Ντήτριχ Δ΄ της Κλέβης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντήτριχ Δ΄ της Κλέβης
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΟικογένειαΟίκος της Κλέβης
Θυρεός

Ο Ντήτριχ Δ΄, γερμ.: Dietrich IV af von Kleve (άκμασε 11888-98) από τον Οίκο της Κλέβης ήταν κόμης της Κλέβης από το 1188 έως το 1198.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κομητεία της Κλέβης (γερμ.: Grafschaft Kleve, ολλανδ.: Graafschap Kleef) ήταν μία κομητική πολιτεία της αυτοκρατορίας της Γερμανίας, που στην εποχή μας βρίσκεται εν μέρει στη Γερμανία (μέρος της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας) και εν μέρει στις Κάτω Χώρες/Ολλανδία (τμήματα του Λίμπουρχ, της βόρειας Βραβάντης και του Χέλρε). Οι ηγέτες της, που ονομάζοντο κόμητες, είχαν μία ειδική και προνομιακή θέση στην αυτοκρατορία. Η κομητεία της Κλέβης αναφέρεται για πρώτη φορά τον 11ο αι. Το 1417 η κομητεία έγινε δουκάτο (γερμ.: Herzogtum Kleve, ολλανδ.: Hertogdom Kleef, και οι ηγεμόνες του αναβιβάστηκαν στο καθεστώς των δουκών.

Η ιστορία της σχετίζεται στενά με αυτή των γειτόνων της: τα δουκάτα του Γύλιχ, του Μπεργκ, του Χέλρε και της κομητείας του Λα Μαρκ. Το 1368 ενώθηκαν η Κλέβη με το Λα Μαρκ. Το 1521 τα Γύλιχ-Μπεργκ και Κλέβη-Λα Μαρκ σχημάτισαν τα Ενωμένα δουκάτα Γύλιχ-Κλέβης-Μπεργκ. Η περιοχή βρισκόταν και στις δύο πλευρές του ποταμού Ρήνου, γύρω από την πρωτεύουσα Κλέβη και κάλυπτε περίπου τις σημερινές περιοχές Κλέβη, Βέζελ και την πόλη του Ντούισμπουργκ.

Σύμφωνα με τη γερμανική, ολλανδική και γαλλική Wikipedia υπήρχε μόνο ένας Nτήτριχ μεταξύ 1172 και 1198. Αυτός ήταν γιος του Ντήτριχ Β΄ και της Aδελαΐδας του Ζούλτσμπαχ και νυμφεύτηκε τη Mαργαρίτα της Ολλανδίας. Αυτό θα έκανε τους Ντήτριχ Γ΄ και Ντήτριχ Δ΄ το ίδιο άτομο.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Μαργαρίτα, κόρη του Φλόρις Γ΄ κόμη της Ολλανδίας κσι είχε τέκνο:

Παραπομπές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]