Ντέλο Τρουντά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ντέλο Τρουντά (κυριολεκτικά: Εργατική Υπόθεση, Ρωσικα: Дело Труда) ήταν ένα αναρχικό και πλατφορμιστικό περιοδικό που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1925 από την «Ομάδα Ρωσών Αναρχικών στο Εξωτερικό».

Ήταν Ρώσοι πολιτικοί εξόριστοι οι οποίοι σχημάτισαν την ομάδα στο Παρίσι, μετά το τέλος της Ρωσικής Επανάστασης του 1917. Μεταξύ των μελών ήταν οι Νέστορ Μαχνό, Πιοτρ Αρσίνοφ, Γκρεγκόρι Μαξιμόφ, Ιντα Μετ και Νίκολας Λαζαρέβιτς.

Η ήττα τους από τους μπολσεβίκους έπεισε την ομάδα ότι οι αναρχικοί χρειάζονται μια ισχυρότερη πολιτική δομή, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών φατριών, μιας πολιτοφυλακής και μιας εκτελεστικής επιτροπής. Άρχισαν να δημοσιεύουν το Dielo Truda το 1925 και το επόμενο έτος δημοσίευσαν ένα οριστικό και επιβλητικό πλατφορμιστικό φυλλάδιο με τίτλο «Οργανωτική πλατφόρμα της Γενικής Ένωσης Αναρχικών»

Σύντομα, οι πιέσεις των σταλινιστών και των γαλλικών αρχών τους οδήγησαν να εγκατασταθούν από το Παρίσι στο Σικάγο.[1]

Το περιοδικό δημοσιεύθηκε με τον τίτλο Dielo Truda μέχρι το 1939, όταν συγχωνεύθηκε με ένα αναρχοσυνδικαλιστικό περιοδικό για να γίνει Dielo Trouda-Probuzhdenie. Ο Γκρεγκόρι Μαξιμόφ επεξεργάστηκε αυτή τη δημοσίευση μέχρι το 1950.

Η Ντέλο Τρουντά προώθησε ένα πλατφορμιστικό μοντέλο που προκάλεσε μια κριτική απάντηση από τον Ερρίκο Μαλατέστα, τον Sébastien Faure, τονΑλεξάντερ Μπέρκμαν και μερικούς άλλους αναρχικούς. Το χαρακτήρισαν αυταρχικό και επομένως αντίθετο στον αναρχισμό. Παρόλο που οι περισσότεροι[εκκρεμεί παραπομπή] σύγχρονοι αναρχικοί στοχαστές αντέδρασαν με αμφιθυμία, η πλατφορμιστική αναζωπύρωσε τη δεκαετία του 1950 και υπάρχουν σήμερα πολυάριθμοι αναρχικοί οργανισμοί που επηρεάζονται από την πλατφόρμα, όπως ο κοινός αγώνας (κοινός αγώνας - φιλελεύθερη κοινοβουλευτική ομοσπονδία, πρώην Βορειοανατολική ομοσπονδία αναρχικών κομμουνιστών) στις Ηνωμένες Πολιτείες , και το Κίνημα Αλληλεγγύης των Εργαζομένων στην Ιρλανδία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Alexandre Skirda, "Facing the Enemy: A History of Anarchist Organization from Proudhon to May 1968" (AK Press 2002) p.140