Ντιέγκο Μπίσεσβαρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντιέγκο Μπίσεσβαρ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Diego Biseswar (Ολλανδικά)
Γέννηση8  Μαρτίου 1988[1][2]
Άμστερνταμ
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο των Κάτω Χωρών
Ύψος173 cm Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΟλλανδικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποδοσφαιριστής
Περίοδος ακμής2005
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ (γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1988) είναι Σουριναμέζος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής γεννημένος και μεγαλωμένος στην Ολλανδία, που αγωνίζεται για την ομάδα του ΠΑΟΚ ως πλάγιος επιθετικός και επιθετικός μέσος. Το παρατσούκλι του είναι "καλλιτέχνης", το οποίο του αποδόθηκε έπειτα από την κατάκτηση της 10ης χρυσής μπάλας του.

Νεαρή ηλικία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Άμστερνταμ, όπου ο πατέρας του ήταν οδηγός λεωφορείου. Μεγαλώνοντας, το μοναδικό του πάθος ήταν το ποδόσφαιρο.

Σταδιοδρομία σε συλλογικό επίπεδο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα του Μπίσεσβαρ ήταν η ερασιτεχνική DWS. Έγινε μέλος του ΑΦΚ Άγιαξ τον επόμενο χρόνο. Μετά από πέντε σεζόν με τον Άγιαξ θεωρήθηκε ανυπάκουος και αφέθηκε ελεύθερος. Ο Μπίσεσβαρ έχει δηλώσει ότι ήταν χαρούμενος που έφυγε από τον Άγιαξ, λέγοντας ότι «Ο Άγιαξ νόμιζε ότι δεν ήμουν αρκετά καλός και ήθελα να φύγω. Δεν ένιωθα άνετα, πολλοί φίλοι μου έφευγαν και η σχέση μου με τον προπονητή δεν ήταν η καλύτερη. Ήταν ατυχές, αλλά δε μου καταστράφηκαν τα όνειρα».

Ο Μπίσεσβαρ επέστρεψε στην προηγούμενη ομάδα του την DWS, πριν ξαναφύγει για να παίξει στην Telstar. Έπειτα από μία σεζόν, ο Μπίσεσβαρ ζητήθηκε στη νεανική ομάδα της Φέγενορντ, μία μετεγγραφή που τον ικανοποίησε: «Τους είχα επισκεφθεί μερικές φορές και με έπεισαν εύκολα. Δεν είχα δυσκολία να ενσωματωθώ στη Φέγενορντ ως ένας έφηβος από το Άμστερνταμ. Και γιατί; Είχα ήδη ξεχάσει τον Άγιαξ και πάντα ένιωθα κάτι ιδιαίτερο για τη Φέγενορντ».

Έχοντας παίξει για ένα χρόνο για την Κ15 της Φέγενορντ, ο Μπίσεσβαρ προωθήθηκε στη Φέγενορντ Κ17, στην οποία έπαιξε για δύο σεζόν. Στο τέλος της τελευταίας σεζόν, ο Μπίσεσβαρ έπαιξε τον πρώτο του αγώνα με την αντρική ομάδα της Φέγενορντ.

Στην ομάδα του ΠΑΟΚ ήρθε ως ελεύθερος το καλοκαίρι του 2016. Την πρώτη του χρονιά στην ομάδα υπήρξε από τις πρώτες επιλογές για την βασική εντεκάδα, ενώ κατέκτησε και το Κύπελλο Ελλάδος. Στον τελικό κόντρα στην ΑΕΚ κατάφερε και σκόραρε το πρώτο γκολ της ομάδος του. Ξεκίνησε τον αγώνα βασικός και αντικαταστάθηκε στο 90' από τον Στέλιο Κίτσιου. Το τελικό σκορ ήταν 2-1 υπέρ του ΠΑΟΚ. Με την λήξη της αναμέτρησης ανακηρύχθηκε MVP του τελικού. Την επόμενη χρονιά, είχε μειωμένες συμμετοχές με την ομάδα της Θεσσαλονίκης, ωστόσο προς το τέλος της σεζόν ξαναβρήκε την θέση του στην βασική ενδεκάδα. Στο φινάλε της σεζόν στέφθηκε ξανά Κυπελλούχος Ελλάδας, με την ομάδα του ΠΑΟΚ να αντιμετωπίζει στον τελικό ξανά την ΑΕΚ και να την κερδίζει με σκορ 2-0. Ο ίδιος ξεκίνησε βασικός και αντικαταστάθηκε στο 75' από τον Εβγέν Σάχοφ. Την τρίτη του χρονιά με την ομάδα του ΠΑΟΚ, αποτέλεσε έναν από τους βασικούς και σταθερούς πυλώνες της ομάδας και ήταν ένας από τους παίκτες που οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του νταμπλ προσφέροντας 10 γκολ και 10 ασσίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Κατά την διάρκεια της σεζόν, ανανέωσε το συμβόλαιό του με τον ΠΑΟΚ έως το 2022.[3]

Προσωπική Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι γονείς του Μπίσεσβαρ είναι από το Σουρινάμ, αν και για κάποια περίοδο δικαιούνταν (λανθασμένα) να πάρει υπηκοότητα για το Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Έχει μία μεγαλύτερη αδερφή και ένα μικρότερο αδελφό, ο οποίος ονομάζεται Ρομάριο. Τα αδέρφια Μπίσεσβαρ ονομάστηκαν έτσι εξαιτίας των θρύλων του ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα και Ρομάριο. Αν και μεγάλωσε στο Άμστερνταμ, η οικογένεια του Μπίσεσβαρ υποστηρίζει την ομάδα του Ρότερνταμ, Φέγενορντ.

Τίτλοι - Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φέγενορντ
ΠΑΟΚ

Ατομικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]