Ντιπίκα Παντουκόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντιπίκα Παντουκόν
Γέννηση5  Ιανουαρίου 1986[1]
Κοπεγχάγη
Χώρα πολιτογράφησηςΙνδία
ΣπουδέςΕθνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Ίντιρα Γκάντι
Ιδιότηταηθοποιός, μοντέλο και ηθοποιός ταινιών[2]
ΣύζυγοςRanveer Singh (από 2018)[3]
ΓονείςΠρακάς Πάντουκονε
ΑδέλφιαΑνίσα Παντουκόν
ΒραβεύσειςΒραβείο Filmfare Καλύτερου Α' γυναικείου ρόλου, BIG Star Entertainment Awards, CNN-BNN Ινδός της Χρονιάς, διεθνές βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου της Ινδικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, NDTV Indian of the Year, Producers Guild Film Awards, Screen Awards, Stardust Awards, Times of India Film Awards, κινηματογραφικά Βραβεία Ζι, ETC Bollywood Business Awards (2014), Crystal Award (2020)[4] και Time 100 (2018)[5]
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ντιπίκα Παντουκόν (5 Ιανουαρίου 1986) είναι Ινδή ηθοποιός και παραγωγός. Ως μια από τις πιο ακριβοπληρωμένες ηθοποιούς στην Ινδία, οι διακρίσεις της περιλαμβάνουν τρία Βραβεία Φίλμφεϊρ. Βρίσκεται στις λίστες με τις πιο δημοφιλής προσωπικότητες της χώρας και το περιοδικό Time την έβαλε στην λίστα με τους 100 ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως το 2018.

Η Παντουκόν, κόρη του αθλητή του μπάντμιντον Πρακάς Παντουκόν, γεννήθηκε στην Κοπενγχάγη και μεγάλωσε στο Μπανγκαλόρ. Ως έφηβη, έπαιζε μπάντμιντον σε πρωταθλήματα μα εγκατέλειψε την καριέρα της στον αθλητισμό για να γίνει μοντέλο. Σύντομα έλαβε προτάσεις για ρόλους στον κινηματογράφο και έκανε την πρώτη εμφάνιση στην υποκριτική το 2006 ως ο ομώνυμος χαρακτήρας στην ταινία Aishwarya. Μετά ενσάρκωσε έναν διπλό ρόλο δίπλα στον Σαχ Ρουχ Χαν στην πρώτη της εμφάνιση στο Μπόλιγουντ, στην ρομαντική ταινία Om Shanti Om (2007), που της χάρισε το Βραβείο Φίλμφεϊρ Καλύτερης Πρωτοεμφανιζόμενης Ηθοποιού. Η Παντουκόν έλαβε θετικά σχόλια για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στην ρομαντική ταινία Love Aaj Kal (2009) αλλά αυτό έγινε μετά από ένα σύντομο διάλειμμα.

Η ρομαντική κωμωδία Cocktail (2012) σηματοδότησε μια σημαντική καμπή στην καριέρα της και έλαβε επιπλέον επιτυχία με πρωταγωνιστικούς ρόλους στις ρομαντικές κωμωδίες Yeh Jawaani Hai Deewani και Chennai Express (κι οι δυο το 2013), στην κωμωδία Happy New Year (2014), στις δραματικές ταινίες Bajirao Mastani (2015) και Padmaavat (2018) και στην ταινία δράσης του Χόλυγουντ XXX: Return of Xander Cage (2017). Έλαβε επίσης θετικά σχόλια για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην τραγική ρομαντική κωμωδία Goliyon Ki Raasleela Ram-Leela (2013), που βασίστηκε στον ρόλο της Ιουλιέτας, αλλά και στον ρόλο της ισχυρογνώμων αρχιτεκτόνισσας στην κωμωδία-δράμα Piku (2015), που της χάρισαν δυο Βραβεία Φίλμφεϊρ Καλύτερης Ηθοποιού. Ίδρυσε την δική της εταιρεία παραγωγής, την Ka Productions, το 2018 με την οποία έκανε την παραγωγή στην ταινία Chhapaak (2020), στην οποία πρωταγωνίστησε.

Η Παντουκόν είναι η εκπρόσωπος τύπου της Ακαδημίας Κινούμενης Εικόνας της Βομβάης και η ιδρύτρια του Live Love Laugh Foundation, που επικεντρώνεται στην ψυχική υγεία στην Ινδία. Ως υποστηρίκτρια ζητημάτων όπως ο φεμινισμός και η κατάθλιψη, έχει γράψει στήλες σε εφημερίδα, έχει σχεδιάσει τα δικά της γυναικεία ρούχα και προωθεί προϊόντα και υπηρεσίες. Η Παντουκόν είναι παντρεμένη με τον επίσης Ινδό ηθοποιό Ρανβίρ Σινγκ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περαιτέρω μελέτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]