Διονύσιος της Πορτογαλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ντενίς της Πορτογαλίας)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ντενίς της Πορτογαλίας
Dinis-P.jpg
Γέννηση 9  Οκτωβρίου 1261
Λισαβόνα
Θάνατος 7  Ιανουαρίου 1325
Σανταρέμ
Υπηκοότητα Πορτογαλία
Ιδιότητα ποιητής, συνθέτης, συγγραφέας και γεωργός
Σύζυγος Ελισάβετ της Αραγωνίας
Τέκνα Constance of Portugal, Αλφόνσος Δ΄ της Πορτογαλίας, Pedro Afonso, conde de Barcelos, Alfonso Sanches και Maria Afonso
Γονείς Αλφόνσος Γ΄ της Πορτογαλίας και Βεατρίκη της Καστίλης
Αδέλφια Infante Afonso, Lord of Portalegre, Maria of Portugal, Infanta Branca, Viscountess of Huelgas και Infanta Sancha of Portugal

O Τζινίς της Πορτογαλίας (Dinis ή Diniz, Διονύσιος), ο αποκαλούμενος και βασιλιάς αγρότης, (9 Οκτωβρίου 12617 Ιανουαρίου 1325) ήταν ο έκτος βασιλιάς της Πορτογαλίας (12791325). Ήταν μεγαλύτερος γιος και διάδοχος του βασιλιά της Πορτογαλίας Αλφόνσου Γ’ από την δεύτερη σύζυγο του Βεατρίκη της Καστίλης και εγγονός του βασιλιά της Καστίλης Αλφόνσου Ι’ του σοφού.

Όταν ανέβηκε στον θρόνο κληρονόμησε νέα διαμάχη από τον πατέρα του με την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία, αλλά φρόντισε γρήγορα να συμφιλιωθεί μαζί της, υπογράφοντας ευνοϊκή συμφωνία με τον πάπα. Έδωσε επίσης άσυλο στους Ναΐτες ιππότες που είχαν διωχθεί από τη Γαλλία, καθιστώντας έτσι την Πορτογαλία το κέντρο της συνέχειας του ιπποτικού αυτού τάγματος.

Μετά την ανακατάληψη της Πορτογαλίας από τους Μαυριτανούς που είχε ολοκληρωθεί από τον πατέρα του, ο Ντένις σαν φιλειρηνικός βασιλιάς δεν ασχολήθηκε ξανά με πολέμους και φρόντισε μονάχα την εσωτερική οργάνωση του βασιλείου του. Έκανε μονάχα έναν σύντομο πόλεμο με την Καστίλη για την κατοχή των πόλεων Σέπρα και Μούρα, αλλά τελικά το 1297 υπέγραψε μια συμφωνία για τα σύνορα με τον βασιλιά Φερδινάνδο Δ’ της Καστίλης που ισχύει μέχρι και σήμερα.

Κύριος σκοπός του ήταν η οργάνωση και η δικαιοσύνη στην χώρα του δημιουργώντας νόμους, με σκοπό να προστατέψουν τον φτωχό λαϊκό πληθυσμό από τις αυθαίρετες συμπεριφορές των πλουσίων. Ταξίδευε ο ίδιος μαζί με την σύζυγό του σε όλα τα μέρη του βασιλείου του για να γνωρίσει τα προβλήματα των κατοίκων γι' αυτό απεκλήθη βασιλιάς – αγρότης. Το 1290 καθιέρωσε τα Πορτογαλικά σαν επίσημη γλώσσα του κράτους του και ως γλώσσα των δικαστηρίων. Έκτισε πλήθος από νέες πόλεις και φρούρια. Προσπάθησε να οργανώσει το εμπόριο στην χώρα του με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με σημαντικότερη επιτυχία την εμπορική συνθήκη με την Αγγλία το 1308.

Έδωσε μεγάλη σημασία στην γεωργία και στην προστασία της γης από τους φυσικούς κινδύνους, ενώ δημιούργησε ένα δάσος κοντά στην Λεϊρία που παραμένει μέχρι και σήμερα ένα από τα σημαντικότερα δάση στην Πορτογαλία. Εκτός από προστάτης της φύσης, ήταν επίσης προστάτης των τεχνών και των επιστημών: επί των ημερών του ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, το σημερινό Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα και η Λισσαβώνα έγινε το μεγαλύτερο επιστημονικό κέντρο στην Ευρώπη. Ο ίδιος επίσης υπήρξε μεγάλος ποιητής, λογοτέχνης και τροβαδούρος, γράφοντας συνολικά 137 τραγούδια.

Τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του, υπήρχαν στην οικογένεια του εσωτερικές συγκρούσεις ανάμεσα στον διάδοχό του Αλφόνσο και τον γιο του Σάντσο. Την εποχή του θανάτου του η Πορτογαλία ήταν βασίλειο ισάξιο με όλα τα υπόλοιπα βασίλεια της Ιβηρικής· τον διαδέχθηκε ο γιος του Αλφόνσος Δ'.

Διονύσιος της Πορτογαλίας
Γέννηση: 9 Οκτωβρίου 1261 Θάνατος: 7 Ιανουαρίου 1325
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Αλφόνσος Γ΄
Βασιλιάς της Πορτογαλίας
Shield of the Kingdom of Portugal (1248-1385).png
1279 - 1325
Διάδοχος
Αλφόνσος ο Γενναίος
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Denis of Portugal της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).