Ντέρμπι Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού (ποδόσφαιρο ανδρών)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων (Ελλάδα)
Πόλεις Πειραιάς, Αθήνα
Σύλλογοι Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς (Ο.Σ.Φ.Π.),
Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (Π.Α.Ο.)
Διοργανώσεις Πρωτάθλημα Ελλάδας, Κύπελλο Ελλάδας και
παλαιότερα Λιγκ Καπ (Κύπελλο Ε.Π.Α.Ε.)
Πρώτος αγώνας φιλικός: Παναθηναϊκός–Ολυμπιακός 3–3, 28 Ιουνίου 1925
επίσημος: Παναθηναϊκός–Ολυμπιακός 8–2, Πρωτάθλημα, 1 Ιουνίου 1930
Πρόσφατος αγώνας ΟλυμπιακόςΠαναθηναϊκός 1–3, 10 Μαρτίου 2024, Πρωτάθλημα Ελλάδας
Επόμενος αγώνας ΠαναθηναϊκόςΟλυμπιακός, 12 Μαΐου 2024, Πρωτάθλημα Ελλάδας
Αγώνες 220 (επίσημοι)
310 (συνολικοί)
Αποτελέσματα σε επίσημους αγώνες: 87–76–57 υπέρ του ΟΣΦΠ
σε συνολικούς αγώνες: 116–107–87 υπέρ του ΟΣΦΠ
Τέρματα σε επίσημους αγώνες: 281–221 υπέρ του ΟΣΦΠ
σε συνολικούς αγώνες: 414–344 υπέρ του ΟΣΦΠ
Πρώτος σκόρερ σε επίσημους αγώνες: Δημήτρης Σαραβάκος, 16 για ΠΑΟ
Ευρύτερη νίκη εντός έδρας0 Παναθηναϊκός–Ολυμπιακός 8–2, Πρωτάθλημα, 1 Ιουνίου 1930
Ευρύτερη νίκη εκτός έδρας0 Παναθηναϊκός–Ολυμπιακός 1–6, Κύπελλο, 13 Νοεμβρίου 1932

Το ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού ή ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων, όπως επίσης είναι γνωστό, είναι η αθλητική αναμέτρηση ανάμεσα στον Ολυμπιακό Σύνδεσμο Φιλάθλων Πειραιώς (Ολυμπιακό) και τον Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο (Παναθηναϊκός) σε όλα τα ομαδικά αθλήματα, κυρίως όμως στο ποδόσφαιρο.

Το ντέρμπι θεωρείται το σπουδαιότερο της Ελλάδας και ένα εκ των κορυφαίων από άποψη αντιπαλότητας των δύο ομάδων στην Ευρώπη και ευρύτερα. Οι αναμετρήσεις τους αποτελούν σημείο αναφοράς για το φίλαθλο κοινό και κεντρίζουν πάντοτε το ενδιαφέρον του και στις περισσότερες περιπτώσεις και των οπαδών άλλων ομάδων, ακόμα και όταν δεν είναι βαθμολογικά ή αγωνιστικά κρίσιμοι.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μικτή Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού 1927
Μικτή Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού Μάιος 1934

Πρόκειται για τις δύο κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας, τόσο σε συγκομιδή τίτλων και διακρίσεων, όσο και σε μαζικότητα και πλήθος φιλάθλων που τις ακολουθούν.

Οι δύο σύλλογοι είχαν ως ιδρυτικό πυρήνα μέλη της αστικής τάξης δύο ενωμένων πόλεων, των Αθηνών και του Πειραιά αντίστοιχα. Κατά τα πρώτα χρόνια της ιστορίας τους ο Παναθηναϊκός ταυτίστηκε με την αστική τάξη και τους κατοίκους των Αθηνών, ενώ ο Ολυμπιακός υποστηρίχθηκε από την αστική και εργατική τάξη του Πειραιά. Στη συνέχεια όμως και οι δύο σύλλογοι απέκτησαν ισχυρά ερείσματα σε όλες τις κοινωνικές τάξεις σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Στον αγωνιστικό τομέα, το ντέρμπι των δύο αιωνίων αντιπάλων έχει ρίζες που ανάγονται προπολεμικά, από την εποχή που ήδη είχαν αρχίσει να κυριαρχούν τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Εκτός από τις επίσημες διοργανώσεις, οι δύο ομάδες έχουν και ένα ιστορικό φιλικών αγώνων και αναμετρήσεων σε εορταστικά τουρνουά (Κύπελλο Χριστουγέννων, Κύπελλο Πάσχα κλπ.), τα οποία ήταν αρκετά δημοφιλή προπολεμικά καθώς και στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Ο πρώτος αγώνας ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, ήταν ένα φιλικό παιχνίδι που διεξήχθη στις 28 Ιουνίου 1925 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και είχε λήξει ισόπαλος με σκορ 3–3.

Ο πρώτος επίσημος αγώνας ανάμεσα στις δύο ομάδες είχε διεξαχθεί πάλι στην Λεωφόρο την 1η Ιουνίου 1930, στα πλαίσια της τελικής φάσης του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος 1929–30 και είχε λήξει με το εντυπωσιακό σκορ 8–2 υπέρ του Παναθηναϊκού, την μεγαλύτερη ως τώρα σε έκταση νίκη που καταγράφηκε στην ιστορία των αναμετρήσεων μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού, σίγουροι για την ανωτερότητα της ομάδας των Ανδριανοπουλαίων, είχαν φθάσει εν πομπή στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, κρατώντας ένα φέρετρο. Αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα, το φέρετρο διαλύθηκε και τα κομμάτια του χρησίμευσαν για τα επεισόδια που ακολούθησαν. Το παιχνίδι αυτό παρακολούθησαν 10.000 θεατές (ρεκόρ προσέλευσης εκείνης της εποχής).[1] Η έκταση της ήττας του Ολυμπιακού οφείλεται βέβαια και στις πολύ ιδιάζουσες συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε το παιχνίδι. Λίγες μέρες πριν το παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων 6 βασικοί παίκτες του Ολυμπιακού αγωνίστηκαν σε παιχνίδι της εθνικής Ελλάδας στο Βουκουρέστι, η οποία υπέστη βαριά ήττα (με 8–1) και η αποστολή της οποίας ήταν εξαιρετικά καταπονημένη. Προπονητής της Εθνικής ήταν ο Τσέχος Γιαν Κοψίβα, ο οποίος ήταν παράλληλα και προπονητής του Ολυμπιακού. Εκείνη την εποχή τα ταξίδια δε γίνονταν με αεροπλάνα και οι διεθνείς ταξίδεψαν στο Βουκουρέστι με λεωφορείο. Μία εβδομάδα λοιπόν μετά το παιχνίδι της Εθνικής στη Ρουμανία, ο Παναθηναϊκός (ο οποίος είχε καταθέσει, χωρίς να γίνει δεκτό, αίτημα αναβολής του παιχνιδιού για να παρακολουθήσουν οι φίλαθλοι τα «Διεθνή Παναθήναια», τους αγώνες στίβου που γινόντουσαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο[2]) υποδέχεται τους ερυθρόλευκους, εκμεταλλεύεται τη συγκυρία (κανείς παίκτης του Παναθηναϊκού δεν είχε κληθεί για τον αγώνα του Βουκουρεστίου) και την δεδομένη καταπόνηση και κόπωση των παικτών του Ολυμπιακού και πήρε τη νίκη αυτής της έκτασης.[3][4] Ο αγώνας ρεβάνς διεξήχθη στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο παλιό γήπεδο του Άρη για την αποφυγή νέων επεισοδίων, όπου νίκησε εκ νέου ο Παναθηναϊκός με σκορ 2–1.

Άλλες δύο φορές οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν εκτός Αττικής και μάλιστα την ίδια περίοδο (1981–82), αρχικά στην Πάτρα λόγω τιμωρίας της έδρας του Ολυμπιακού στην πρεμιέρα και στον Βόλο στο φινάλε του πρωταθλήματος, όπου ορίστηκε να διεξαχθεί ο αγώνας μπαράζ λόγω ισοβαθμίας τους στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

Ευγενής και βίαιη αντιπαλότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 1935. Προπολεμικά οι "αιώνιοι" πριν από τις αναμετρήσεις τους φωτογραφίζονταν από κοινού.

Για πρώτη φορά καταγράφηκαν φαινόμενα συμπλοκών την περίοδο του Μεσοπολέμου, το 1930, αμέσως μετά τη λήξη του ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων που βρήκε νικητή τον Παναθηναϊκό με 8–2.[5] Πηγές της εποχής μάλιστα αναφέρουν οτι τα σοβαρότερα επεισόδια γίνανε οκτώ μέρες μετά το ντέρμπι, στο λιμάνι του Πειραιά, και ενώ η αποστολή του Παναθηναϊκού επέστρεφε από τη Θεσσαλονίκη έχοντας νικήσει και τον Άρη με 1–4.[6] Τότε οι ταξικές διαφορές ήταν πιο εμφανείς και οι χωροχρονικές αποστάσεις μεταξύ Πειραιά και Αθήνας ήταν πιο μακρινές, όπως και η αλληλεπίδραση και η ταύτιση των δύο αστικών κέντρων λιγότερο εύκολη λόγω της δυσκολότερης πρόσβασης.

Στη συνέχεια, και με την αυστηροποίηση των κανόνων της Πολιτείας, αλλά και του πολιτικού σκηνικού στη χώρα, υπήρξε μία μεγάλη περίοδος κατά την οποία η αντιπαλότητα των δύο ομάδων παρέμεινε σε πλαίσια εντός των αγωνιστικών γραμμών των γηπέδων. Όχι μόνο δεν υπήρξε επιβλαβής για την κοινωνία αλλά την τροφοδότησε μέσα από την κουλτούρα και τον υγιή ανταγωνισμό που εκφράστηκε μέσα από τις τέχνες διευρύνοντας τη θεματολογία στο τραγούδι αλλά και τον κινηματογράφο. Ειδικά για τον τελευταίο, οι εικόνες αντιπάλων φιλάθλων που παρακολουθούσαν μαζί τον αγώνα αποτελούσε σύνηθες θέμα. Ήδη από το 1928 με τη δημιουργία του ΠΟΚ οι δύο σύλλογοι μαζί με την ΑΕΚ όχι μόνο συνεργάζονταν αλλά διεκδικούσαν από κοινού τα συμφέροντά τους απέναντι σε θεσμούς όπως η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ). Τον Οκτώβριο του 1931 συγκροτήθηκε μάλιστα και αντιπροσωπευτική ομάδα ("εθνική") από τα τρία μέλη του ΠΟΚ.[7]

Δείγμα συνεργασίας και σεβασμού στα σύμβολα και τα χρώματα των δύο ομάδων αποτελεί το γεγονός ότι τόσο ο Παναθηναϊκός δέχθηκε να παραχωρήσει τη φανέλα του όσο και ο Ολυμπιακός να τη φορέσει κατά το φιλικό αγώνα μεταξύ Ολυμπιακού και Νίκολσον Βιέννης στις 12 Ιουλίου του 1950.[8] Ο αγώνας έγινε στη Λεωφόρο και η ομάδα της Βιέννης φορούσε ερυθρόλευκα με συνέπεια οι αθλητές του Ολυμπιακού να φορέσουν τις φανέλες του Παναθηναϊκού. Ο σεβασμός αλλά και η αμοιβαία παραχώρηση των εδρών των ομάδων συνοδεύουν μερικές από τις πιο μεγάλες στιγμές της ιστορίας τους. Το 1961 ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε στο φιλικό αγώνα απέναντι στη Σάντος του Πελέ στο γήπεδο της Λεωφόρου ενώ ο Παναθηναϊκός το 1971 αγωνίστηκε στο στάδιο Καραϊσκάκη ενάντια στη Νασιονάλ Μοντεβιδέο για τον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου. Σε καμία από τις περιπτώσεις δεν καταγράφηκε ασέβεια ή βανδαλισμός στην έδρα των αιωνίων αντιπάλων από τους φιλοξενούμενους. Ένα ακόμη παράδειγμα της έντιμης στάσης των ηγεσιών των δύο ομάδων αποτελεί ο κοινός αγώνας απέναντι στις επιταγές καπήλευσης του ποδοσφαίρου από το δικτατορικό καθεστώς. Το 1968 ο Απόστολος Νικολαΐδης παραπέμφθηκε σε δίκη από τη Χούντα, με στόχο να απομακρυνθεί από τα διοικητικά και θεσμικά του πόστα στον αθλητισμό.[9] Στο πλευρό του βρέθηκε ο Γεώργιος Ανδριανόπουλος, ο οποίος υπερασπίστηκε θερμά την αθωότητά του.

Από την πλευρά των φιλάθλων, χαρακτηριστικό παράδειγμα του ότι η μόνη απαίτησή τους ήταν η απόλαυση ενός υγιούς και έντιμου ποδοσφαιρικού αγώνα υπήρξε η αναμέτρηση στις 17 Ιουνίου 1964 για τα ημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 24 Μαΐου, ο Παναθηναϊκός είχε κατακτήσει μέσα στο Καραϊσκάκη (του οποίου είχε ολοκληρωθεί την ίδια χρονιά η μετατροπή από ποδηλατοδρόμιο σε γήπεδο) στην τελευταία αγωνιστική το λεγόμενο «αήττητο πρωτάθλημα» και επιχειρούσε να κατακτήσει το πρώτο του νταμπλ. Φίλαθλοι των δύο ομάδων, υποψιαζόμενοι πιθανή συμφωνημένη ισοπαλία μεταξύ των δύο αντιπάλων που θα είχε ως συνέπεια την επανάληψη του ημιτελικού, εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και τον κατέστρεψαν με αποτέλεσμα ο αγώνας να διακοπεί και να μην επαναληφθεί ποτέ με απόφαση της ΕΠΟ, η οποία τιμώρησε τους δύο συλλόγους.[5][10]

Το παράδοξο της βίαιης αντιπαλότητας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την εποχή της μετατροπής του ποδοσφαίρου σε αμιγώς επαγγελματική δραστηριότητα - 1980 και έπειτα, χωρίς ωστόσο να αποτελεί η είσοδος του οικονομικού παράγοντα εξακριβωμένη αιτία - παρατηρήθηκε το φαινόμενο της γιγάντωσης της βίας ανάμεσα στους ένθερμους φιλάθλους των δύο ομάδων, μέρος των οποίων μετατράπηκε σταδιακά σε οργανωμένους οπαδούς. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν υπάρξει περιστατικά βανδαλισμών (εντός και εκτός γηπέδων), συμπλοκές, δολοφονίες και εμπρησμοί χωρίς επίσημο κοινωνικό αίτιο παρά μόνο την παρουσία του φαινομένου της αναπαραγωγής της βίας μέσα από την ήδη υπάρχουσα βία, που σταδιακά πήρε τη μορφή βεντέτας που αναπαράγεται τυφλά.

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες αντιπαλότητες του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού χάρτη που οδηγούνται σε φαινόμενα βίας αντικατοπτρίζουν αγεφύρωτα χάσματα που χαρακτηρίζουν τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής. Τέτοια παραδείγματα αφορούν το ντέρμπι ΡεάλΜπαρτσελόνα που περιλαμβάνει εθνικές και πολιτικές διαφορές, το ντέρμπι ΡέιντζερςΣέλτικ που έχει να κάνει με εθνικές και θρησκευτικές διαφορές, το ντέρμπι ΑΣ ΡόμαΛάτσιο με πολιτικές προεκτάσεις, το ντέρμπι Μπόκα ΤζούνιορςΡίβερ Πλέιτ που σχετίζεται με ταξικές διαφορές αλλά και το ακραίο παράδειγμα του πρώην γιουγκοσλαβικού ντέρμπι Ερυθρού ΑστέραΧάιντουκ όπου οι εθνικές, πολιτικές και θρησκευτικές διαφορές εκφράστηκαν με βίαια επεισόδια που αποτέλεσαν τα προεόρτια ενός εμφυλίου πολέμου.[11]

Οι δύο ελληνικοί σύλλογοι πέραν των αγωνιστικών διαφορών τους δεν έχουν καμία άλλη ειδοποιό διαφορά στο προφίλ που εξωτερικεύουν και ταυτίζονται με την ευρύτερη κοινωνία, με συνέπεια να μην δικαιολογούνται φαινόμενα βίας από την πλευρά των φιλάθλων, τα οποία συχνά πλέον λαμβάνουν τη μορφή εγκληματικών ενεργειών. Οι δύο σύλλογοι, τόσο ως ανώνυμες εταιρείες όσο και ως οργανωμένες συσσωματώσεις φιλάθλων, απευθύνονται και καλούν προς υποστήριξη το ευρύτερο κοινωνικό φάσμα. Η γραμμή τους δεν παρεκκλίνει από την ταύτιση με τη δημοκρατία και την ακεραιότητα του έθνους, δεν έχουν αποκλείσει μάζες που διαφέρουν ταξικά, οικονομικά, φυλετικά ή πολιτισμικά για να μπορέσει να δικαιολογηθεί η βίαιη αντίδραση μεταξύ τους. Μοναδική αιτία της βίαιης αντιπαλότητας φαίνεται πως είναι η πρωτοκαθεδρία στην Ελλάδα και η οπαδική διεκδίκηση του ίδιου αστικού περιβάλλοντος, καθώς ο κόσμος των δύο ομάδων συνυπάρχει παράλληλα σε όλες τις πόλεις και χωριά της Ελλάδας.

Επίσημοι αγώνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης, έδρα του Παναθηναϊκού.
Το Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης, έδρα του Ολυμπιακού.

Στους ακόλουθους πίνακες καταγράφεται η προϊστορία των αναμετρήσεων μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού σε διοργανώσεις, δηλαδή για Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Λιγκ Καπ Ελλάδας (τη μία και μοναδική φορά που εκείνο διεξήχθη, με τους "αιώνιους" να διασταυρώνονται στα ημιτελικά).

Στην καλύτερη αξιοποίηση διαχρονικά του αγωνιστικού πλεονεκτήματος που διαθέτει ο γηπεδούχος, αν και πρόκειται για συναντήσεις ντέρμπι, οφείλεται το σαφές προβάδισμα που διατηρούν οι Ερυθρόλευκοι σε 220 συνολικά αγώνες. Από τις 30 νίκες περισσότερες των αντιπάλων τους ανεξαρτήτως έδρας, ένα μεγάλο ποσοστό οφείλεται στην αξιοποίηση της παραδοσιακής τους έδρας στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", όπου έχουν ποσοστό επιτυχιών 56 % στα εκεί καταγεγραμμένα ντέρμπι (46 νίκες–20 ισοπαλίες–16 ήττες). Επίσης διαχρονικά, σε όλες τις υπόλοιπες έδρες όχι απλώς εμφανίζονται σχεδόν μοιρασμένες οι νίκες (ανά περίπτωση, και στο σύνολο: 40 του ΟΣΦΠ έναντι 39 του ΠΑΟ), αλλά και επιβεβαιώνεται η αίσθηση των φιλάθλων ότι την πιθανότερη έκβαση ενός ντέρμπι "αιωνίων" αποτελεί η ισοπαλία (54 στις 132 αναμετρήσεις).

Όσον αφορά σε επίπεδο διοργάνωσης, ο Ολυμπιακός εμφανίζεται να υπερτερεί σημαντικά για το Κύπελλο Ελλάδας, όντας νικητής σχεδόν στο 50% από τους 40 αγώνες της μεταξύ τους προϊστορίας, ενώ ηττημένος σε ποσοστό μικρότερο του 25%. Ως αποτέλεσμα έχει προκριθεί 14 φορές στις 19 που διασταυρώθηκε με τους Πράσινους για φάση του θεσμού πριν τον τελικό, στον οποίον πάντως επικρατεί ισορροπία καθώς σε 10 συναντήσεις τους κατέκτησαν από 5 τρόπαια η κάθε ομάδα.

Γράφημα νικών των αιωνίων στις διάφορες έδρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πίνακας καταγραφής νικηφόρων αποτελεσμάτων (σε επίσημους αγώνες)
Ολυμπιακός Παναθηναϊκός
  • 50 νίκες ως γηπεδούχος

[σε Καραϊσκάκη(44), ΟΑΚΑ(3), Λεωφόρο(2), Ριζούπολη(1)],

(4 από τις 50 σε κοινή έδρα)

  • 30 νίκες ως φιλοξενούμενος

[σε Λεωφόρο(18), ΟΑΚΑ(12)],

(4 από τις 30 σε κοινή έδρα)

  • 7 νίκες σε ουδέτερη έδρα

[σε Καραϊσκάκη(3), ΟΑΚΑ(1), Λεωφόρο(1), Νέα Φιλαδέλφεια(1), Βόλο(1)],

(1 από τις 7 σε κοινή έδρα)

  • 87 νίκες συνολικά

[σε Καραϊσκάκη(47), Λεωφόρο(21), ΟΑΚΑ(16), Ριζούπολη(1), Νέα Φιλαδέλφεια(1), Βόλο(1)],

(9 από τις 87 σε κοινή έδρα)

  • 33 νίκες ως γηπεδούχος

[σε Λεωφόρο(26), ΟΑΚΑ(7)],

(3 από τις 33 σε κοινή έδρα)

  • 21 νίκες ως φιλοξενούμενος

[σε Καραϊσκάκη(17), ΟΑΚΑ(3), παλαιό Άρη(1)],

(3 από τις 21 σε κοινή έδρα)

  • 3 νίκες σε ουδέτερη έδρα

[σε Λεωφόρο(1), ΟΑΚΑ(1), Νέα Σμύρνη(1)],

(1 από τις 3 σε κοινή έδρα)

  • 57 νίκες συνολικά

[σε Λεωφόρο(27), Καραϊσκάκη(17), ΟΑΚΑ(11), παλαιό Άρη(1), Νέα Σμύρνη(1)],

(7 από τις 57 σε κοινή έδρα)

Ο ως άνω πίνακας καταγράφει τις εντός έδρας, τις εκτός έδρας και τις σε ουδέτερη έδρα νίκες των 2 αιωνίων αντιπάλων.

Και στις 3 περιπτώσεις (νίκες με γηπεδούχο έναν εκ των δύο, νίκες με φιλοξενούμενο έναν εκ των δύο, νίκες σε ουδέτερα γήπεδα) συμπεριλαμβάνεται η κοινή έδρα.

Ανά διοργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο βαθμολογικά αδιάφορος αγώνας β΄ γύρου του Πανελλήνιου πρωταθλήματος 1931–32 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1–1 πραγματοποιήθηκε στην έδρα του δεύτερου.
  • Λόγω ανακατασκευής του γηπέδου –τότε– Καραϊσκάκη, οι Πειραιώτες χρησιμοποίησαν για βασική έδρα μεταξύ 1953 και 1956 το γήπεδο Παναθηναϊκού, με συνέπεια οι πράσινοι να αγωνιστούν 5 φορές στη φυσική τους έδρα ως τυπικά φιλοξενούμενοι. Από τα 9 παιχνίδια (8 πρωταθλήματος και 1 κυπέλλου) της δεδομένης περιόδου, ο Ολυμπιακός νίκησε στα 3 και αναδείχθηκε ισόπαλος στα 6 (αποτελέσματα: 3–6–0).
  • Οι "αιώνιοι" συνυπήρξαν σε κοινή (ίδια) έδρα και έπειτα από αρκετές δεκαετίες, συγκεκριμένα το Ολυμπιακό Στάδιο Αθηνών για τα διαστήματα 1985–1989 και 1997–2000. Κατά το πρώτο πέτυχε καλύτερα αποτελέσματα ο Παναθηναϊκός (6–6–2 σε 14 παιχνίδια, τα 4 για το κύπελλο) και στο δεύτερο οι ερυθρόλευκοι (4–2–1 σε 7, το ένα τελικός κυπέλλου).
  • Αντίθετα με τους τέσσερις αγώνες (1933, 1937, 1947 και 2015) που για διάφορες αιτίες δεν πραγματοποιήθηκαν και κατακυρώθηκαν υπέρ των Πειραιωτών (με τέρματα 2–0, πλην του τελευταίου με 3–0), τα επόμενα σύνολα δεν περιλαμβάνουν την αναμέτρηση του Πανελλήνιου πρωταθλήματος (νότιος όμιλος) Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 2–1 στις 9 Απριλίου 1933, η οποία έλαβε μεν χώρα, διακόπηκε όμως και ορίστηκε να διεξαχθεί σε νέα ημερομηνία.

  1. αποτελέσματα αγώνων με τυπικά γηπεδούχο τον Ολυμπιακό: 1–3–0, και τον Παναθηναϊκό: 1–3–0 (με πρώτο τον ΟΣΦΠ)
  2. αποτελέσματα αγώνων με τυπικά γηπεδούχο τον Ολυμπιακό: 2–4–2, και τον Παναθηναϊκό: 3–3–2 (με πρώτο τον ΟΣΦΠ)
  3. αποτελέσματα αγώνων με τυπικά γηπεδούχο τον Ολυμπιακό: 1–1–2, και τον Παναθηναϊκό: 1–0–1 (με πρώτο τον ΟΣΦΠ)
  4. αποτελέσματα αγώνων με τυπικά γηπεδούχο τον Ολυμπιακό: 4–1–0, και τον Παναθηναϊκό: 3–3–0 (με πρώτο τον ΟΣΦΠ)
  5. συνολικά αποτελέσματα αγώνων με τυπικά γηπεδούχο τον Ολυμπιακό: 4–8–4, και τον Παναθηναϊκό: 5–6–3 (με πρώτο τον ΟΣΦΠ)
  6. συμπεριλαμβάνονται ένας αγώνας για τα πλαίσια του πρωταθλήματος (0–0 σε μπαράζ τίτλου το 1957) και οι δύο του κυπέλλου που διακόπηκαν στην παράταση χωρίς να επαναληφθούν (τελικός 1962 και ημιτελικός 1964). Δεν λαμβάνονται υπόψη οι δύο για το κύπελλο που η πρόκριση κρίθηκε μεν στον επιπλέον χρόνο, η κανονική τους όμως διάρκεια είχε αναδείξει νικητή, συγκεκριμένα οι αγώνες ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 4–0 το 1983 (με 1–0 στα 90') και ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 3–3 το 1990 (με 2–1 στα 90').

Αναλυτικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο αγώνας του Πανελλήνιου πρωταθλήματος 1932–33 ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–1 που εξαιτίας διακοπής ορίστηκε να πραγματοποιηθεί εκ νέου, καταγράφεται για λόγους πληρότητας στην παρουσίαση της προϊστορίας των "αιωνίων", εμφανίζεται όμως με διαφορετική χρωματική ένδειξη.
Περί-
οδος
Διορ-
νωση
Αγωνιστική
/ φάση
Ημ/νία Γήπεδο /
στάδιο
Αντί-
παλοι
Αποτέλεσμα
(ηλ/κοί σύνδεσμοι)
Διαιτητής Εισι-
τήρια
Προπονητής
ΟΣΦΠ ΠΑΟ
1929–30 ΠΡ α΄ γύρος 01–06–1930 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 8–2 Γκινογκίρα (ΙΤΑ) Κοψίβα Κίνσλερ
β΄ γύρος 15–06–1930 παλαιό Άρη Θ. ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–2 Μπαρλασίνα (ΙΤΑ) Κοψίβα Κίνσλερ
1930–31 ΠΡ 07η αγων. 12–04–1931 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–3 1, 2 Λεονταρίδης 12-15.000 Κόβατς Κίνσλερ
10η αγων. 17–05–1931 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 3–1 1 Λεονταρίδης Κόβατς Κίνσλερ
1931–32 ΠΡ 10η αγων. 22–05–1932 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–1 1 Παπαγιάννης 10.000 Κόβατς Κίνσλερ
12η αγων. 05–06–1932 Απόστολος Νικολαϊδης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–1 1, 2 Ασδέρης Κόβατς Κίνσλερ
1932–33 Κ προημιτελικά 13–11–1932 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–6 Έσερ Κίνσλερ
ΠΡ νότ. όμ. 04η αγων. 26–03–1933 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 3–0 Χατζόπουλος Έσερ Κίνσλερ
06η αγων. 09–04–1933 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–1 διακοπή, εξ αρχής Έσερ Κίνσλερ
22–04–1933 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–0 χωρίς αγώνα[σ. 1] Έσερ Κίνσλερ
1933–34 ΠΡ νότ. όμ. 03η αγων. 11–03–1934 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–1 Πίσπαλοου Κίνσλερ
08η αγων. 06–05–1934 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–2 Κοψίβα Κίνσλερ
1934–35 ΠΡ νότ. όμ. 03η αγων. 07–04–1935 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–0 Κοψίβα Κίνσλερ
08η αγων. 12–05–1935 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–0 Πίσπαλοου Κίνσλερ
1935–36 ΠΡ 02η αγων. 17–11–1935 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 4–1 Πανόπουλος Κίνσλερ
08η αγων. 16–02–1936 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 6–1 Κωνσταντινίδης Πανόπουλος Κίνσλερ
1936–37 ΠΡ α΄ γύρος 18–04–1937 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–1 Διαμαντόπουλος Κοψίβα Κίνσλερ
β΄ γύρος 30–05–1937 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–0 χωρίς αγώνα[σ. 2] Κοψίβα Κίνσλερ
1937–38
1938–39 ΠΡ νότ. όμ. 03η αγων. 05–03–1939 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–1 Ηλιάδης [13] Κίνσλερ
Κ προημιτελικά 26–03–1939 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–0 παράταση Ηλιάδης Κίνσλερ
ΠΡ νότ. όμ. 05η αγων. 07–05–1939 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–3 Παπαδόπουλος Κίνσλερ
1939–40 ΠΡ νότ. όμ. 02η αγων. 03–03–1940 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–4 [13] Δημητριάδης
05η αγων. 19–05–1940 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 Διαμαντόπουλος Δημητριάδης
1941 έως 1944
1945–46
1946–47 Κ φάση των 16 09–03–1947 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–0 παράταση Ηλιάδης Ασδέρης Μηγιάκης
φάση 16, επαναλ. 30–04–1947 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–0 χωρίς αγώνα[σ. 3] Ασδέρης Μηγιάκης
1947–48
1948–49 ΠΡ α΄ γύρος 26–06–1949 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 3–2 Γκικόπουλος Συμεωνίδης Στρναντ
β΄ γύρος 10–07–1949 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–0 διακοπή[σ. 4] Ιωαννίδης Αρ. Συμεωνίδης Στρναντ
1949–50
1950–51
1951–52
1952–53 Κ ημιτελικά 03–05–1953 Απόστολος Νικολαϊδης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–1 Γκικόπουλος Χέλμης Γ. & Β. Γκέιμ
ΠΡ α΄ γύρος 31–05–1953 Απόστολος Νικολαϊδης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–1 Πετρίδης Χέλμης Γ. & Β. Γκέιμ
β΄ γύρος 21–06–1953 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–0 Πετρίδης Χέλμης Γ. & Β. Γκέιμ
1953–54 ΠΡ 07η αγων. 20–06–1954 Απόστολος Νικολαϊδης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–1 1 Πιέρι (ΙΤΑ) Χέλμης Γ. & Β. Γκλίσοβιτς
08η αγων. 27–06–1954 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 Μασάι (ΙΤΑ) Χέλμης Γ. & Β. Γκλίσοβιτς
1954–55 ΠΡ 05η αγων. 08–05–1955 Απόστολος Νικολαϊδης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–0 Ιωαννίδης Ι. Νεγρεπόντης Γκλίσοβιτς
10η αγων. (τελ.) 17–07–1955 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–2 Στάινερ (ΑΥΣ) Νεγρεπόντης Γκλίσοβιτς
1955–56 ΠΡ 05η αγων. 23–05–1956 Απόστολος Νικολαϊδης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–1 Κονρά (ΓΑΛ) Χέλμης Γ. & Β. Γκλίσοβιτς
10η αγων. (τελ.) 01–07–1956 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–0 1 Ντε Βιλέρ (ΓΑΛ) Χέλμης Γ. & Β. Γκλίσοβιτς
1956–57 ΠΡ 09η αγων. 17–03–1957 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–1 1 Μάρκοβιτς (ΓΙΟΥ) 20.000+ Ντραγκίσεβιτς Γκλίσοβιτς
18η αγων. (τελ.) 07–07–1957 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–0 1 Αλστίν (ΒΕΛ) Ντραγκίσεβιτς Γκλίσοβιτς
μπαράζ (τίτλου) 15–07–1957 Ν. Φιλαδέλφειας ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–0 παράταση 01 Ντινστ (ΕΛΒ) Ντραγκίσεβιτς Γκλίσοβιτς
μπαράζ, επαναλ. 18–07–1957 Ν. Φιλαδέλφειας ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–1 1 Μίλερ (ΕΛΒ) Ντραγκίσεβιτς Γκλίσοβιτς
Κ ημιτελικά 04–09–1957 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–0 Χορν (ΟΛΛ) Ζώγας Γκλίσοβιτς
1957–58 ΠΡ 11η αγων. 23–04–1958 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 Χορν (ΟΛΛ) 21.931 Κέμενι Γκλίσοβιτς
22η αγων. 06–07–1958 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–1 Καμπαλέρο (ΙΣΠ) Κέμενι Γκλίσοβιτς
Κ ημιτελικά 20–07–1958 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 3–0 Γκουβέια (ΠΟΡ) Κέμενι Γκλίσοβιτς
1958–59 ΠΡ 07η αγων. 01–03–1959 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–0 Ούιλκς (ΕΛΒ) Βάλε Ζόλναϊ
16η αγων. 07–06–1959 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–2 Κιτσούκαλης Βάλε Ζόλναϊ
1959–60 ΠΡ 15η αγων. 14–02–1960 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–0 Μπαρμπεράν (ΓΑΛ) 22.295 Βάλε Μηγιάκης
30η αγων. (τελ.) 24–07–1960 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–4 Λιβεράνι (ΙΤΑ) 11.141 Σιμονόφσκι Μηγιάκης
Κ τελικός 07–08–1960 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 παράταση Πέρεθ (ΙΣΠ) Σιμονόφσκι Μηγιάκης
τελικός, επαναλ. 11–09–1960 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 3–0 Πέρεθ (ΙΣΠ) Σιμονόφσκι Γκέιμ
1960–61 ΠΡ 15η αγων. 29–01–1961 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–0 Αβένε (ΙΣΠ) Σιμονόφσκι Γκέιμ
30η αγων. (τελ.) 25–06–1961 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–0 Χούμπερ (ΕΛΒ) 23.083 Σιμονόφσκι Γκέιμ
1961–62 ΠΡ 15η αγων. 28–01–1962 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–2 Ντους (Δ.ΓΕΡ) 21.915 Χατζησταυρίδης Γκέιμ
30η αγων. (τελ.) 17–06–1962 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 Σάιμπερτ (ΑΥΣ) 25.865 Χατζησταυρίδης Γκέιμ
Κ τελικός 27–06–1962 Ν. Φιλαδέλφειας ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–0 παράτ.-διακοπή[σ. 5] Μελέ (ΕΛΒ) 28.155 Χατζησταυρίδης Γκέιμ
1962–63 ΠΡ 07η αγων. 11–11–1962 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 3–2 Τοτς (ΡΟΥ) 22.839 Χέλμης Γ. Γκέιμ
22η αγων. 17–03–1963 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–0 Μάλκα (Δ.ΓΕΡ) Χέλμης Γ. Γκέιμ
Κ προημιτελικά 16–06–1963 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 3–5 Κραϊτλάιν (Δ.ΓΕΡ) Χέλμης Γ. Γκέιμ
1963–64 ΠΡ 15η αγων. 29–12–1963 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 Αντάνι (ΙΤΑ) 25.000 Ντόλγκος Μπόμπεκ
30η αγων. (τελ.) 24–05–1964 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–1 Μάλκα (Δ.ΓΕΡ) 34.624 Ντόλγκος Μπόμπεκ
Κ ημιτελικά 17–06–1964 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 παράτ.-διακοπή[σ. 6] Μάτενς (ΟΛΛ) Ντόλγκος Μπόμπεκ
1964–65 ΠΡ 13η αγων. 10–01–1965 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 Μάγερ (ΑΥΣ) 24.888 Τσιέρνα Μπόμπεκ
28η αγων. 13–06–1965 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–1 Χάνσεν (ΔΑΝ) 42.151 Μπούκοβι Μπόμπεκ
Κ τελικός 14–07–1965 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–0 Πιερόνι (ΙΤΑ) Μπούκοβι Μπόμπεκ
1965–66 ΠΡ 11η αγων. 05–02–1966 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–0 Κόλεφ (Δ.ΓΕΡ) 40.200 Μπούκοβι Μπόμπεκ
26η αγων. 21–05–1966 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 Πλάθα (ΙΣΠ) 24.305 Μπούκοβι Μπόμπεκ
Κ προημιτελικά 26–06–1966 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–2 Ντάγκναλ (ΑΓΓ) 23.227 Μπούκοβι Μπόμπεκ
1966–67 ΠΡ 03η αγων. 06–11–1966 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–1 Σόρενσεν (ΔΑΝ) 24.833 Μπούκοβι Μπόμπεκ
18η αγων. 26–02–1967 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 4–0 Γκέπελ (ΕΛΒ) 40.620 Μπούκοβι Μπόμπεκ
1967–68 ΠΡ 05η αγων. 22–11–1967 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–0 Κιτσούκαλης 22.644 Μπούκοβι Πετρόπουλος
22η αγων. 03–03–1968 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–0 Μαντάς 36.964 Κίνλεϊ Χόχμπεργκ
Κ τελικός 21–07–1968 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–1 Μπέντου (ΡΟΥ) 22.318 Κίνλεϊ Χόχμπεργκ
1968–69 ΠΡ 17η αγων. 26–01–1969 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–0 Παγουρτζής 22.820 Σπάιτς Πετρόπουλος
34η αγων. (τελ.) 15–06–1969 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–1 Ζλατάνος 36.963 Μπέμπης Πετρόπουλος
Κ τελικός 09–07–1969 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–1 παράταση-κλήρωση Μίχας Μπέμπης Πετρόπουλος
1969–70 ΠΡ 13η αγων. 28–12–1969 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–0 1 Βαμβακόπουλος 22.905 Μπόμπεκ Πετρόπουλος
30η αγων. 11–05–1970 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–1 1 Κατσώρας 39.400 Υφαντής Πετρόπουλος
1970–71 ΠΡ 08η αγων. 08–11–1970 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–1 Κυριακίδης (ΚΥΠ) 37.200 Γεωργιάδης Ντ. Πούσκας
25η αγων. 28–03–1971 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–2 Κούγιας Δαρίβας Πούσκας
1971–72 ΠΡ 04η αγων. 10–10–1971 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 3–2 1 Κατσώρας 25.186 Άσμαν Πούσκας
21η αγων. 20–02–1972 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–0 Παπαβασιλείου 38.489 Άσμαν Πούσκας
1972–73 ΠΡ 05η αγων. 06–12–1972 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–1 Κομνηνάκης 24.450 Πετρόπουλος Πούσκας
22η αγων. 11–03–1973 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–0 διακοπή[σ. 7] 01 Λάτσιος Τιμ. 41.045 Πετρόπουλος Πούσκας
1973–74 ΠΡ 06η αγων. 29–10–1973 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 Ζλατάνος 24.893 Πετρόπουλος Πούσκας
23η αγων. 17–03–1974 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–1 Κατσώρας 41.460 Πετρόπουλος Πούσκας
Κ ημιτελικά 08–05–1974 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–0 Ντιλιανί (ΓΑΛ) Πετρόπουλος Πούσκας
1974–75 ΠΡ 07η αγων. 24–11–1974 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–1 Ρολάν (ΕΛΒ) 39.166 Πετρόπουλος Μπόμπεκ
24η αγων. 29–03–1975 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 Ματίας (ΑΥΣ) 24.839 Πετρόπουλος Μπόμπεκ
Κ τελικός 18–06–1975 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–0 Μενεγκάλι (ΙΤΑ) 34.430 Δαρίβας Πανάκης
1975–76 ΠΡ 08η αγων. 07–12–1975 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 4–2 Κατσώρας 39.066 Μπάκιγχαμ Μορέιρα
23η αγων. 04–04–1976 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–0 Μακρής 24.701 Δαρίβας Μορέιρα
1976–77 ΠΡ 10η αγων. 12–12–1976 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–1 Τσουκαλαδέλης 39.080 Σάνον Γκόρσκι
27η αγων. 11–04–1977 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–0 Γαλιατσάτος 22.910 Σάνον Γκόρσκι
Κ ημιτελικά 08–06–1977 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–1 παράταση Κολυρόπουλος Σάνον Γκόρσκι
1977–78 ΠΡ 04η αγων. 09–10–1977 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–2 Κρικώνης 39.232 Βεσελίνοβιτς Γκόρσκι
21η αγων. 12–02–1978 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–0 Κατσώρας 23.150 Βεσελίνοβιτς Γκόρσκι
1978–79 ΠΡ 13η αγων. 31–12–1978 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–3 Βασάρας Αντ. 23.150 Βεσελίνοβιτς Πετρόπουλος
30η αγων. 06–05–1979 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–0 Ράμμος 35.576 Βεσελίνοβιτς Πετρόπουλος
1979–80 ΠΡ 16η αγων. 13–01–1980 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–0 Μεσσαλάς 23.097 Βεσελίνοβιτς Πεζάολα
33η αγων. 11–05–1980 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–0 Μερσίνης 35.450 Γκόρσκι Πεζάολα
1980–81 ΠΡ 08η αγων. 02–11–1980 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–1 1, 2 Μοσχόπουλος 23.200 Γκόρσκι Σενέκοβιτς
25η αγων. 29–03–1981 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–0 Ζλατάνος 29.550 Γκόρσκι Σενέκοβιτς
1981–82 ΠΡ 01η αγων. 06–09–1981 Παναχαϊκής ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–1 Κανάρης 21.350 Σενέκοβιτς Πετρόπουλος
Κ φάση των 32 13–01–1982 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 3–2 παράταση Δέδες 24.000 Παναγούλιας Πετρόπουλος
ΠΡ 18η αγων. 31–01–1982 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 Κουναλάκης 24.000 Παναγούλιας Πετρόπουλος
μπαράζ (τίτλου) 29–06–1982 Εθνικό Βόλου ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–1 Κοσμόπουλος 05.819 Παναγούλιας Πετρόπουλος
1982–83 ΠΡ 12η αγων. 03–01–1983 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–1 Αγγελάκης Ρ. 35.313 Παναγούλιας Κόβατς
Κ φάση των 16 09–03–1983 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–0 Πουναρτζής 24.000 Γκόρσκι Παπαεμμανουήλ
13–04–1983 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 4–0 παράταση Κανάρης 35.326 Γκόρσκι Παπαεμμανουήλ
ΠΡ 29η αγων. 22–05–1983 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–1 Κουτούλας 24.000 Γκόρσκι Τσάκος
1983–84 ΠΡ 15η αγων. 08–01–1984 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–0 Λουκίδης 24.400 Αλέφαντος Γκμοχ
30η αγων. (τελ.) 06–05–1984 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–1 Κουναλάκης 34.023 Μπέμπης Γκμοχ
1984–85 ΠΡ 07η αγων. 18–11–1984 ΟΑΚΑ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–0 Καλπακίδης 74.452 Κέσλερ Γκμοχ
Κ φάση των 16 06–02–1985 ΟΑΚΑ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–1 Λανδράκης 72.033 Κέσλερ Γκμοχ
20–02–1985 ΟΑΚΑ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–1 Βασάρας Αντ. 72.445 Κέσλερ Γκμοχ
ΠΡ 22η αγων. 31–03–1985 ΟΑΚΑ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 Ανδρέου 74.146 Κέσλερ Γκμοχ
1985–86 ΠΡ 09η αγων. 09–11–1985 ΟΑΚΑ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–2 Γιαννακουδάκης 68.448 Γεωργιάδης Α. Πάκερτ
24η αγων. 16–03–1986 ΟΑΚΑ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–2 Γεωργιάδης 73.700 Γεωργιάδης Α. Πάκερτ
Κ τελικός 28–05–1986 ΟΑΚΑ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 4–0 Δημητριάδης 72.948 Γεωργιάδης Α. Πάκερτ
1986–87 ΠΡ 03η αγων. 21–09–1986 ΟΑΚΑ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 Κολοκυθάς 73.525 Γεωργιάδης Α. Ίβιτς
18η αγων. 15–02–1987 ΟΑΚΑ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–1 Γερμανάκος Γερ. 74.252 Παναγούλιας Δανιήλ
1987–88 ΠΡ 07η αγων. 08–11–1987 ΟΑΚΑ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–4 Δημητριάδης 59.768 Παναγούλιας Δανιήλ
22η αγων. 06–03–1988 ΟΑΚΑ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 Δημητριάδης 38.539 Γρηγοριάδης/
Γούναρης
Μπένγκτσον
Κ τελικός 08–05–1988 ΟΑΚΑ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–2 παράταση, 3–4 πέν. Βουτσαράς 73.375 Γρηγοριάδης/
Γούναρης
Μπένγκτσον
1988–89 ΠΡ 07η αγων. 06–11–1988 ΟΑΚΑ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–1 Δημητριάδης 52.679 Γκμοχ Μπένγκτσον
22η αγων. 05–03–1989 ΟΑΚΑ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–1 Ζακεστίδης 61.522 Γκμοχ Μπένγκτσον
1989–90 ΠΡ 05η αγων. 14–10–1989 ΟΑΚΑ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–2 Νικάκης 49.847 Κόμορα Μπένγκτσον
22η αγων. 25–02–1990 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 3–4 Γερμανάκος Γερ. 27.172 Κόμορα Μπόνεφ
Κ ημιτελικά 21–03–1990 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–1 Νικάκης 13.846 Κόμορα Μπόνεφ
04–04–1990 ΟΑΚΑ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 3–3 παράταση Κουκούλας 36.863 Κόμορα Μπόνεφ
Λιγκ Καπ ημιτελικά 09–05–1990 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–1 Δημητριάδης 08.965 Κόμορα Μπόνεφ
23–05–1990 ΟΑΚΑ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–2 Βασιλάκης 09.371 Κόμορα Μπόνεφ
1990–91 ΠΡ 05η αγων. 19–10–1990 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–0 Φιλιππιάδης 24.641 Μπλαχίν Δανιήλ
22η αγων. 10–03–1991 ΟΑΚΑ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–1 Κολοκυθάς 46.285 Μπλαχίν Δανιήλ
1991–92 ΠΡ 17η αγων. 26–01–1992 ΟΑΚΑ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 3–0 Ναζίρης 42.707 Μπλαχίν Δανιήλ
Κ προημιτελικά 11–03–1992 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–0 Ζακεστίδης 23.622 Μπλαχίν Δανιήλ
08–04–1992 ΟΑΚΑ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 Κουκούλας 52.983 Μπλαχίν Δανιήλ
ΠΡ 34η αγων. (τελ.) 07–06–1992 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–1 Δερμιτζόγλου 18.029 Μπλαχίν Δανιήλ
1992–93 ΠΡ 13η αγων. 13–12–1992 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–0 Μαζαράκης 27.255 Μπλαχίν Όσιμ
30η αγων. 02–05–1993 ΟΑΚΑ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–3 Χαρλαβάνης 36.702 Πέτροβιτς Όσιμ
Κ τελικός 12–05–1993 ΟΑΚΑ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–0 Μπίκας 64.532 Πέτροβιτς Όσιμ
1993–94 ΠΡ 01η αγων. 22–08–1993 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–0 Σάββας 20.947 Πέτροβιτς Όσιμ
18η αγων. 05–01–1994 ΟΑΚΑ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–2 Αμπατζής 35.841 Πολυχρονίου Όσιμ
1994–95 ΠΡ 13η αγων. 28–12–1994 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–1 Μποροβήλος 19.500 Λίμπρεχτς Ρότσα
Κ προημιτελικά 22–02–1995 ΟΑΚΑ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–2 Νικάκης 37.529 Λίμπρεχτς Ρότσα
01–03–1995 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–3 Νικάκης 17.226 Λίμπρεχτς Ρότσα
ΠΡ 30η αγων. 10–05–1995 ΟΑΚΑ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 Ζαχαριάδης 09.800 Λίμπρεχτς Ρότσα
1995–96 ΠΡ 12η αγων. 02–12–1995 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–2 Παπαδάκος 21.277 Διαμαντόπουλος Ρότσα
29η αγων. 28–04–1996 ΟΑΚΑ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–0 Καλαθενός 35.314 Περσίας Ρότσα
1996–97 ΠΡ 11η αγων. 08–12–1996 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–0 Παπουτσέλης 27.755 Μπάγεβιτς Ζάετς
28η αγων. 06–04–1997 ΟΑΚΑ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–2 Παπαχίτζιος 41.951 Μπάγεβιτς Ζάετς
1997–98 ΠΡ 12η αγων. 01–12–1997 ΟΑΚΑ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 3–1 Τεβεκέλης 35.496 Μπάγεβιτς Δανιήλ
30η αγων. 04–04–1998 ΟΑΚΑ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–2 Μποροβήλος 39.811 Μπάγεβιτς Δανιήλ
1998–99 ΠΡ 12η αγων. 05–12–1998 ΟΑΚΑ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–4 Παπαδάκος 28.683 Μπάγεβιτς Δανιήλ
Κ τελικός 05–05–1999 ΟΑΚΑ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–2 Δούρος 57.783 Μπάγεβιτς Ρότσα
ΠΡ 29η αγων. 09–05–1999 ΟΑΚΑ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–0 Τσαγκαράκης 16.111 Μπάγεβιτς Ρότσα
1999–00 ΠΡ 08η αγων. 21–11–1999 ΟΑΚΑ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–0 Τσαγκαράκης 30.770 Μπιγκόν Κυράστας
25η αγων. 26–03–2000 ΟΑΚΑ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–2 Παπαδάκος έως 11' 50.166 Μπιγκόν Κυράστας
Αγγελάκης Ν. από 11'
2000–01 ΠΡ 06η αγων. 12–11–2000 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–0 Βασάρας Κ. 14.669 Μαντζουράκης Αναστασιάδης
Κ προημιτελικά 07–02–2001 ΟΑΚΑ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–1 Τσαγκαράκης 42.845 Λεμονής Αναστασιάδης
ΠΡ 21η αγων. 04–03–2001 ΟΑΚΑ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–0 Μποροβήλος 29.048 Λεμονής Αποστολάκης
Κ προημιτελικά 21–03–2001 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–4 Μπριάκος 12.759 Λεμονής Αποστολάκης
2001–02 ΠΡ 08η αγων. 01–12–2001 ΟΑΚΑ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–2 Αγγελάκης Ν. 40.982 Λεμονής Κυράστας
21η αγων. 24–03–2002 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 Ευθυμιάδης 14.557 Λεμονής Μαρκαριάν
2002–03 ΠΡ 14η αγων. 12–01–2003 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 3–2 Βασάρας Κ. 13.171 Κάτανετς Μαρκαριάν
29η αγων. 11–05–2003 Ριζούπολης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 3–0 Μποροβήλος 10.825 Προτάσοφ Μαρκαριάν
2003–04 ΠΡ 11η αγων. 22–11–2003 Ριζούπολης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–1 Βασάρας Κ. 09.639 Προτάσοφ Σουμ
26η αγων. 18–04–2004 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–2 Δούρος 11.699 Αλέφαντος Σουμ
Κ τελικός 08–05–2004 Ν. Σμύρνης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 3–1 Κασναφέρης 07.500 Αλέφαντος Σουμ
2004–05 ΠΡ 10η αγων. 04–12–2004 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–0 Κασναφέρης 30.856 Μπάγεβιτς Σκάζνι
25η αγων. 10–04–2005 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–0 Μπριάκος 14.860 Μπάγεβιτς Μαλεζάνι
2005–06 ΠΡ 01η αγων. 28–08–2005 ΟΑΚΑ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–2 Μπριάκος 59.096 Σόλιντ Μαλεζάνι
16η αγων. 15–01–2006 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 3–2 Καλόπουλος 31.480 Σόλιντ Μαλεζάνι
2006–07 ΠΡ 09η αγων. 05–11–2006 ΟΑΚΑ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–0 Τεροβίτσας 40.091 Σόλιντ Μουνιόθ
24η αγων. 04–03–2007 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–1 Κασναφέρης 30.598 Λεμονής Μουνιόθ
2007–08 ΠΡ 01η αγων. 02–09–2007 Απόστολος Νικολαΐδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–0 Κασναφέρης 13.430 Λεμονής Πεσέιρο
16η αγων. 13–01–2008 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–1 Καλόπουλος 31.310 Λεμονής Πεσέιρο
Κ φάση των 16 16–01–2008 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 4–0 Κάκος 30.147 Λεμονής Πεσέιρο
2008–09 ΠΡ 09η αγων. 09–11–2008 ΟΑΚΑ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–0 Δαλούκας 60.401 Βαλβέρδε Τεν Κάτε
24η αγων. 01–03–2009 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–0 Σπάθας Ηλ. 28.775 Βαλβέρδε Τεν Κάτε
2009–10 ΠΡ 12η αγων. 29–11–2009 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–0 Κάκος 31.059 Ζίκο Τεν Κάτε
27η αγων. 21–03–2010 ΟΑΚΑ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–1 Δαλούκας 61.135 Μπάντοβιτς Νιόπλιας
2010–11 ΠΡ 08η αγων. 30–10–2010 ΟΑΚΑ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–1 Κάκος 52.300 Βαλβέρδε Νιόπλιας
23η αγων. 19–02–2011 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–1 Καλόπουλος 30.845 Βαλβέρδε Φερέιρα
2011–12 ΠΡ 10η αγων. 19–11–2011 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–1 Γιάχος 31.553 Βαλβέρδε Φερέιρα
25η αγων. 11–03–2012 ΟΑΚΑ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–3 διακοπή[σ. 8] Κάκος 42.130 Βαλβέρδε Φερέιρα
2012–13 ΠΡ 14η αγων. 09–12–2012 ΟΑΚΑ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–2 Μάνταλος 27.673 Ζαρντίμ Ρότσα
29η αγων. 14–04–2013 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–1 Παππάς 32.018 Μίτσελ Βονόρτας
2013–14 ΠΡ 10η αγων. 02–11–2013 Απόστολος Νικολαϊδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–1 Μάνταλος 15.009 Μίτσελ Αναστασίου
27η αγων. 02–03–2014 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–3 Σιδηρόπουλος 32.082 Μίτσελ Αναστασίου
2014–15 ΠΡ 08η αγων. 26–10–2014 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–0 Καλογερόπουλος 31.458 Μίτσελ Αναστασίου
25η αγων. 22–02–2015 Απόστολος Νικολαΐδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–1 Σιδηρόπουλος 15.383 Περέιρα Αναστασίου
2015–16 ΠΡ 11η αγων. 21–11–2015 Απόστολος Νικολαΐδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–3 χωρίς αγώνα[σ. 9] Παππάς 15.000+
[σ 1]
Σίλβα Στραματσόνι
26η αγων. 13–03–2016 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 3–1 Κύζας 30.314 Σίλβα Στραματσόνι
2016–17 ΠΡ 10η αγων. 06–11–2016 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 3–0 [18] Σιδηρόπουλος 31.283 Μπέντο Στραματσόνι
25η αγων. 19–03–2017 Απόστολος Νικολαΐδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–0 [19] Κομίνης 13.666 Βούζας Ουζουνίδης
2017–18 ΠΡ 9η αγων. 28–10–2017 Απόστολος Νικολαΐδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–0 [20] Παπαπέτρου 13.715 Λεμονής Ουζουνίδης
24η αγων. 04–03–2018 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–1 [21] Ευαγγέλου 0 Γκαρθία Ουζουνίδης
2018–19 ΠΡ 10η αγων. 11–11–2018 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–1 [22] Γιάκοτετ (ΕΛΒ) 31.250 Μαρτίνς Δώνης
25η αγων. 17–03–2019 ΟΑΚΑ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–3 διακοπή[σ. 10] [23] Φριτζ (ΓΕΡ) 18.976 Μαρτίνς Δώνης
2019–20 ΠΡ 4η αγων. 22–09–2019 ΟΑΚΑ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 [24] Στέγκεμαν (ΓΕΡ) 6.700 Μαρτίνς Δώνης
17η αγων. 05–01–2020 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–0 [25] Γκεστράνιους (ΦΙΝ) 0 Μαρτίνς Δώνης
3η αγ. play off 21–06–2020 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 3–0 [26] Σιδηρόπουλος 0 Μαρτίνς Δώνης
6η αγ. play off 05–07–2020 ΟΑΚΑ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–0 [27] Κομίνης 0 Μαρτίνς Δώνης
2020–21 ΠΡ 9η αγων. 21–11–2020 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–0 Ντίας (ΠΟΡ) 0 Μαρτίνς Μπόλονι
22η αγων. 14–02–2021 Απόστολος Νικολαΐδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–1 Μάντεν (ΣΚΩ) 0 Μαρτίνς Μπόλονι
3η αγ. play off 11–04–2021 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 3–1 Μπάμπεκ (ΚΡΟ) 0 Μαρτίνς Μπόλονι
10η αγ. play off 16–05–2021 Απόστολος Νικολαΐδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–4 Έκμπεργκ (ΣΟΥ) 0 Μαρτίνς Συλαϊδόπουλος
2021–22 ΠΡ 5η αγων. 04–10–2021 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–0 Βίντσιτς (ΣΛΟ) 21.321 Μαρτίνς Γιοβάνοβιτς
18η αγων. 16–01–2022 Απόστολος Νικολαΐδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–0 Ρατσκόφσκι (ΠΩΛ) 1.000 Μαρτίνς Γιοβάνοβιτς
5η αγ. play off 17–04–2022 Απόστολος Νικολαΐδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–0 Νταμπάνοβιτς (ΜΑΥ) 13.594 Μαρτίνς Γιοβάνοβιτς
8η αγ. play off 11–05–2022 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–2 Ρεϊνσχρέιμπερ (ΙΣΡ) 16.085 Μαρτίνς Γιοβάνοβιτς
2022–23 ΠΡ 11η αγων. 06–11–2022 Απόστολος Νικολαΐδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 Κέλετ (ΔΑΝ) 13.907 Μίτσελ Γιοβάνοβιτς
24η αγων. 25–02–2023 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–0 Πινέιρο (ΠΟΡ) 31.489 Μίτσελ Γιοβάνοβιτς
4η αγ. play off 09–04–2023 Απόστολος Νικολαΐδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–0 Γκράντε (ΙΣΠ) 14.182 Ανιγκό Γιοβάνοβιτς
9η αγ. play off 08–05–2023 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–0 Μπριχ (ΓΕΡ) 0 Ανιγκό Γιοβάνοβιτς
2023–24 ΠΡ 8η αγων. 22–10–2023 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–3 διακοπή[σ. 11] Μαρέσκα (ΙΤΑ) 31.914 Μαρτίνεθ Γιοβάνοβιτς
Κ φάση των 16 10–01–2024 Απόστολος Νικολαΐδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 Βαϊνμπέργκερ (ΑΥΣ) 20 [28] Καρβαλιάλ Τερίμ
17–01–2024 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–0 παράταση, 6–7 πέν. Χίγκλερ (ΟΛΛ) 20 Καρβαλιάλ Τερίμ
ΠΡ 21η αγων. 04–02–2024 Απόστολος Νικολαΐδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–0 Γιαμπλόνσκι (ΓΕΡ) 20 Καρβαλιάλ Τερίμ
1η αγ. play off 10–03–2024 Γεώργιος Καραϊσκάκης ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–3 Σλάγκερ (ΓΕΡ) 31.500 Μεντιλίμπαρ Τερίμ
10η αγ. play off 12–05–2024 Απόστολος Νικολαΐδης ΠΑΟ – ΟΣΦΠ

Σκόρερ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Οι τρεις σκόρερ του αγώνα Πανελλήνιου πρωταθλήματος 1932–33 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 2–1 (με διαφορετική χρωματική ένδειξη) που κατόπιν της διακοπής του ορίστηκε να διεξαχθεί για δεύτερη φορά, καταγράφονται για λόγους πληρότητας στην παρουσίαση της προϊστορίας των "αιωνίων", με πλάγια όμως γραμματοσειρά και χωρίς να πιστώνονται τα τέρματα στη σχετική στατιστική καταμέτρηση.
  • Το ίδιο ισχύει για τους 7 σκόρερ/τέρματα στις τρεις συναντήσεις πρωταθλήματος που εξαιτίας –επεισοδιακής– διακοπής το τελικό αποτέλεσμα καθόρισαν ΕΠΟ (1949 και 1973 με τέρματα 2–0 υπέρ του Ολυμπιακού) ή Σούπερ Λιγκ (2012 με 0–3 επίσης), αλλά όχι και για εκείνα στον ημιτελικό κυπέλλου το 1964, καθώς εκ των υστέρων η πρώτη επικύρωσε το ισόπαλο 1–1 της διακοπής (χωρίς να ορίσει επανάληψη, τηρώντας σταθερή στάση με τον τελικό του 1962 που ούτως ή άλλως δεν είχαν σημειωθεί τέρματα).
Περί-
οδος
Διοργά-
νωση
Αντίπαλοι Αποτέλεσμα Σκόρερ
1929–30 ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 8–2 10', 30' Δ. Συμεωνίδης, 20', 25' Άγγ. Μεσσάρης, 53', 81' Μ. Πιερράκος, 72' αυτ. Κουράντης, 76' Μηγιάκης
56', 59' Γ. Ανδριανόπουλος
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–2 2' Πανόπουλος – 25' Μηγιάκης, 34' Μ. Πιερράκος
1930–31 ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–3 60' Μ. Μπαλτάσης, 61' Τσολίνας – 5' Ντ. Ανδριανόπουλος, 80' Β. Ανδριανόπουλος, 87' Τερεζάκης
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 3–1 15' Β. Ανδριανόπουλος, 28' Γ. Ανδριανόπουλος, 44' Τερεζάκης – 20' πέν. Ντελεάνο
1931–32 ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–1 25' Ρόκκος, 79' Τ. Τριανταφύλλης – 61' Ντ. Ανδριανόπουλος
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–1 20' Β. Ανδριανόπουλος – 30' Κ. Χριστοδούλου
1932–33 Κ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–6 28' Σαχλίκης – 16', 68', 88' Β. Ανδριανόπουλος, 24' Ράγγος, 69', 70' Γ. Βάζος
νότιος όμ. ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 3–0 1' Τ. Τριανταφύλλης, 15' Π. Σουρμελής, 44' Μ. Πιερράκος
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–1 διακοπή-εξ αρχής1 5' Γ. Βάζος, 17' πέν. Θ. Συμεωνίδης – 25' πέν. Μ. Πιερράκος
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–0 χωρίς αγώνα [σ. 12]
1933–34 νότιος όμ. ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–1 2' Ράγγος
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–2 54' Θ. Συμεωνίδης – 49', 88' Κ. Χριστοδούλου
1934–35 νότιος όμ. ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–0 50' Κ. Χριστοδούλου
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–0 4' Θ. Συμεωνίδης, 29' Παπαντωνίου
1935–36 ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 4–1 65' Κρητικός, 74' Μηγιάκης, 80', 82' Τ. Τριανταφύλλης– 48' Γ. Βάζος
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 6–1 4', 11' Δεπούντης, 15' Αναματερός, 55' Μαλεύρης, 62', 84' Γ. Βάζος – 37' Κρητικός
1936–37 ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–1 30' Γ. Βάζος
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–0 χωρίς αγώνα [σ. 13]
1938–39 νότιος όμ. ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–1 28' Αναματερός, 62' Γ. Βάζος – 86' Μ. Μπαλτάσης
Κ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–0 παράταση 94' Ράγγος, 116' Δεπούντης
νότιος όμ. ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–3 10' Ράγγος, 65' Θ. Συμεωνίδης, 83' Γ. Βάζος
1939–40 νότιος όμ. ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–4 5' Θ. Συμεωνίδης – 22' Μ. Ρεμούνδος, 24' Μ. Μπαλτάσης, 60', 87' Τ. Τριανταφύλλης
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 51' Τ. Τριανταφύλλης – 57' Γ. Βάζος
1941 έως 1946
1946–47 Κ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–0 παράταση
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–0 χωρίς αγώνα [σ. 14]
1948–49 ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 3–2 22', 26' Πετσανάς, 80' Σίμος – 38' Αποστολόπουλος, 83' Βασιλειάδης
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–0 διακοπή [σ. 15] 9' Χριστόπουλος
1952–53 Κ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–1 2' αυτ. Κουρτζίδης, 61' Κοπανίδης – 16' Νεμπίδης
ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–1 46' Δαρίβας – 43' Ασημακόπουλος
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–0
1953–54 ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–1 34' Δ. Κοκκινάκης – 3' Τσιμπουκίδης
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 26' Καζάκος – 4' Μουστακλής
1954–55 ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–0
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–2 36' Ασημακόπουλος – 19' Υφαντής, 70' Ιωάννου
1955–56 ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–1 62' Κοτρίδης, 84' Πολυχρονίου – 39' Πετρόπουλος
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–0
1956–57 ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–1 6' Πολυχρονίου, 83' Μουστακλής – 3' Σοφιανός
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–0 6' Σοφιανός
ΠΡ (μπαράζ
τίτλου)
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–0 παράταση
ΠΡ (επαναλ.
μπαράζ)
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–0 47' Μεσολογγίτης
Κ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–0 42' Μουστακλής
1957–58 ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 73' Θεοφάνης – 35' Κοτρίδης
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–1 11' Πανάκης
Κ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 3–0 21' Ψύχος, 31' Υφαντής, 87' πέν. Κοτρίδης
1958–59 ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–0 50' Κ. Παπάζογλου, 58' Υφαντής
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–2 13' Σιαήλος – 15' Μπέμπης, 23' πέν. Υφαντής
1959–60 ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–0
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–4 15' Κ. Παπάζογλου – 23', 71' πέν., 83' Παπαεμμανουήλ, 42' αυτ. Λαιμός
Κ (τελικός) ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 παράταση 17' Παπαεμμανουήλ – 50' Μπέμπης
Κ (επαν. τελ.) ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 3–0 25', 35' πέν. Πολυχρονίου, 82' Γ. Σιδέρης
1960–61 ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–0 74' Κ. Παπάζογλου
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–0 48' Μπενάρδος
1961–62 ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–2 60' Άρ. Παπάζογλου – 10' Δομάζος, 24' Παπαεμμανουήλ
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 48' Λουκανίδης – 61' Γκαβέζος
Κ (τελικός) ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–0 παράτ., διακοπή [σ. 16]
1962–63 ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 3–2 12' Γρηγοριάδης, 46', 83' πεν. Γ. Σιδέρης – 32' Λουκανίδης, 84' Λινοξυλάκης
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–0 48' Δομάζος, 83' Πανάκης
Κ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 3–5 6' Παναγιωτίδης, 32' πέν. Καμάρας, 52' Τουμπέλης –
11' πέν. Σ. Παπάζογλου, 38', 55' Γ. Σιδέρης, 58' αυτ. Σ. Αγγελόπουλος, 83' Άρ. Παπάζογλου
1963–64 ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 29' Πυτιχούτης – 75' Βασιλείου
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–1 54' Πανάκης
Κ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 παράτ., διακοπή [σ. 17] 36' Δομάζος – 16' Νεοφώτιστος
1964–65 ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 30' Παπαεμμανουήλ – 78' Γρηγοριάδης
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–1 45'+1' Μποτίνος – 16' Κομιανίδης
Κ (τελικός) ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–0 5' Γ. Σιδέρης
1965–66 ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–0 54' Γ. Σιδέρης
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 26' πέν. Λουκανίδης – 52' Μποτίνος
Κ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–2 40' Δομάζος – 17' Βασιλείου, 82' πέν. Γ. Σιδέρης
1966–67 ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–1 8' Γιούτσος
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 4–0 17' Βασιλείου, 20', 35', 62' Γ. Σιδέρης
1967–68 ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–0 45'+1' Λουκανίδης
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–0 5' Βασιλείου
Κ (τελικός) ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–1 75' Βασιλείου
1968–69 ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–0
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–1 29' Βασιλείου, 80' Γ. Σιδέρης – 67' Δημητρίου
Κ (τελικός) ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–1 παράταση, κλήρωση 49' Γ. Σιδέρης – 55' Δομάζος
1969–70 ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–0
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–1 56' Δομάζος
1970–71 ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–1 68' Φυλακούρης
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–2 58' Γ. Βλάχος, 74' Αντωνιάδης – 26' Καραβίτης, 47' Γιούτσος
1971–72 ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 3–2 59', 66' Αντωνιάδης, 78' Κουβάς – 19' πέν. Καραβίτης, 69' Παμπουλής
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–0
1972–73 ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–1 17' Αργυρούδης
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–0 διακοπή [σ. 18] 18' Τριαντάφυλλος, 30' Λοσάδα, 51' Αργυρούδης – 16' Τ. Παπαδημητρίου, 40' Γονιός
1973–74 ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 47' Δομάζος – 13' Λοσάδα
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–1 50' Τριαντάφυλλος – 83' Δομάζος
Κ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–0 88' Καραβίτης
1974–75 ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–1 3' Κρητικόπουλος, 20' Γαλάκος – 2' Ελευθεράκης
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 14' πέν. Αντωνιάδης – 5' Πένια
Κ (τελικός) ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–0 35' Δαβουρλής
1975–76 ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 4–2 7' Καραβίτης, 39' Κρητικόπουλος, 47' Παμπουλής, 56' Βασιλόπουλος – 27' Γραμμός, 75' Αντωνιάδης
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–0
1976–77 ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–1 86' πέν. Καραβίτης – 88' Βακάλης [σ 2]
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–0 55' Δομάζος, 73' Άλβαρες
Κ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–1 παράταση 46' Λιβαθηνός, 103' Δημητρίου – 89' Γκλέζος
1977–78 ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–2 69' Κρητικόπουλος – 11' Ασλανίδης, 86' Γιαννακούλας
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–0 79' Βαλλίδης
1978–79 ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–3 20', 44' Άλβαρες – 15' Κατσαβάκης, 36' Λοσάδα, 53' Κρητικόπουλος
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–0 26' Περόνε
1979–80 ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–0 18' Υφαντίδης, 85' Άλβαρες
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–0 37' Νικολούδης
1980–81 ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–1 40' Κουσουλάκης
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–0
1981–82 ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–1 82' Μητρόπουλος – 11' Ρότσα
Κ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 3–2 παράταση 47', 63' πέν., 96' πέν. Χαραλαμπίδης – 1' Περσίας, 6' Αναστόπουλος
ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 80' Νικολάε – 52' αυτ. Λιβαθηνός
ΠΡ (μπαράζ
τίτλου)
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–1 7' Εσταβίγιο, 69' Αναστόπουλος – 82' Ζιάκος
1982–83 ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–1 2', 69' Αναστόπουλος – 13' Μαυρίδης
Κ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–0 55' Μαυρίδης
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 4–0 παράταση 58' Κουσουλάκης, 94', 115', 119' πέν. Αναστόπουλος
ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–1 14' Εσταβίγιο
1983–84 ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–0
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–1 35' Μίχος, 86' Μητρόπουλος – 48' Χαραλαμπίδης
1984–85 ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–0
Κ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–1 68' Θ. Δημόπουλος
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–1 20' Θ. Δημόπουλος, 62' Σαραβάκος – 54' πέν. Σαργκάνης
ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 22' Γεροθόδωρος – 10' Μητρόπουλος
1985–86 ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–2 90'+1' πέν. Αναστόπουλος – 26', 72' Σαραβάκος
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–2 80' Χαραλαμπίδης – 32' Βαΐτσης, 64' Μητρόπουλος
Κ (τελικός) ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–4 24' Β. Βλάχος, 52' Χρ. Δημόπουλος, 57', 72' Σαραβάκος
1986–87 ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 26' Μπατσινίλας – 81' Αναστόπουλος
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–1 41' Αλεξίου, 70' Παπαχρήστου – 39' Ζάετς
1987–88 ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–4 22' Ζελιλίδης – 13' Γεωργαμλής, [σ 3] 42', 87' Β. Βλάχος, 46' Σαραβάκος
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 52' Ρότσα – 4' Μουστακίδης
Κ (τελικός) ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–2 παράταση, 3–4 πέν. 59' πέν., 98' πέν. Φούνες – 31' πέν. Σαραβάκος, 102' Χρ. Δημόπουλος
1988–89 ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–1 37' αυτ. Μπανιώτης, 80' πέν. Σαραβάκος – 78' Αλεξίου
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–1 15' πέν. Ντέταρι – 73' Χρ. Δημόπουλος
1989–90 ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–2 57' Αντωνίου, 82' Σαμαράς – 27' πέν. Ντέταρι, 78' Σαββίδης
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 3–4 50' Ντέταρι, 69' Τσαλουχίδης, 88' Αποστολάκης – 48' Καλιτζάκης, 61' Μαραγκός, 85' Αντωνίου, 90' Σαμαράς
Κ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–1 26' Ντέταρι, 57' Αναστόπουλος – 15' Αντωνίου
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 3–3 παράταση 17', 64', 101' πέν. Σαραβάκος – 80' Μητρόπουλος, 109' πέν. Ντέταρι, 118' Δρακόπουλος
Λιγκ Καπ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–1 59' Τσαλουχίδης – 64' Γεωργακόπουλος
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–2 7' Χριστοδούλου, 41' πέν. Σαραβάκος – 33' Τσαλουχίδης, 83' Αλεξίου
1990–91 ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–0
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–1 51' Αναστόπουλος
1991–92 ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 3–0 18' Μαραγκός, 30' Σαραβάκος, 78' Βαζέχα
Κ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–0
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 66' πέν. Σαραβάκος – 90'+3' πέν. Προτάσοφ
ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–1 39' Σοφιανόπουλος – 66' πέν. Σαραβάκος
1992–93 ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–0 23' Προτάσοφ
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–3 49' πέν., 72' Βαζέχα – 19' Μπατίστα, 50' Προτάσοφ, 57' Λιτόφτσενκο
Κ (τελικός) ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–0 13' Βαζέχα
1993–94 ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–0
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–2 77' Σαραβάκος – 45' Καλαντζής, 66' Χατζίδης
1994–95 ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–1 2' Αλεξανδρής – 18' Βαζέχα
Κ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–2 64' Μάρκος – 33', 41' Ίβιτς
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–3 45' Αλεξανδρής, 58' αυτ. Καλιτζάκης – 26' Καπουράνης, 71' Δώνης, 89' πέν. Βαζέχα
ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 54' Γ.Χ. Γεωργιάδης – 30' Τσαλουχίδης
1995–96 ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–2 59' Καραπιάλης – 53' Μπορέλι, 88' Καπουράνης
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–0 10' Αποστολάκης
1996–97 ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–0 55' πέν. Τζόρτζεβιτς
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–2 7' Γεωργάτος, 49' Καραπιάλης
1997–98 ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 3–1 3', 90'+1' Ίβιτς, 70' Τζόρτζεβιτς – 78' Βαζέχα
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–2 23' Γιαννακόπουλος, 34' Μαυρογενίδης
1998–99 ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–4 29' Κ. Κωνσταντινίδης, 32' Βαζέχα – 40' αυτ. Αλεξόπουλος, 52', 90'+4' Καραπιάλης, 71' Ανατολάκης
Κ (τελικός) ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–2 54' Μαυρογενίδης, 90' Οφορίκουε
ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–0
1999–00 ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–0 58' Ολιβάρες, 64' Βαζέχα
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–2 9' Ανατολάκης, 81' Αλεξανδρής – 16' Γκαλέτο, 80' Λυμπερόπουλος
2000–01 ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–0
Κ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–1 28' πέν. Τζόρτζεβιτς – 88' Λυμπερόπουλος
ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–0 69' Τζόρτζεβιτς
Κ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–4 43' Λυμπερόπουλος – 6' Αλεξανδρής, 9' Λουσιάνο, 61' πέν. Γεωργάτος, 83' Τζιοβάνι
2001–02 ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–2 24' Αλεξανδρής, 42' Τζόρτζεβιτς – 71', 77' Ολισαντέμπε
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 76' Ολισαντέμπε – 90'+3' πέν. Τζόρτζεβιτς
2002–03 ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 3–2 18' Ολισαντέμπε, 72' Μπασινάς, 77' Κόλκα – 9' αυτ. Χένρικσεν, 55' αυτ. Κυργιάκος
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 3–0 3' Τζιοβάνι, 15', 48' Γιαννακόπουλος
2003–04 ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–1 61' Στολτίδης – 36' Κωνσταντίνου
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–2 7' πέν. Μπασινάς, 81' Γκούμας – 44' Στολτίδης, 54' Τζόρτζεβιτς
Κ (τελικός) ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 3–1 3' Παπαδόπουλος, 68', 80' Κωνσταντίνου – 65' Τζιοβάνι
2004–05 ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–0 30' Ριβάλντο
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–0 43' Κωνσταντίνου
2005–06 ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–2 35' Στολτίδης, 86' Τζόρτζεβιτς
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 3–2 37', 58' Ριβάλντο, 73' Κωνσταντίνου – 20' πέν. Γκονσάλες, 75' Γκέκας
2006–07 ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–0 48' αυτ. Κωστούλας
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–1 89' Παπαδόπουλος
2007–08 ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–0
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–1 45'+1' Άντζας – 14' Εντόι
Κ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 4–0 6' Λούα Λούα, 63' Τοροσίδης, 65' Κοβάσεβιτς, 80' Νούνιες
2008–09 ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–0
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–0
2009–10 ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–0 45', 54' Μήτρογλου
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–1 68' Ντάρμπισαϊρ
2010–11 ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–1 57', 63' πέν. Σισέ – 37' Μιραλάς
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–1 20' Μιραλάς, 90'+1' Τζεμπούρ – 58' Λέτο
2011–12 ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–1 48' Τζεμπούρ – 17' Ζέκα
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–3 διακοπή [σ. 19] 51' Αμπντούν
2012–13 ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–2 17' Μαυρίας, 67' Τοτσέ – 22', 34' Τζεμπούρ
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–1 87' Μήτρογλου – 73' Φιγκερόα
2013–14 ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–1 90' Μήτρογλου
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–3 45' Πράνιτς, 67' Μπεργκ, 89' Αμπέντ
2014–15 ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–0 59' Αυλωνίτης
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–1 49' αυτ. Μαζουακού, 78' Πέτριτς – 90'+7' Ντομίνγκες
2015–16 ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–3 χωρίς αγώνα [σ. 20]
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 3–1 38' Καμπιάσο, 87' Ντα Κόστα, 89' Ιντέγε – 3' Μπεργκ
2016–17 ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 3–0 21' Μποτία, 26' Ελιουνούσι, 44' Ιντέγε
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–0 15' Μπεργκ
2017–18 ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–0 56' Βιγιαφάνιες
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–1 61' πέν. Φόρτούνης – 87' πέν. Μουνιέ
2018–19 ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–1 90'+4' Αμπού Σισέ – 61' Κάτσε
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–3 διακοπή [σ. 21] 53' Γκερέρο
2019–20 ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 90' πέν. Μολό – 35' Γκερέρο
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–0 74' Ελ-Αραμπί
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 3–0 5' Γκιγιέρμε, 21' Ελ–Αραμπί, 90'+4' Καφού
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–0
2020–21 ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–0 21' Φορτούνης
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–1 6' Μαουρίσιο, 73' Σανκαρέ – 82' Ελ–Αραμπί
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 3–1 45'+3', 72' Χασάν, 90'+7' Μπρούμα – 31' πέν. Μακέντα
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–4 53' Μαουρίσιο – 7', 12' Μασούρας, 38', 72' Ελ-Αραμπί
2021–22 ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–0
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–0
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–0 42' Αϊτόρ
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–2 71' Τικίνιο – 10' Παλάσιος, 54' Σένκεφελντ
2022–23 ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 90'+13' πέν. Σπόραρ – 84' Μπιέλ
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–0
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–0 28' Σπόραρ, 36' αυτ. Ελ-Αραμπί
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–0 68' Ρέαμπτσιουκ
2023–24 ΠΡ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–3 διακοπή [σ. 22] 48' Καμαρά – 28' Βαγιαννίδης
Κ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 65' Ιωαννίδης – 45' Αλεξανδρόπουλος
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–0 παράταση, 6–7 πέν.
ΠΡ ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–0 25' Μπερνάρ, 60' Γερεμέγιεφ
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–3 24' Ποντένσε – 41' Μπακασέτας, 45+4', 70' Ιωαννίδης
  1. ο αγώνας πρωταθλήματος 1932–33 ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–1 στις 9 Απριλίου 1933 διακόπηκε στα μέσα του β΄ ημιχρόνου όταν ανέκυψε "διαφωνία διαιτητού - εποπτών εάν ήτο κατάλληλο το γήπεδο λόγω της συνεχούς βροχής" και "επηκολούθησαν επεισόδια μεταξύ των φιλάθλων".[12] Η ΕΠΟ όρισε την εξ αρχής επανάληψή του για τις 22 του μήνα και οι φιλοξενούμενοι αρνήθηκαν να προσέλθουν προτάσσοντας τη συνεχιζόμενη ακαταλληλότητα του αγωνιστικού χώρου, ουσιαστικά όμως φοβούμενοι νέα επεισόδια σε βάρος τους. Η δεύτερη αναμέτρηση κατακυρώθηκε με τέρματα 2–0 υπέρ των γηπεδούχων.
  2. ο αγώνας β΄ γύρου του πρωταθλήματος 1936–37 ΟΣΦΠ – ΠΑΟ δεν πραγματοποιήθηκε, δεδομένου ότι οι φιλοξενούμενοι είχαν ήδη αποσυρθεί της διοργάνωσης. Κατακυρώθηκε με τέρματα 2–0 υπέρ των γηπεδούχων.
  3. ο αγώνας ΟΣΦΠ-ΠΑΟ στη φάση των 16 του κυπέλλου 1946–47 δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς οι φιλοξενούμενοι τελούσαν υπό ποινή 15μερης απαγόρευσης συναντήσεων από την ΕΠΟ. Οι γηπεδούχοι προκρίθηκαν με νίκη 2–0.
  4. ο αγώνας πρωταθλήματος 1948–49 ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–0 διακόπηκε στο 82' εξαιτίας εισβολής οπαδών στο γήπεδο. Κατακυρώθηκε με τέρματα 2–0 υπέρ των γηπεδούχων.
  5. ο τελικός κυπέλλου 1961–62 διακόπηκε οριστικά λόγω σκότους στο 7ο λεπτό της παράτασης και με το σκορ 0–0, κατόπιν συνεχών καθυστερήσεων από τα επεισόδια μεταξύ παικτών και την έντονη αναταραχή στις εξέδρες για υπόνοιες προσυμφωνημένης ισοπαλίας (προσδοκώντας οι σύλλογοι τις εισπράξεις ενός δεύτερου αγώνα). Η ΕΠΟ δεν όρισε επανάληψη και η διοργάνωση δεν ολοκληρώθηκε.
  6. ο μονός ημιτελικός κυπέλλου 1963–64 ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 διακόπηκε στο 115' έπειτα από μαζική εισβολή φίλων των δύο σωματείων και πρόκληση εκτεταμένων ζημιών στο γήπεδο Λεωφ. Αλεξάνδρας, ως αντίδραση για ενδεχόμενο προσυμφωνημένης ισοπαλίας (παρόμοιες υποψίες με τον τελικό προ διετίας). Η ΕΠΟ δεν όρισε επανάληψη και αργότερα ανακήρυξε κυπελλούχο την ΑΕΚ, νικήτρια στον άλλο ημιτελικό.
  7. ο αγώνας πρωταθλήματος 1972–73 ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 3–2 διακόπηκε στο 83' όταν οι φιλοξενούμενοι αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι για μεροληπτικές διαιτητικές αποφάσεις. Κατακυρώθηκε με τέρματα 2–0 υπέρ των γηπεδούχων.
  8. ο αγώνας πρωταθλήματος 2011–12 ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–1 διακόπηκε οριστικά στο 82' εξαιτίας επανειλημμένων επεισοδίων από τους οπαδούς των γηπεδούχων. Κατακυρώθηκε με τέρματα 0–3 υπέρ των φιλοξενούμενων.
  9. ο αγώνας πρωταθλήματος 2015–16 ΠΑΟ – ΟΣΦΠ ματαιώθηκε με υπαιτιότητα των γηπεδούχων οπαδών για ρίψη αντικειμένων, πρόκληση μεμονωμένων επεισοδίων σε γηπεδικό χώρο/κερκίδες και εισαγωγή/άναμμα πυρσών πριν από την έναρξη. Κατακυρώθηκε με τέρματα 0–3 υπέρ του φιλοξενούμενου, στο δε Παναθηναϊκό επιβλήθηκαν τιμωρία διεξαγωγής χωρίς θεατές μίας εντός έδρας αναμέτρησης και πρόστιμο 60.000 ευρώ. Οι ποινές αυξήθηκαν σε τέσσερις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών, 190.000 ευρώ και αφαίρεση τριών βαθμών για εκτεταμένα επεισόδια με τους ίδιους υπαίτιους εντός αγωνιστικού χώρου, στις κερκίδες και τον εν γένει χώρο του γηπέδου, τα οποία ακολούθησαν την απόφαση του διαιτητή περί ματαίωσης του ντέρμπι.[14]
  10. ο αγώνας ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–1 διακόπηκε οριστικά στο 70' με υπαιτιότητα των γηπεδούχων οπαδών για ρίψη αντικειμένων, πρόκληση μεμονωμένων επεισοδίων σε γηπεδικό χώρο και κερκίδες. Κατακυρώθηκε με τέρματα 0–3 υπέρ του φιλοξενούμενου.
  11. ο αγώνας ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–1 διακόπηκε οριστικά στο 50' με υπαιτιότητα των γηπεδούχων οπαδών για ρίψη κροτίδας και τραυματισμό αντίπαλου ποδοσφαιριστή. Κατακυρώθηκε με τέρματα 0–3 υπέρ του φιλοξενούμενου.
  12. ο αγώνας του πρωταθλήματος 1932–33 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 2–1 διακόπηκε στα μέσα του β΄ ημιχρόνου. Η ΕΠΟ όρισε εξ αρχής την επανάληψή του, οι φιλοξενούμενοι αρνήθηκαν να προσέλθουν και η δεύτερη συνάντηση κατακυρώθηκε με 2–0 χωρίς αγώνα υπέρ του Ολυμπιακού. Οι σκόρερ της αρχικής αναφέρονται με κυρτά γράμματα, αλλά τα τέρματα δεν προσμετρώνται.
  13. ο αγώνας β΄ γύρου του πρωταθλήματος 1936–37 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω αποχώρησης των φιλοξενούμενων από τη διοργάνωση. Κατακυρώθηκε με 2–0 χωρίς αγώνα υπέρ του Ολυμπιακού.
  14. ο αγώνας του κυπέλλου 1946–47 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός δεν πραγματοποιήθηκε, εξαιτίας τιμωρίας των φιλοξενούμενων από την ΕΠΟ με απαγόρευση αναμετρήσεων και ο Ολυμπιακός προκρίθηκε με νίκη 2–0 χωρίς αγώνα.
  15. ο αγώνας του πρωταθλήματος 1948–49 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1–0 διακόπηκε στο 82' και κατακυρώθηκε με 2–0 υπέρ του Ολυμπιακού. Ο σκόρερ αναφέρεται με κυρτά γράμματα, αλλά το τέρμα δεν προσμετράται.
  16. ο τελικός του κυπέλλου 1961–62 διακόπηκε στο 7' της παράτασης χωρίς να έχουν σημειωθεί τέρματα και δεν επαναλήφθηκε.
  17. ο ημιτελικός του κυπέλλου 1963–64 Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 1–1 διακόπηκε στο 115' και δεν επαναλήφθηκε, οπότε τα τέρματα προσμετρώνται κανονικά.
  18. ο αγώνας του πρωταθλήματος 1972–73 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 3–2 διακόπηκε στο 83' και κατακυρώθηκε με 2–0 υπέρ του Ολυμπιακού. Οι σκόρερ αναφέρονται με κυρτά γράμματα, αλλά τα τέρματα δεν προσμετρώνται.
  19. ο αγώνας του πρωταθλήματος 2011–12 Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 0–1 διακόπηκε στο 82' και κατακυρώθηκε με 0–3 υπέρ του Ολυμπιακού. Ο σκόρερ αναφέρεται με κυρτά γράμματα, αλλά το τέρμα δεν προσμετράται.
  20. ο αγώνας του πρωταθλήματος 2015–16 Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός ματαιώθηκε με υπαιτιότητα των γηπεδούχων και κατακυρώθηκε υπέρ του Ολυμπιακού με 0–3.
  21. ο αγώνας ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–1 διακόπηκε οριστικά στο 70' με υπαιτιότητα των γηπεδούχων οπαδών για ρίψη αντικειμένων, πρόκληση μεμονωμένων επεισοδίων σε γηπεδικό χώρο και κερκίδες. Κατακυρώθηκε με τέρματα 0–3 υπέρ του φιλοξενούμενου.
  22. ο αγώνας ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–1 διακόπηκε οριστικά στο 50' με υπαιτιότητα των γηπεδούχων οπαδών για ρίψη κροτίδας και τραυματισμό αντίπαλου ποδοσφαιριστή. Κατακυρώθηκε με τέρματα 0–3 υπέρ του φιλοξενούμενου.
  1. η διοργανώτρια Super League δεν γνωστοποίησε αριθμό εισιτηρίων,[15] προφανώς λόγω της ματαίωσης τελικά του αγώνα. Λαμβάνοντας υπόψη την προπώληση, πηγές ενημέρωσης ανέμεναν "κατάμεστο"[16] το χωρητικότητας 16 χιλιάδων θεατών γήπεδο.[17]
  2. κάποιες πηγές (σύγχρονες και μεταγενέστερες) παραθέτουν το τέρμα (εικόνα αρχείου της ΕΡΤ: http://youtu.be/8cmMn8yjXGM?t=3m58s) ως αυτογκόλ του Γκλέζου. Εδώ ακολουθείται η άποψη των Μελέκογλου–Μενδρινού–Ντάβελου (τμ. Α, σελ. 407), Αρβανίτη (σελ. 192 και 198–200), Τσόπελα (σελ. 34) και Βοτζάκη (σελ. 240).
  3. ορισμένες πηγές (σύγχρονες και μεταγενέστερες) παραθέτουν το τέρμα (εικόνα από το SuperSport2: http://youtu.be/rx8R_YR9i2s?t=7s) ως αυτογκόλ του Μίχου. Εδώ ακολουθείται η καταγραφή των Παγιωτέλη (σελ. 46 και 48), Μαστρογιαννόπουλου (2 τέρματα ο Γεωργαμλής στο πρωτάθλημα 1987-88, με το άλλο στο Λεβαδειακός-Παναθηναϊκός 2–1 κατά τους επόμενους), Μελέκογλου-Μενδρινού–Ντάβελου (τμ. Β, σελ. 165), Αρβανίτη (σελ. 192 και 198–200) και Τσόπελα (σελ. 49).

Στατιστικά στοιχεία επίσημων αγώνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γκολ εντός και εκτός έδρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον ακόλουθο πίνακα αναφέρονται τα γκολ εντός και εκτός έδρας.

Ο πίνακας δεν περιλαμβάνει εικονικά γκολ σε αγώνες που δεν έγιναν, καθώς και τα φιλικά.

Ομάδα Μερικό Σύνολο Σύνολο
ΟΣΦΠ στην έδρα του 146 269
ΠΑΟ στην έδρα του ΟΣΦΠ 88
ΠΑΟ στην έδρα του 123 211
ΟΣΦΠ στην έδρα του ΠΑΟ 123

Μεγαλύτερες σε έκταση νίκες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον ακόλουθο πίνακα αναφέρονται αναλυτικά οι νίκες των δύο αντιπάλων σε ντέρμπι, με διαφορά μεγαλύτερη από 3 τέρματα.

Ολυμπιακός Παναθηναϊκός
6 τέρματα διαφορά
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 8–2 Απ. Νικολαΐδης 01–06–1930 Πανελλήνιο πρωτ. 1929–30
5 τέρματα διαφορά
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–6 Απ. Νικολαΐδης 13–11–1932 Κύπελλο 1932–33
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 6–1 Γ. Καραϊσκάκης 16–02–1936 Πανελλήνιο πρωτ. 1935–36
4 τέρματα διαφορά
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 4–0 Γ. Καραϊσκάκης 26–02–1967 Α΄ Εθνική 1966–67
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 04–0α Γ. Καραϊσκάκης 13–04–1983 Κύπελλο 1982–83
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 04–0β Ολυμπιακό Στ. 28–05–1986 Κύπελλο 1985–86
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 4–0 Γ. Καραϊσκάκης 16–01–2008 Κύπελλο 2007–08
3 τέρματα διαφορά
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 3–0 Απ. Νικολαΐδης 26–03–1933 Πανελλήνιο πρωτ. 1932–33
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 4–1 Απ. Νικολαΐδης 17–11–1935 Πανελλήνιο πρωτ. 1935–36
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 0–3 Απ. Νικολαΐδης 07–05–1939 προκριματικά Πανελλήνιου
πρωταθλήματος 1938–39
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–4 Γ. Καραϊσκάκης 03–03–1940 προκριματικά Πανελλήνιου
πρωταθλήματος 1939–40
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 3–0 Γ. Καραϊσκάκης 20–07–1958 Κύπελλο 1957–58
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–4 Γ. Καραϊσκάκης 24–07–1960 Α΄ Εθνική 1959–60
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 3–0 Γ. Καραϊσκάκης 11–09–1960 Κύπελλο 1959–60
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 01–4γ Ολυμπιακό Στ. 08–11–1987 Α΄ Εθνική 1987–88
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 3–0 Ολυμπιακό Στ. 26–01–1992 Α΄ Εθνική 1991–92
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–4 Απ. Νικολαΐδης 21–03–2001 Κύπελλο 2000–01
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 3–0 γήπ. Ριζούπολης 11–05–2003 Α΄ Εθνική 2002–03
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–3 Γ. Καραϊσκάκης 02–03–2014 Α΄ Εθνική 2013–14
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 3–0 Γ. Καραϊσκάκης 6–11–2016 Α΄ Εθνική 2016–17
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 3–0 Γ. Καραϊσκάκης 21–06–2020 Α΄ Εθνική 2019–20
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–4 Απ. Νικολαΐδης 16–05–2021 Α΄ Εθνική 2020–21
α έπειτα από παράταση, καθώς το αποτέλεσμα 1–0 της κανονικής διάρκειας ήταν ίδιο με εκείνο της νίκης του Παναθηναϊκού κατά την πρώτη τους συνάντηση
β σε ουδέτερο γήπεδο (έδρα και των δύο, πάντως, επί δεύτερο χρόνο) ως τελικός Κυπέλλου, λαμβάνοντας ίσο αριθμό εισιτηρίων
γ στην κοινή τους έδρα (για τέταρτη αγωνιστική περίοδο), με το γηπεδούχο Ολυμπιακό να λαμβάνει την πλειονότητα των εισιτηρίων.

Μεγαλύτερη βαθμολογική διαφορά στην Α΄ Εθνική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύστημα βαθμολογίας Ολυμπιακός Παναθηναϊκός
3–2–1
(αγωνιστικές περίοδοι 1959–60 έως 1972–73)
+12 βαθμοί (94 έναντι 82),
1972–73
+11 βαθμοί (82 έναντι 71),
1970–71
2–1–0
(αγωνιστικές περίοδοι 1973–74 έως 1991–92)
+18 βαθμοί (56 έναντι 38),
1978–79
0+9 βαθμοί (43 έναντι 34),
1985–86
3–1–0
(αγωνιστικές περίοδοι 1992–93 έως σήμερα)
+39 βαθμοί (75 έναντι 36),
2018–19
+18 βαθμοί (83 έναντι 65),
1995–96

Αγώνες με τα περισσότερα εισιτήρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον ακόλουθο πίνακα αναφέρονται τα 10 ντέρμπι "αιωνίων" στα οποία σημειώθηκε η μεγαλύτερη προσέλευση θεατών. Όλοι οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο Αθηνών κατά τα έτη 1984 έως 1988.

74.452 18–11–1984 ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–0 Α΄ Εθνική 1984–85
74.252 15–02–1987 ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–1 Α΄ Εθνική 1986–87
74.146 31–03–1985 ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 Α΄ Εθνική 1984–85
73.700 16–03–1986 ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–2 Α΄ Εθνική 1985–86
73.525 21–09–1986 ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1 Α΄ Εθνική 1986–87
73.375 08–05–1988 ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–2 3–4 πέν. τελικός κυπέλλου 1987–88
72.948 28–05–1986 ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 4–0 τελικός κυπέλλου 1985–86
72.445 20–02–1985 ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 2–1 φάση των 16 κυπέλλου 1984–85
72.033 06–02–1985 ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 0–1 φάση των 16 κυπέλλου 1984–85
68.448 09–11–1985 ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 1–2 Α΄ Εθνική 1985–86
  • Στις τέσσερις συναντήσεις τους κατά την αγωνιστική περίοδο 1984–85 (από δύο σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο) διατέθηκε ένα σύνολο σχεδόν 300 χιλιάδων εισιτηρίων (293.076), δηλαδή περισσότερα από 73 χιλιάδες ανά αγώνα (73.269).

Μεγαλύτεροι μέσοι όροι εισιτηρίων (εντός έδρας)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον ακόλουθο πίνακα αναφέρονται οι 5 χρονιές των δύο αντιπάλων με τον υψηλότερο μέσο όρο εισιτηρίων σε εντός έδρας αγώνες τους για το πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής κατηγορίας (δηλαδή από την αγωνιστική περίοδο 1959–60). Δεν προσμετρώνται εισιτήρια για τα κύπελλα Ελλάδας και Ευρώπης.

Ολυμπιακός [29] Παναθηναϊκός [30]
Περίοδος Έδρα Εισιτήρια Αγώνες Μέσος όρος Περίοδος Έδρα Εισιτήρια Αγώνες Μέσος όρος
1985–86 Ολυμπιακό Στάδιο 674.584 15 44.972
1985–86 Ολυμπιακό Στάδιο 638.477 15 42.565
1987–88 Ολυμπιακό Στάδιο 579.004 15 38.604
1984–85 Ολυμπιακό Στάδιο 554.646 15 36.976
1972–73 Γ. Καραϊσκάκης 621.992 17 36.819
1986–87 Ολυμπιακό Στάδιο 477.240 14 34.076
1984–85 Ολυμπιακό Στάδιο 503.805 15 33.587
000 2009–10 [31] Ολυμπιακό Στάδιο 412.963 15 27.531
1987–88 Ολυμπιακό Στάδιο 354.508 15 23.634
1986–87 Ολυμπιακό Στάδιο 329.309 14 23.522
  • Την περίοδο 1986–87 έδωσαν από 14 εντός έδρας συναντήσεις πρωταθλήματος, καθώς δεν πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες τους (29η αγωνιστική: ΟΣΦΠ–Δόξα Δράμας και ΠΑΟ–Απόλλων Αθηνών), εξαιτίας συμμετοχής των φιλοξενούμενων στην "απεργία" που είχαν κηρύξει οι ΠΑΕ.
  • Η μεγαλύτερη (σε σύνολο και σε μέσο όρο) προσέλευση θεατών εντός έδρας, σημειώθηκε για τους δύο αντίπαλους παράλληλα και συγκεκριμένα τη χρονιά 1985–86, δεύτερη της 5ετούς τους συνύπαρξης στο Ολυμπιακό Αθηνών (θα ακολουθήσει μία ακόμη για τρεις αγωνιστικές περιόδους μεταξύ 1997 και 2000).
  • Η αυξημένη χωρητικότητα του Σταδίου, αιτιολογεί γιατί ο υψηλός μέσος όρος εισιτηρίων δεν έλαβε χώρα αφενός στις παραδοσιακές τους έδρες σε 9 από τις 10 περιπτώσεις, αφετέρου σε συνδυασμό με κατάκτηση πρωταθλήματος παρά μόνο από 2 χρονιές στις 5 (Ολυμπιακός 1973 και 1987, Παναθηναϊκός 1986 και 2010). Τα τέσσερα χρόνια 1984 με 1988, αμφότεροι έχουν να επιδείξουν τέσσερις από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις τους φιλάθλων, όμως πρωταθλητές στέφθηκαν από μία μόλις φορά (πλαισιωμένοι με ΠΑΟΚ το 1985 και ΑΕ Λάρισας το 1988).

Συγκριτικές θέσεις στην Α΄ Εθνική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

# 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2
3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3
4 4 4 4 4 4 4
5 5 5 5 5 5 5 5
6 6 6[32] 6
7 7
8 8 8
9
10
11 11
12
13
14
15
16
17
18

Υψηλότερη θέση: Ολυμπιακός 39 αγωνιστικές περιόδους, Παναθηναϊκός 25.

Στο πρωτάθλημα Ελλάδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με βάση το πόνημα Η ιστορία του Ολυμπιακού, με πλήρη στοιχεία 1925–2000 • 75 χρόνια θρύλου του Στάθη Αρβανίτη:[σ 1]

Πέναλτι υπέρ (σύνολο)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πέναλτι υπέρ από το 1930 0(έως 10.04.2023)
Ολυμπιακός Παναθηναϊκός
20 22
εύστοχα άστοχα εύστοχα άστοχα
11 9 15 7
Θ. Συμεωνίδης (1933)
Υφαντής (1959)
Γ. Σιδέρης (1962)
Καραβίτης x2 (1971, 1976)
Αναστόπουλος (1985)
Ντέταρι x2 (1989 x2)
Τζόρτζεβιτς x2 (1996, 2002)
Φορτούνης (2018)



Θ. Συμεωνίδης (07.04.1935, απόκρουση)
Γ. Σιδέρης (10.01.1965, άουτ)
Τριαντάφυλλος (17.03.1974, απόκρουση)
Σέστιτς (09.11.1985, απόκρουση)
Σκαρτάδος (02.12.1995, απόκρουση)
Τζόρτζεβιτς (04.03.2001, απόκρουση)
Ντομίνγκες (02.03.2014, άουτ)
Μήτρογλου (26.10.2014, απόκρουση)
Βαλμπουενά (05.07.2020, απόκρουση)


Ντελεάνο (1931)
Μ. Πιερράκος (1933)
Παπαεμμανουήλ (1960)
Λουκανίδης (1966)
Αντωνιάδης (1975)
Σαραβάκος x2 (1988, 1992)
Βαζέχα (1993)
Μπασινάς (2004)
Γκονσάλες (2006)
Σισέ (2010)
Μουνιέ (2018)
Μολό (2019)
Μακέντα (2021)
Σπόραρ (2022)
Σοφιανόπουλος (22.05.1932, άουτ)
Σαραβάκος (14.10.1989, άουτ)
ΓΧ Γεωργιάδης (01.12.1997, απόκρουση)
Παπαδόπουλος (13.01.2008, απόκρουση)
Λεντέσμα (06.11.2016, άουτ)
Μακέντα (22.09.2019, απόκρουση)
Βιγιαφάνιες (16.05.2021, απόκρουση)




55% ευστοχία 70% ευστοχία
Αποκρούσεις υπέρ
4 7
Τοχούρογλου (01.12.1997)

Νικοπολίδης (13.01.2008)

Σα x2 (22.09.2019), (16.05.2021)

Σκλαβούνος (07.04.1935)
Οικονομόπουλος (17.03.1974)
Σαργκάνης (09.11.1985)
Βάντσικ (02.12.1995)
Νικοπολίδης (04.03.2001)
Στιλ (26.10.2014)
Διούδης (05.07.2020)
  • Σημείωση: Συμεωνίδης και Πιερράκος ευστόχησαν κατά τον αγώνα ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–1 στις 09.04.1933, ο οποίος διακόπηκε και ορίστηκε να επαναληφθεί.
  • Οι Σιδέρης, Τζόρτζεβιτς και Σαραβάκος έχουν εύστοχη/ες, όσο και άστοχη εκτέλεση.
  • Ο Νικοπολίδης ως τερματοφύλακας και των δύο συλλόγων, απέκρουσε από μία εκτέλεση (2001 του Παναθηναϊκού, 2008 του Ολυμπιακού) και δέχτηκε από ένα τέρμα (2002, 2006 αντίστοιχα).

Αποβολές κατά (σύνολο)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποβολές κατά από το 1930 0(έως 10.04.2023)
Ολυμπιακός Παναθηναϊκός
26 (σε 23 αγώνες) 36 (σε 26 αγώνες)
ένας δύο φορές: Τριαντάφυλλος (10.10.71 και 11.03.73)

23 από μία: Τερεζάκης (17.05.31), Κοτρίδης (20.06.54), Κίνλεϊ (Σούλης, 01.07.56), Δαρίβας (επίσης), Αγανιάν (28.12.69), Κυράστας (09.10.77), Σιώκος (επίσης), Στ. Παπαδόπουλος (02.11.80), Σαργκάνης (29.03.81), Ξανθόπουλος (31.01.82), Βαμβακούλας (επίσης), Άλμπερτσεν (08.01.84), Μπάριος (15.02.87), Μπατίστα (02.05.93), Ίβιτς (10.05.95), Καλαντζής (;;;), Νταμπίζας (28.04.96;), Τζιοβάνι (18.04.04), Άντζας (02.09.07), Αβρ. Παπαδόπουλος (30.10.10), Τοροσίδης (19.02.11), Μπα (14.02.21), Παπασταθόπουλος (25.02.23) και Ραμόν (08.05.23)

5 από δύο φορές: Σ. Αγγελόπουλος (01.07.56 και 15.07.57), Παπαδημητρίου (11.03.73 και 09.10.77), Καλιτζάκης (08.12.96 και 06.04.97), Κολιτσιδάκης (επίσης), ΓΧ Γεωργιάδης (06.04.97 και 01.12.97)

24 από μία: Υποφάντης (17.05.31), Πετρόπουλος (20.06.54), Ασημακόπουλος (17.07.55), Αλούπης (01.07.56), Δημητρίου (28.12.69), Τομαράς (10.10.71), Αθανασόπουλος (11.03.73), Αλβαρέζ (09.10.77), Κατσιάκος (06.09.81), Καρούλιας (31.01.82), Λιβαθηνός (03.01.83), Ρότσα (09.11.85), Καραγεωργίου (07.06.92), Γκούμας (01.12.97), Μιλόγεβιτς (επίσης), Μπασινάς (05.12.98), Κ. Κωνσταντινίδης (επίσης), Ολισαντέμπε (12.01.03), Γκονσάλες (04.12.04), Κώτσιος (28.08.05), Μόρις (επίσης), Βίκτορ (05.11.06), Σαριέγκι (01.03.09) Οικονόμου (04.03.18) Πούγγουρας (11.04.21) και Βιγιαφάνιες (16.05.21)

  • Σε 152 ντέρμπι "αιωνίων" από το 1930 έως τα μέσα του 2016 στα πλαίσια του πρωταθλήματος Ελλάδας,[σ 2] έχει σημειωθεί ένα σύνολο 57 αποβολών σε 36 αγώνες. Τόσο η συχνότητα εμφάνισης των αναμετρήσεων όπου ένας τουλάχιστον παίκτης αποβάλλεται, δηλαδή μία κάθε σχεδόν 4½ (ή δύο διοργανώσεις πρωταθλήματος), όσο και ο μέσος όρος στους προαναφερθέντες αγώνες των 1 και ⅔ αποβολών (άρα όταν συμβαίνουν αυτές, τείνουν να συμβούν ανά δύο), οφείλονται στο χαρακτήρα της συνάντησης ως το απόλυτο ποδοσφαιρικό ντέρμπι στη χώρα και με τη σειρά τους τον δικαιολογούν.
  • Κατά τον πρώτο μισό αιώνα της μεταξύ τους προϊστορίας μέχρι και τον Ιανουάριο του 1982, δηλαδή λίγο έπειτα τις αρχές του επαγγελματισμού στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καταγράφονται 27 αποβολές, σε μόνο 14 αγώνες πρωταθλήματος από τους συνολικά 83 εκείνο το διάστημα. Επομένως, στη μία μόλις κάθε 6 αναμετρήσεις (ή τριετία) κάποιος παίκτης έβλεπε την άγουσα για τα αποδυτήρια, συχνά όμως τον ακολουθούσαν και άλλοι (ένας ακόμη κατά μέσο όρο). Αντίθετα, την τελευταία περίπου 30ετία έχουν σημειωθεί 29 αποβολές στα 21 παιχνίδια επί συνόλου 68, άρα και σε περισσότερα και πιο συχνά (κάθε σχεδόν 3 αγώνες ή 1 ½ διοργάνωση), με τους αποβληθέντες πάντως να είναι συνήθως και οι μοναδικοί στη συνάντηση. Η πλέον πρόσφατη, άλλωστε, της οποίας η λήξη βρήκε αμφότερες τις ομάδες με λιγότερους των 11, εξαιτίας πειθαρχικού ελέγχου, χρονολογείται ακριβώς από τις 31 Ιανουαρίου 1982 (ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1–1, διαιτητής Κουναλάκης).
  • Την περίοδο 1930 – αρχές 1982, οι 18 αποβολές (⅔ των συνολικών 27) του πρωταθλήματος αφορούσαν σε 9 ζεύγη αντιπάλων, συχνότατα αμυντικογενούς παίκτη με επιθετικό, όπου στα 7 οι δύο τους αποχώρησαν ταυτόχρονα από τον αγωνιστικό χώρο, ενώ στα 2 με 10λεπτη διαφορά. Οι εκατέρωθεν αποβολές ήταν συνέπεια τόσο της χαμηλής φυσικής κατάστασης, των παλαιότερων ποδοσφαιρικών συστημάτων (αυστηρά καθορισμένα θέσεις/χώροι ευθύνης) και τακτικών (κυρίως άμυνα man to man) – όλα αυτά οδηγούσαν σε ίδιο προσωπικό αντίπαλο επί 90' –, όσο και της διαιτητικής προσπάθειας να τηρήσει λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στους δύο ανέκαθεν ισχυρούς συλλόγους παρασκηνιακά. Στο δε περιορισμένο αριθμό αποβολών, συνετέλεσε αποφασιστικά η ανοχή των τότε κανονισμών σε – θεωρούμενες σήμερα – αντιαθλητικές ενέργειες, τιμωρώντας τις ακραίες συμπεριφορές και μόνο (σωματική επίθεση σε διαιτητή ή επόπτη, ανταλλαγή γροθιών ή λακτισμάτων). Κατά την πρόσφατη όμως 30ετία, οι μεταβολές στον τρόπο που παίζεται το ποδόσφαιρο, οι κατευθυντήριες οδηγίες για αυστηροποίηση στη διαιτητική στάση και οι επιβαλλόμενες σε παγκόσμια κλίμακα τροποποιήσεις κανονισμών προς ενίσχυση των (επιθετικού) θεάματος και ευ αγωνίζεσθαι, επηρέασαν όπως είναι φυσικό τον πειθαρχικό έλεγχο και στο ελληνικό ντέρμπι "αιωνίων".
  • Δύο εκατέρωθεν αποβολές συνέθεσαν το μέγιστο αριθμό των τεσσάρων στο πρωτάθλημα, ο οποίος σημειώθηκε δύο φορές: το 1956 με Γάλλο διαιτητή (Ντε Βιλέρ, γήπεδο ΠΑΟ) και το 1977 με Έλληνα (Κρικώνης, στάδιο Καραϊσκάκη). Σε όλες τις περιπτώσεις αποβλήθηκαν δύο παίκτες ταυτόχρονα, αυτοί δε στον Πειραιά μεταξύ 40' και 41' του α΄ ημιχρόνου! Τρεις ποδοσφαιριστές οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια τέσσερις φορές, αναλυτικά: το 1973 (δύο του Παναθηναϊκού, σε έναν άκρως επεισοδιακό αγώνα που διακόπηκε στο 3–2, κατακυρώθηκε 2–0 στο γηπεδούχο Ολυμπιακό και συνοδεύτηκε από τιμωρία εκατέρωθεν άλλων τριών), το 1982 (η προαναφερόμενη, με δύο ερυθρόλευκους) και το 1997, όπου αμφότερα τα ντέρμπι ολοκλήρωσαν μόλις 8 πράσινοι (στο δεύτερο μείωσαν το σκορ, πριν δεχθούν το τελικό 3–1).
  • Οι δύο αυτές τελευταίες αναμετρήσεις, δημιούργησαν σε μεγάλο βαθμό τη συνολική διαφορά των 10 περισσότερων αποβολών στο πρωτάθλημα εις βάρος του Παναθηναϊκού (23 έναντι 33), η οποία ουσιαστικά προέκυψε μέσα σε μία και μόνο διετία. Χαρακτηριστικά, στα 5 παιχνίδια του διαστήματος Δεκέμβριος 1996 – Δεκέμβριος 1998, οι άρχοντες των αγώνων διέταξαν να αποχωρήσουν 10 παίκτες του (2, 3, 3, 0 και 2 αντίστοιχα), ενώ κανένας του Ολυμπιακού (που και τις τέσσερις φορές εκμεταλλεύτηκε το αριθμητικό του πλεονέκτημα, τις τρεις νικώντας με 2 τέρματα διαφορά). Η κατάσταση, αντίθετα, παρουσιάζεται έως το 1996 ισορροπημένη (δύο περισσότεροι των Πειραιωτών, 19–17) και κατόπιν του 1998 με διαφορά μεσαίου μεγέθους (4–6).
  • Η έναρξη αποβολών στο πρωτάθλημα συνέβη την 17η Μαΐου 1931 και το 4ο κατά σειρά επίσημο ντέρμπι "αιωνίων",[σ 3] όταν ο δεξιός εξτρέμ Κώστας Τερεζάκης ανταπόδωσε άμεσα στο 80' μία "μεγαλοπρεπή κλωτσιά" από τον αριστερό μεσο(φύλακα) του τριφυλλιού Σπύρο Υποφάντη.[33] Ο Θεσσαλονικιός διαιτητής Ταβανίδης-Λεονταρίδης με το προβλεπόμενο νεύμα της εποχής – οι έγχρωμες κάρτες δεν εισάχθηκαν παρά 4 δεκαετίες αργότερα – "απέστειλε έξω και τους δύο" διεθνείς ποδοσφαιριστές (μέλλων και ενεργό αντίστοιχα), ενώ το 3–1 για τον γηπεδούχο Ολυμπιακό διατηρήθηκε μέχρι τη λήξη. Έπειτα από 70 χρόνια (19 Φεβρουαρίου 2011) και στον ίδιο τόπο, σημειώθηκε η πλέον πρόσφατη αποβολή, εκείνη του Βασίλη Τοροσίδη στο 95' του ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 2–1 όταν εξύβρισε τον Τζόρβα του Παναθηναϊκού.[34] Η δημόσια συγγνώμη του – αν και όχι από τους αντιπάλους του –,[35] είναι ενθαρρυντικό γεγονός σχετικά με τη μελλοντική συμπεριφορά των παικτών και δεν πρόκειται για το μοναδικό. Έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί 9 αναμετρήσεις χωρίς να αποβληθεί κάποιος, ένας αριθμός που προσεχώς είναι πιθανόν να προσεγγίσει τις 11 πρωταθλήματος μεταξύ αρχών 1987 και μέσων 1992, ρεκόρ από την εισαγωγή της επαγγελματικής Α΄ κατηγορίας.[σ 4]

Αυτογκόλ υπέρ (σύνολο)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτογκόλ υπέρ από το 1930 0(έως 10.04.2023)
Ολυμπιακός Παναθηναϊκός
4 6


Λιβαθηνός (1982)

Αλεξόπουλος (1998)
Χένρικσεν, Κυργιάκος (2002)

Κουράντης (1930)
Λαιμός (1960)

Μπανιώτης (1988)


Κωστούλας (2006)
Μαζουακού (2015)
Ελ-Αραμπί (2023)
  • Οι Χένρικσεν και Κυργιάκος σημείωσαν αυτογκόλ κατά τον ίδιο αγώνα, με τον Παναθηναϊκό να νικά πάντως 3–2 τελικά.

Δοκάρια (μόνο στην Α΄ Εθνική)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δοκάρια από το 1959 0(έως 13.03.2016)
Ολυμπιακός Παναθηναϊκός
20 41
4 Ελευθεράκης
3 Δομάζος
Λούα Λούα, Μήτρογλου 2 Παπαεμμανουήλ, Θ. Δημόπουλος, Γεωργακόπουλος, Σαραβάκος, Βαζέχα
Σιδέρης, Γιαννακόπουλος, ΤζόρτζεβιτςΡιβάλντο, Φουστέρ, Χολέμπας 1 Πανάκης, Ροκίδης, Καλαϊτζίδης, Πυτιχούτης, Γραμμός, Σαργκάνης (σε απόκρουση σουτ Λιβαθηνού), Νικολάε, Σαμαράς, Σιπνιέφσκι, Φύσσας, Λυμπερόπουλος, Βόκολος, Ίβανσιτς, Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Σισέ, Λέτο, Ζέκα
και ακόμη 10 δοκάρια μέχρι την περίοδο 1997-98 και ακόμη 5 δοκάρια μέχρι την περίοδο 1997–98
  • Τα δοκάρια από μη αναφερόμενο ποδοσφαιριστή, ενδέχεται να σημείωσαν λιγότεροι των 10 και 5 αντίστοιχα, ίσως δε και κάποιοι που ήδη καταγράφονται.
3 δοκάρια από την ίδια ομάδα σε έναν αγώνα Α΄ Εθνικής
Ολυμπιακός Παναθηναϊκός
03.03.1968, Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1–0: 3 σουτ στα δοκάρια του Ξαρχάκου
08.11.1970, Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 0–1: 3 σουτ στα δοκάρια του Κουρκουβέλα
25.02.1990, Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 3–4: 2 σουτ, 1 κεφαλιά στα δοκάρια του Ταληκριάδη[σ 5]
21.03.2010, Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 0–1: 2 σουτ, 1 κεφαλιά στα δοκάρια του Νικοπολίδη

Φιλικοί αγώνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ορισμένοι και ιδιαίτερα επί Κατοχής, πιθανότατα δεν περιλαμβάνονται στη σχετική βιβλιογραφία και κατά συνέπεια στους παρακάτω.
Ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού Νίκος Μιχαηλίδης, στον αγώνα για το κύπελλο Πάσχα στις 16 Απριλίου 1928 κόντρα στον Ολυμπιακό, δέχθηκε χτύπημα στο στήθος και ένα μήνα μετά απεβίωσε από αιματοπτυσία.

Στον ακόλουθο πίνακα, ομαδοποιούνται οι συναντήσεις ανά αγωνιστική περίοδο που, αντίθετα με σήμερα, ολοκληρωνόταν παλαιότερα την 31η Ιουλίου (ημέρα λήξης των μεταγραφών). Στην τρίτη στήλη, διαχωρίζονται οι αναμετρήσεις για τα επί χρόνια καθιερωμένα τουρνουά του πρώην ΠΟΚ (κύπελλα Πάσχα: Πσχ, Χριστουγέννων: Χρ και Σεπτεμβρίου: Σεπτ) από τις υπόλοιπες φιλικές (φ), ακόμη και όταν για το νικητή των τελευταίων είχε αθλοθετηθεί κάποιο τρόπαιο. Τέλος, στα αποτελέσματα αναγράφεται πρώτος ο γηπεδούχος ή για την περίπτωση ουδέτερης/κοινής έδρας ο νικητής.

Συνυπολογίζεται το ισόπαλο 1–1 της 10ης Ιουνίου 1944 για τα πλαίσια της τελικής φάσης του μοναδικού πρωταθλήματος που διεξήγαγε η ΕΠΟ την κατοχική περίοδο. Αυτό, καλούμενο αθηναϊκό–πειραϊκό,[37] Ενιαίο Κέντρου[38] ή Κατοχής,[39] διακόπηκε από τις υψηλές θερμοκρασίες του Ιουλίου και δεν συνεχίστηκε το φθινόπωρο, εξαιτίας της γενικότερης αναταραχής τις τελευταίες εβδομάδες πριν την απελευθέρωση πρωτεύουσας και Πειραιά (Οκτώβριος),[σ 6] με τις γερμανικές αρχές να απαγορεύουν τις συγκεντρώσεις. Για λόγους πληρότητας στην παρουσίαση της προϊστορίας των αιωνίων αντιπάλων, ο αγώνας φυσικά παραθέτεται αλλά ως φιλικός, δεδομένου ότι η σύγχρονη αθλητική βιβλιογραφία δεν τον θεωρεί επίσημο – όπως άλλωστε και η παλαιότερη την ίδια τη διοργάνωση –[37].

Πηγές: έξι βιβλία που πραγματεύονται την ιστορία των συλλόγων (από τρία), τα οποία παραθέτουν ημερομηνία ή έστω έτος πραγματοποίησης του κάθε αγώνα.[43][44][45][46][47][48] Σύνδεσμος (σ/αριθμός σελίδας) για παραπομπή στο ψηφιακό αρχείο εφημερίδων της εκάστοτε εποχής, υπάρχει σε όποιο παιχνίδι δεν ταυτίζονται τα στοιχεία των προηγούμενων πηγών ή δεν το καταγράφει κάποια από τις τρεις περισσότερο πρόσφατες (ΟΣΦΠ των 1983 και 1996, ΠΑΟ του 1999 – οι υπόλοιπες εκδόθηκαν αρκετά νωρίτερα από τα τελευταία φιλικά).

Ποδοσφαιριστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κορυφαίοι σκόρερ σε επίσημους αγώνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος σκόρερ σε επίσημες αναμετρήσεις των δύο αντιπάλων, Δημήτρης Σαραβάκος, πέτυχε 16 τέρματα με 8 σουτ, 6 εκτελέσεις πέναλτι, μία κεφαλιά και μία εκτέλεση φάουλ. Έξι ποδοσφαιριστές σημείωσαν από 7 τέρματα στα ντέρμπι για το πρωτάθλημα Ελλάδας (σε οποιαδήποτε μορφή του), αριθμός που δύσκολα θα προσεγγιστεί μελλοντικά. Το τελευταίο ισχύει και για τα 8 του Σαραβάκου στα πλαίσια του κυπέλλου.

Ολυμπιακός Πρωτ. Κύπ. Λ. Καπ ΣΥΝΟΛΟ Παναθηναϊκός Πρωτ. Κύπ. Λ. Καπ ΣΥΝΟΛΟ
Δημήτρης Σαραβάκος 7 8 1 16
Γιώργος Σιδέρης 7 6 13
Νίκος Αναστόπουλος 6 5 0 11
- Γιάννης Βάζος 7 2 09 Μίμης Δομάζος
, Κριστόφ Βαζέχα
6
7
3
2

0
0από
09
, Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς 7 1 08
Τάκης Τριανταφύλλης 7 0 07
  • Ο Βάζος χρίστηκε σκόρερ και κατά τον αγώνα ΟΣΦΠ–ΠΑΟ 2–1 στις 09.04.1933, που ορίστηκε να επαναληφθεί λόγω διακοπής. Το τέρμα δεν προσμετράται.
  • Οι Βαζέχα, Τζόρτζεβιτς είχαν επιτυχία τόσο πριν, όσο και έπειτα από την πολιτογράφησή τους ως Έλληνες.

Σκόρερ στην έναρξη επίσημου αγώνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γρηγορότερο τέρμα για τον Ολυμπιακό από την έναρξη επίσημου ντέρμπι, πέτυχε πριν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό ο Μελέτης Περσίας με σουτ στις 13 Ιανουαρίου 1982 (ΠΑΟ–ΟΣΦΠ 3–2, φάση των 32 του κυπέλλου 1981–82).[σ 9] Κατά το ίδιο περίπου χρονικό σημείο από πλευράς Παναθηναϊκού, είχε σκοράρει ο Αδαμάντιος Τριανταφύλλης στις 26 Μαρτίου 1933 (ΠΑΟ–ΟΣΦΠ 3–0, νότιος όμιλος Πανελλήνιου πρωταθλήματος 1932–33). Τα δύο τέρματα σημειώθηκαν με διαφορά μισού σχεδόν αιώνα, αμφότερα στην έδρα των Πράσινων (ως γήπεδο Απ. Νικολαΐδης και ΠΑΟ αντίστοιχα) και από παίκτες που έμειναν πιο γνωστοί με το όνομα Τάκης. Δεν είναι πάντως δυνατή η εξακρίβωση του ταχύτερου εκ των δύο, εξαιτίας της απουσίας ακριβούς χρονομέτρησης εκείνου του 1933. Αρκετοί επίσης ποδοσφαιριστές και από τις δύο πλευρές, χρίστηκαν σκόρερ σε ντέρμπι κατά τη διάρκεια του δεύτερου λεπτού της αναμέτρησης.

Παρουσία και στους δύο αντίπαλους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από Ολυμπιακό σε Παναθηναϊκό

Από Παναθηναϊκό σε Ολυμπιακό

Προπονητές

Όχι απαραίτητα με συμμετοχή σε ντέρμπι

Οι Αποστολάκης (ΟΣΦΠ, ΠΑΟ) και Κωνσταντίνου (αντίστροφα) έχουν πετύχει τέρμα για λογαριασμό και των δύο αντιπάλων.

Οι Ασδέρης, Σενέκοβιτς και Γκμοχ αποτελούν τους μόνους στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου που έχουν προπονήσει και τους τρεις συλλόγους του πάλαι ποτέ ΠΟΚ (ενώ οι δύο τελευταίοι και τον Πανιώνιο).

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. πλήρης τεκμηρίωση, επιμέρους παραπομπές, ορισμένα επιπλέον στοιχεία και επικαιροποίηση/ανάλυση ανά αγωνιστική περίοδο από το 2000, στη σελίδα Συζήτησης του λήμματος
  2. με οποιοδήποτε σύστημα διεξαγωγής του, λαμβάνοντας υπόψη τα 3 παιχνίδια μπαράζ (1957, 1982) και εκείνο του 1933 που ορίστηκε προς επανάληψη, όχι όμως τα 3 που δεν πραγματοποιήθηκαν (1933, 1937, 2015)
  3. επίσης πρώτο φιλικό ή επίσημο στην ερυθρόλευκη έδρα (Ποδηλατοδρόμιον τότε) και δεύτερο της ιστορίας μακριά από το γήπεδο ΠΑΟ, μετά τη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη 11 μήνες νωρίτερα για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα 1929–30
  4. προϋπήρξαν και περισσότεροι συνεχείς αγώνες χωρίς αποβολή, είναι όμως αδόκιμη η σύγκριση ποδοσφαιρικών εποχών τόσο διαφορετικής φιλοσοφίας και κανονισμών, πόσο μάλλον ερασιτεχνισμού με επαγγελματισμού
  5. επίσης, ένα τέρμα σημειώθηκε μετά από σουτ στην οριζόντια δοκό[36]
  6. "Ήδη όμως η κατάστασις ήταν τέτοια, που δεν ήτο δυνατόν να ξαναρχίσουν οι αγώνες. Η Αθήνα και η Ελλάς ολόκληρη περνούσε τον τελευταίο κατοχικό μήνα και φυσικά δεν ήτο δυνατόν να ασχολήται κανείς με το ποδόσφαιρο."[40]
  7. του ομώνυμου σωματείου και επίσης έδρα του Εθνικού Αστέρα έως το 1998. Στο δίπλα Σκοπευτήριο Καισαριανής, οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής εκτέλεσαν μαζικά 200 Έλληνες κρατούμενους τη μεθεπόμενη Πρωτομαγιά.
  8. εξαιτίας ανακατασκευής του Καραϊσκάκη μεταξύ 1953 και 1956, οι Ερυθρόλευκοι χρησιμοποίησαν κυρίως το γήπεδο ΠΑΟ. Η αναγραφή του για στατιστικούς σκοπούς ως κοινή έδρα, καλύπτει το διάστημα από τον τελευταίο αγώνα στη δική τους (10.01.1953, με τον Πανελευσινιακό 5–1 για το πρωτάθλημα της ΕΠΣ Πειραιώς)[41] μέχρι το καλοκαίρι πριν επανέλθουν (16.09.1956, τους Φιλάθλους 9–0 στην ίδια διοργάνωση).[42]
  9. εικόνα αρχείου της ΕΡΤ με χρονόμετρο (λείπουν κάποια αρχικά δευτερόλεπτα): http://www.youtube.com/watch?v=wTvWEZfdSSY

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 8-2, e-soccer.gr
  2. 82 χρόνια πριν: Πώς ο Παναθηναϊκός νίκησε 8-2 τον Ολυμπιακό Αρχειοθετήθηκε 2014-12-29 στο Wayback Machine., pamesports.gr
  3. «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1929-1930». pyrinoskosmos.blogspot.gr. 
  4. «80 χρόνια πριν». retrosport.wordpress.com. 
  5. 5,0 5,1 82 χρόνια επεισόδια, Έφη Χρυσανθοπούλου, onsports.gr
  6. Ξύλο Ολυμπιακών-Παναθηναϊκών το… 1930!, eglimatikotita.gr
  7. Η εποποιία του ελληνικού ποδοσφαίρου[νεκρός σύνδεσμος], Ηλίας Λέκκας, εφημ. ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 04.09.1974
  8. Ανδρέας Μπόμης, Η Ελλάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, έκδοση ΔΟΛ, Αθήνα 2002, τμ. 2, σελ. 496-497
  9. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι, Γιώργος Λιβέρης, ιστολόγιο Παλαιμάχων Αθλητών Παναθηναϊκού Α.Ο
  10. Γυαλιά - καρφιά η «Λεωφόρος», sansimera.gr
  11. «Παιδιά του πολέμου» δίχως… πόλεμο[νεκρός σύνδεσμος], Παναγιώτης Τσόγκας, topontiki.gr
  12. Πάνος Μακρίδης-Ευάγγελος Φουντουκίδης, Αυτός είναι ο Ολυμπιακός • Η ένδοξη ιστορία του δημοφιλούς συλλόγου, έκδοση εφημ. ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ, Αθήνα 1957, σελ. 31
  13. 13,0 13,1 Στάθης Αρβανίτης, Η ιστορία του Ολυμπιακού, με πλήρη στοιχεία 1925-2000 • 75 χρόνια θρύλου, Εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα 2000, ISBN 960-0329-45-1, σελ. 39 και 41
  14. Απόφαση 353/30-11-2015 Πρωτοβάθμιου Μονομελούς Πειθαρχικού οργάνου Αρχειοθετήθηκε 2015-12-03 στο Wayback Machine., ιστότοπος Super League Ελλάδα
  15. Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 0-3 Αρχειοθετήθηκε 2016-03-17 στο Wayback Machine., ιστότοπος Super League Ελλάδα
  16. Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: ώρα για το δικό μας el clasico, Τάσος Καπετανάκος, iefimerida.gr
  17. Παναθηναϊκός Α.Ο. > Στοιχεία ομάδας > Έδρα Αρχειοθετήθηκε 2016-03-15 στο Wayback Machine., ιστότοπος Super League Ελλάδα
  18. «Στατιστικά και ροή αγώνα ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2016-11-06 19:30:00 10η Αγωνιστική | Super League Ελλάδα». www.slgr.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2020. 
  19. «Στατιστικά και ροή αγώνα ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2017-03-19 19:30:00 25η Αγωνιστική | Super League Ελλάδα». www.slgr.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2020. 
  20. «Στατιστικά και ροή αγώνα ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2017-10-28 19:30:00 9η Αγωνιστική | Super League Ελλάδα». www.slgr.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2020. 
  21. «Στατιστικά και ροή αγώνα ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2018-03-04 19:30:00 24η Αγωνιστική | Super League Ελλάδα». www.slgr.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2020. 
  22. «Στατιστικά και ροή αγώνα ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2018-11-11 19:30:00 10η Αγωνιστική | Super League Ελλάδα». www.slgr.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2020. 
  23. «Στατιστικά και ροή αγώνα ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2019-03-17 19:00:00 25η Αγωνιστική | Super League Ελλάδα». www.slgr.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2020. 
  24. «Στατιστικά και ροή αγώνα ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2019-09-22 20:30:00 4η Αγωνιστική | Super League Ελλάδα». www.slgr.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2020. 
  25. «Στατιστικά και ροή αγώνα ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2020-01-05 19:30:00 17η Αγωνιστική | Super League Ελλάδα». www.slgr.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2020. 
  26. «Στατιστικά και ροή αγώνα ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2020-06-21 21:30:00 3η Play-Off & Play-Out | Super League Ελλάδα». www.slgr.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2020. 
  27. «Στατιστικά και ροή αγώνα ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2020-07-05 21:30:00 6η Play-Off & 5η Play-Out | Super League Ελλάδα». www.slgr.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2020. 
  28. Super League: Ματς με... 10 άτομα ή αποκλεισμός από το πρωτάθλημα!
  29. Αρβανίτης, ό.π, σελ. 313-317 (Εισιτήρια – Γήπεδα)
  30. Πάνος Φιαμέγκος (συνεργ. Ν. Πετρόπουλος-στατιστικολόγος), Παναθηναϊκός, 1908-1998 • 90 χρόνια ιστορικής πορείας, Εκδόσεις Γ. Γεωργαλάς, Αθήνα 1998, σελ. 192
  31. Αγωνιστική περίοδος > 2009-2010 • Εισιτήρια, ιστότοπος Super League Ελλάδα
  32. σε κλήρωση για την 5η θέση με τον ισόβαθμο Πανιώνιο [συλλογικό έργο (δ/νση Ανδρέα Μπόμη), ITALIA '90, η εγκυκλοπαίδεια του Μουντιάλ • Ο καθρέφτης του ελληνικού και ξένου ποδοσφαίρου, έκδοση περιοδ. ΕΙΚΟΝΕΣ, Αθήνα 1990, σελ. 354]
  33. Πώς ο “Ολυμπιακός„ ενίκησε πάλιν τον “Παναθηναϊκόν„, εφημ. ΕΘΝΟΣ 18.05.1931, σελ. 3
  34. Μώραλης: «Yπερβολές τα περί ηθικής κακοποίησης», sport-fm.gr
  35. Τοροσίδης: Ζητάω συγγνώμη για την αποβολή μου, enet.gr
  36. τηλεοπτική μετάδοση ΕΤ1
  37. 37,0 37,1 Πάνος Μακρίδης, Η ιστορία της ΑΕΚ, έκδοση εφημ. ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ, Αθήνα 1952, σελ. 47
  38. "Εννέα όγδοα • Το ελληνικό ποδόσφαιρο στα χρόνια της φωτιάς 1940-1944", Ηλίας Αλεξόπουλος, ένθετο ΕΞΕΔΡΑ plus εφημ. ΕΞΕΔΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 28.10.2010, σελ. 33
  39. Γιώργος Αλεξανδρής-Ηλίας Λέκκας, Η ιστορία του Ολυμπιακού • 71 χρόνια Ολυμπιακός, Εκδόσεις Γ.Χ Αλεξανδρή, Αθήνα 1996, τμ. Α, σελ. 92
  40. Μακρίδης-Φουντουκίδης, ό.π, σελ. 58
  41. Αλεξανδρής-Λέκκας, ό.π, τμ. Α, σελ. 139-140, 142, 144
  42. Αλεξανδρής-Λέκκας, ό.π. τμ. Α, σελ. 167-170
  43. Πάνος Μακρίδης-Σπύρος Καραθανάσης, Η ιστορία του Παναθηναϊκού (1908-1948), έκδοση Αθλητική Βιβλιοθήκη (εφημ. ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ), Αθήνα 1948, κείμενο και συγκεντρωτικός πίνακας συναντήσεων ΠΑΟ-ΟΣΦΠ σελ. 68-69
  44. Πάνος Μακρίδης-Ευάγγελος Φουντουκίδης, Αυτός είναι ο Ολυμπιακός • Η ένδοξη ιστορία του δημοφιλούς συλλόγου, έκδοση εφημ. ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ, Αθήνα 1957, κείμενο και συγκεντρωτικός πίνακας συναντήσεων ΟΣΦΠ-ΠΑΟ σελ. 107-108
  45. Νικήτας Τσαγγαρινός, Η ιστορία του Παναθηναϊκού, εκτεταμένο λήμμα (64 σελίδες) στην "Εγκυκλοπαίδεια των σπορ" (τόμος Β΄), Εταιρεία Επιστημονικών Εκδόσεων, Αθήνα 1961, πίνακες φιλικών αναμετρήσεων ΠΑΟ ανά αγωνιστική περίοδο
  46. Γιώργος Κουσουνέλος, Ο Θρύλος ξαναζεί! • Ιστορία – Διεθνείς αγώνες, Εκδόσεις Γ. Λιόσης, Αθήνα 1983, πίνακες φιλικών αναμετρήσεων ΟΣΦΠ ανά αγωνιστική περίοδο
  47. Γιώργος Αλεξανδρής-Ηλίας Λέκκας, Η ιστορία του Ολυμπιακού • 71 χρόνια Ολυμπιακός, Εκδόσεις Γ.Χ Αλεξανδρή, Αθήνα 1996, τμ. Α και Β, πίνακες φιλικών αναμετρήσεων ΟΣΦΠ ανά αγωνιστική περίοδο
  48. Βαγγέλης Μελέκογλου-Άγγελος Μενδρινός-Θοδωρής Ντάβελος, 1908-1998 Παναθηναϊκός • 90 χρόνια ποδοσφαιρική εποποιία, έκδοση Τριφύλλι ΑΕΒΕ, Αθήνα 1999, ISBN 960-8625-31-9, τμ. Α και Β, πίνακες φιλικών αναμετρήσεων ΠΑΟ ανά αγωνιστική περίοδο

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ανδρέας Μπόμης, Γκολ 2000 • Ένας αιώνας ποδόσφαιρο: αλμανάκ, ιστορία, σχόλια, Εκδόσεις Πελεκάνος, Αθήνα 2000, ISBN 978-000-4000-05-3
  • Γεώργιος Κουσουνέλος, Η ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου 1896-1985, Εκδόσεις Σ.Κ Νικητόπουλος & Σία ΟΕ, Αθήνα 1985
  • Χρήστος Νεράντζης (δ/νση & επιμέλ.)-Κώστας Βασιλειάδης (σύμβ.), Παγκόσμιο ποδόσφαιρο • Ιστορία και χου ιζ χου (εγκυκλοπαίδεια), Εκδόσεις Αφοί Νάστου, Θεσσαλονίκη 1975 (3η έκδοση)
  • Πάνος Μακρίδης-Ευάγγελος Φουντουκίδης, Αυτός είναι ο Ολυμπιακός • Η ένδοξη ιστορία του δημοφιλούς συλλόγου, έκδοση εφημ. ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ, Αθήνα 1957
  • Στάθης Αρβανίτης, Η ιστορία του Ολυμπιακού, με πλήρη στοιχεία 1925-2000 • 75 χρόνια θρύλου, Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2000, ISBN 960-0329-45-1
  • Βαγγέλης Μελέκογλου-Άγγελος Μενδρινός-Θοδωρής Ντάβελος, 1908-1998 Παναθηναϊκός • 90 χρόνια ποδοσφαιρική εποποιία, έκδοση Τριφύλλι ΑΕΒΕ, Αθήνα 1999, ISBN 960-8625-31-9
  • Άκης Τσόπελας, Μια ζωή Παναθηναϊκός • Η πορεία του στο πρωτάθλημα Ελλάδας 1960-2006, στατιστικό αφιέρωμα εφημ. ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ, Αθήνα 2006
  • Σήφης Βοτζάκης (συνεργ. Β. Μελέκογλου), 100 χρόνια Παναθηναϊκός • Η ιστορία 1908-2008, Εκδόσεις Α.Α Λιβάνη, Αθήνα 2008, ISBN 960-1418-75-X
  • Γιώργος Παγιωτέλης, Το έπος της Α΄ Εθνικής, περιοδ. Οι ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ, τχ. 45 (Σεπτ. 1997)
  • Πάνος Μακρίδης-Σπύρος Καραθανάσης, Η ιστορία του Παναθηναϊκού (1908-1948), έκδοση Αθλητική Βιβλιοθήκη (εφημ. ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ), Αθήνα 1948
  • Νικήτας Τσαγγαρινός, Η ιστορία του Παναθηναϊκού, εκτεταμένο λήμμα (64 σελίδες) στην "Εγκυκλοπαίδεια των σπορ" (τόμος Β΄), Εταιρεία Επιστημονικών Εκδόσεων, Αθήνα 1961
  • Γιώργος Κουσουνέλος, Ο Θρύλος ξαναζεί! • Ιστορία – Διεθνείς αγώνες, Εκδόσεις Γ. Λιόσης, Αθήνα 1983
  • Γιώργος Αλεξανδρής-Ηλίας Λέκκας, Η ιστορία του Ολυμπιακού • 71 χρόνια Ολυμπιακός, Εκδόσεις Γ.Χ Αλεξανδρή, Αθήνα 1996
  • Ψηφιακό αρχείο, εφημ. ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ
  • Ψηφιακή συλλογή εφημερίδων, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
  • ιστοσελίδα (soccerbase.gr διαθέσιμη μόνο σε συνδρομητές)
  • Παναθηναϊκός vs Ολυμπιακός, η ιστορία στο πρωτάθλημα, Θοδωρής Κουνάδης, sport24.gr
  • sport24.gr: Αιώνια... προϊστορία στο κύπελλο Αρχειοθετήθηκε 2011-08-19 στο Wayback Machine., Γιάννης Λαμπίρης, sport24.gr
  • Από τον Καλογερόπουλο στον Κωνσταντίνου[νεκρός σύνδεσμος], olympiacos24.gr[νεκρός σύνδεσμος]
  • Ο κύκλος των χαμένων ερυθρόλευκων πέναλτι, Άκης Τσόπελας, pamesports.gr.