αιρετικών. Μετέφρασε τη Βίβλο στα Ολλανδικά και επηρέασε σημαντικά τον Ιάκωβο Αρμίνιο.

Ως άνθρωπος των γραμμάτων έμαθε Λατινικά και δημοσίευσε Ολλανδικές μεταφράσεις του Κικέρωνα, του Σενέκα και του Βοήθιου. Ο Κόρνχερτ θεωρείται ως ένας από τους "πατέρες" της Ολλανδικής Αναγεννησιακής διδασκαλίας, γι´αυτό και κάποιοι του αποδίδουν την σύνθεση των στίχων του εθνικού ύμνου της Ολλανδίας, του Het Wilhelmus. Επίσης μετέφρασε στα Ολλανδικά τα πρώτα δώδεκα βιβλία της Οδύσσειας του Ομήρου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
  • Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάννικα, 1911 (όπου βασίζονται τα αντίστοιχα άρθρα της Γαλλικής και Αγγλικής Wikipedia)