Ντέλι Ντάιναμος ΦΚ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ντέλχι Ντάιναμος ΦΚ)
Ντέλι Ντάιναμος
Επίσημη ονομασίαDelhi Dynamos Football Club
Σύντομο όνομαDDFC
Ίδρυση2014
ΈδραΜπουμπάνεσβαρ, Ινδία
ΣτάδιοΣτάδιο Τζαβαχαρλάλ Νεχρού και Kalinga Sports Complex, Bhubaneswar, Νέο Δελχί
ΠροπονητήςΖοζέπ Γκομπάου
ΠρωτάθλημαΙνδική Σούπερ Λιγκ
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η Ντέλι Ντάιναμος[1] (αγγλικά: Delhi Dynamos) είναι ποδοσφαιρική ομάδα από το Δελχί της Ινδίας. Η ομάδα διεξάγει τους εντός έδρας αγώνες της στο Στάδιο Τζαβαχαρλάλ Νεχρού, χωρητικότητας 60.000 θεατών. Μετέχει στο πρωτάθλημα της Ινδικής Σούπερ Λιγκ.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές του 2014, ανακοινώθηκε ότι η Πανινδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η εθνική ομοσπονδία για το ποδόσφαιρο στην Ινδία και η IMG-Reliance θα δέχονταν προσφορές για την ιδιοκτησία οκτώ ή εννέα επιλεγμένων πόλεων για την επερχόμενη Ινδική Σούπερ Λιγκ, ένα πρωτάθλημα οκτώ δικαιοδόχων ομάδων που σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις προδιαγραφές του πρωταθλήματος κρίκετ της Ινδικής Πρέμιερ Λιγκ.[3] Στις 13 Απριλίου 2014, ανακοινώθηκε ότι η DEN Networks κέρδισε την προσφορά για τη δικαιόχρηση του Δελχί. Η ομάδα είχε εισέλθει σε συμμαχία με την ολλανδική ομάδα Φέγενορντ, η οποία διήρκεσε μόνο για ένα χρόνο.[4]

Η ομάδα ξεκίνησε την πορεία της στην εναρκτήρια περίοδο της Ινδικής Σούπερ Λιγκ στις 14 Οκτωβρίου 2014 με μια ισοπαλία 0–0 εναντίον της Πούνε Σίτι στο Στάδιο Τζαβαχαρλάλ Νεχρού του Νέου Δελχί. Η Ντάιναμος δεν έκανε το καλύτερο ξεκίνημα στο πρωτάθλημα καθώς βρισκόταν στην τελευταία θέση μέχρι την 9η αγωνιστική. Η ομάδα αναζωογονήθηκε και ανασυντάχθηκε τερματίζοντας τελικά στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα με αήττητο σερί πέντε αγώνων, το οποίο περιελάμβανε τρεις νίκες και δύο ισοπαλίες. Η ομάδα του Δελχί έχασε την πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης για ένα βαθμό.

Ιδιοκτησιακό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η GMS, ο μεγαλύτερος αγοραστής μετρητών στον κόσμο της ναυτιλίας και υπεράκτιων περιουσιακών στοιχείων για ανακύκλωση,[5] ανέλαβε το Μάρτιο του 2016 ως νέος συνιδιοκτήτης της πλειοψηφίας της ομάδας. Η GMS πήρε υπό την κατοχή της το 100% της ιδιοκτησίας της ομάδας που αγόρασε σε τρεις δόσεις 55%, 25% και 20% από την DEN Networks.[6][7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Επέστρεψε στην Ινδία ο Μαρσελίνιο sport24.gr
  2. «Junker og Skoubo drager til Indien». bold.dk. 15 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2014. 
  3. «Indian Super League sees interest from 30 franchise bidders». Business Standard. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2014. 
  4. «Manchanda: Our dream is to take India to the World Cup». Goal. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2014. 
  5. «Delhi Dynamos ropes in GMS-led Wall Street Investments». Sportstarlive. 8 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2017. 
  6. «Delhi Dynamos F.C. Welcome New Co-Owners». 7 Οκτωβρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2016. 
  7. «DEN Networks give up 25% stake in Delhi Dynamos». PTI. 16 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2016. 

Eξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]