Ντίγκο (φυλή)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντίγκο
(Digo)
Πληθυσμός στην Κένυα: 217.000 (εκτίμ. 1994)
στην Τανζανία: 88.000 (εκτίμ. 1987)
Γλώσσα Ντίγκο (Digo),
Τσιντίγκο (Chidigo) ή
Κιντίγκο (Kidigo)
Θρησκείες Παραδοσιακές Αφρικανικές θρησκείες, Ισλάμ
Συγγενεύουν με τους: Μιτζικέντα (Mijikenda),
Ντουρούμα (Duruma),
Γκιριάμα (Giriama)
κ.ά. φυλές Μπαντού

Οι Ντίγκο (Αγγλικά και Σουαχίλι: Digo), είναι μια εθνοτική και γλωσσική ομάδα η οποία ζει κοντά στις ακτές του Ινδικού Ωκεανού, μεταξύ της Μομπάσα (Mombasa)[Σημ. 1] στη νότια Κένυα και της Τάνγκα στη βόρεια Τανζανία.

Ο πληθυσμός των Ντίγκο εκτιμάτο συνολικά σε 313.288 άτομα,[1] με περίπου 217.000 (εκτίμηση του 1994) εθνοτικούς Ντίγκο να ζουν στην Κένυα και 88.000 (εκτίμηση του 1987) στην Τανζανία.[2]

Οι Ντίγκο ομιλούν την γλώσσα Ντίγκο (Digo), που ονομάζεται από τους ομιλητές της Chidigo ή Kidigo, μια γλώσσα Μπαντού. Είναι μέρος της ευρύτερης εθνοτικής ομάδας των Μιτζικέντα (Mijikenda), η οποία περιέχει εννέα μικρότερες ομάδες ή φυλές, συμπεριλαμβανομένων των Ντουρούμα (Duruma), Γκιριάμα (Giriama) κ.ά.

Οι γυναίκες των Ντίγκο (Digo), έχουν ένα τεράστιο φόρτο εργασίας, αλλά, αποκλείεται η συμμετοχή τους στην πολιτική, τη θρησκεία, τα θέματα συγγένειας και τις μεγάλες οικονομικές συναλλαγές.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Χάριν της μετάφρασης, προτιμήθηκε να διατηρηθούν τα τμήματα με την Αγγλική-Σουαχίλι γραφή έναντι της Ελληνικής τους γραφής. Ο λόγος που γίνεται αυτό, είναι διότι ορισμένες ονομασίες δεν μπορούν να αποδοθούν 100% με την Ελληνική γραφή, π.χ. τόσο η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία Mombasa όσο και η ονομασία Mobasa, στα Ελληνικά γράφονται ως «Μομπάσα». Η αναγραφή λοιπόν της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, μας βοηθά στη συγκεκριμένη περίπτωση, να δούμε ότι η Ελληνική ονομασία προφέρεται ως «Μο-μ-μπά-σα» και όχι ως «Μο-μπά-σα» (γιατί δεν είναι Mobasa αλλά Mombasa). Υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, οπότε η παράλληλη παράθεση της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, διευκολύνει στην Ελληνική ανάγνωση της ονομασίας. Επιπλέον, όπου υπάρχει ονομασία σε Ελληνική γραφή, παρατίθεται απαραιτήτως (εντός παρενθέσεως) και η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία, ώστε να διευκολυνθεί περαιτέρω, ο μη εξοικειωμένος (με τις Σουαχίλι ονομασίες) αναγνώστης.
Παραπομπές σημειώσεων


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. [1] Αρχειοθετήθηκε 2014-02-02 στο Wayback Machine. Αρχειοθετήθηκε Νοέμβριος 21, 2013 στη Wayback Machine του Internet Archive
  2. «Chidigo» Check |url= value (βοήθεια). Ethnologue. 19 Φεβρουαρίου 1999. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]