Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νούε Τζα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Απεικόνιση του Νούε Τζα σε παράσταση του κινέζικου θεάτρου σκιών, με τον χαρακτηριστικό του εξοπλισμό. Δεξιά φαίνεται ο πατέρας του με την χρυσή παγόδα που μπορεί να φυλακίσει τον Νούε Τζα.

Ο Νούε Τζα (Nezha - 哪吒) αποτελεί μία από τις θεότητες της κινέζικης μυθολογίας και μάλιστα μία από τις ελάχιστες θεότητες που είναι παιδικής ηλικίας.[1] Ο Νούε Τζα είναι προστάτης των ατόμων που νιώθουν ότι δεν μπορούν να ταιριάξουν στην υπόλοιπη κοινωνία, όπως και των παιδιών και εφήβων, των οδηγών, καθώς και της αγάπης και σεβασμού προς τους γονείς.[2]

Η ιστορία του Νούε Τζα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μυθιστόρημα του 16ου αιώνα "Η δημιουργία των Θεών" (Fengshen Yanyi) προσφέρει μία από τις πρώτες διηγήσεις του μύθου του Νούε Τζα, τοποθετώντας την ιστορία της θεότητας στην Δυναστεία των Σανγκ (1600-1046 πΧ).[3] Σύμφωνα με το μυθιστόρημα, ο Νούε Τζα ήταν το τρίτο παιδί του Λι Τζινγκ (Li Jing), ο οποίος είναι και ο ίδιος θεότητα γνωστός ως "Ο Ουράνιος Βασιλιάς που φέρει την Παγόδα", και της συζύγου του Λαίδη Γιν.[4][5]

Η γέννηση του Νούε Τζα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ζευγάρι περίμενε την γέννηση του τρίτου τους γιου πολύ καιρό, καθώς η κύηση διήρκεσε 3 χρόνια και 6 μήνες.[6] Το βράδυ πριν την γέννηση του παιδιού, η Λαίδη Γιν είδε ένα όνειρο στο οποίο ένας αθάνατος Ταοϊστής ευλόγησε την κοιλιά της και ζήτησε το παιδί που θα γεννηθεί να το δεχθούν όπως θα γεννηθεί και να το ονομάσουν Νούε Τζα.[6] Την επόμενη μέρα η Λαίδη Γιν αντί για ένα μωρό μία στρογγυλή μάζα από σάρκα. Το ζευγάρι θεώρησε ότι το πλάσμα που γεννήθηκε ήταν ένα δαιμόνιο και αμέσως ο Λι Τζινγκ τράβηξε το ξίφος του και το έκοψε. Μέσα από την κομμένη μάζα, ξεπρόβαλε ένα παιδί που είχε ήδη μεγαλώσει πέρα από την νηπιακή του ηλικία και μπορούσε να μιλήσει και να περπατήσει. Το παιδί αυτό ήταν ο Νούε Τζα. Με το που γεννήθηκε ο Νούε Τζα, ένας αθάνατος Ταοϊστής, ο Τάιγιι Ζενρέν (Taiyi Zhenren) που αποτελεί και τον πρώτο αυτοκράτορα της Δυναστείας Σανγκ[3] έφτασε και πρότεινε να πάρει τον Νούε Τζα υπό την επίβλεψη και διδασκαλία του, στο οποίο και συμφώνησαν οι δύο γονείς. Ο Ζένρεν δώρισε στον Νούε Τζα ένα από τα πιο γνωστά εργαλεία με τα οποία απεικονίζεται, την "Κοσμική Ρόδα" (Cosmic Wheel - qian kun lun), καθώς και τις ρόδες της φωτιάς και του ανέμου που φοράει στα πόδια του και του επιτρέπουν να κινείται ταχύτατα.[6] Υπό την διδασκαλία του Ζένρεν, ο Νούε Τζα αναπτύχθηκε τόσο πνευματικά όσο και σωματικά και έγινε ένας ικανός μαχητής και λόγιος.[7]

Η οργή του Βασιλιά Δράκου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νούε Τζα πολεμάει τον Άο Γκουάνγκ.

Ο Νούε Τζα έμπλεκε συχνά σε μπελάδες, προκαλώντας τον εκνευρισμό και τη δυσαρέσκεια του πατέρα του.[4] Ο Νούε Τζα δεν το γνώριζε ακόμα αλλά οι δυνάμεις του ξεπερνούσαν κατά πολύ τις δυνάμεις ενός κοινού θνητού.[4] Μία μέρα όμως, ο Νούε Τζα έκανε κάτι το οποίο κόστισε την ίδια του τη ζωή. Υπάρχουν αρκετές εκδοχές της ιστορίας, με όλες να καταλήγουν στην ίδια μακάβρια κατάληξη για τον Νούε Τζα.

Όταν ο Νούε Τζα ήταν 7 ετών, αποφάσισε μία ζεστή μέρα να παίξει και να κολυμπήσει στη θάλασσα του Άο Γκουάνγκ (Βασιλιάς Δράκος της θάλασσας της ανατολής), η οποία βρίσκεται κοντά στο πέρασμα Τσεντανγκ όπου βρισκόταν ο στρατός του πατέρα του Νούε Τζα, Λι Τζινγκ.[4] Σύμφωνα με μία εκδοχή του θρύλου, ο Νούε Τζα προκάλεσε μεγάλες αναταραχές στο παλάτι του Άο Γκουάνγκ με το κολύμπι του, προκαλώντας έτσι την αντίδραση του βασιλιά δράκου, ο οποίος προκάλεσε ως αντίποινα μεγάλη ξηρασία στην περιοχή.[8]. Για να σταματήσει την ξηρασία, ο λαός προσέφερε φαγητό για να κατευνάσει την οργή του δράκου, ο οποίος όμως, απαίτησε να φάει δύο παιδιά για να σταματήσει την ξηρασία. Ο Νούε Τζα έπαιζε με δύο παιδιά στην ακτή όταν ο Άο Γκουάνγκ έστειλε ένα εκ των δύο γιων του, τον Άο Μπινγκ (Ao Bing) για να του φέρει τα δύο παιδιά προκειμένου να τα φάει. Ο Νούε Τζα σκότωσε τον Άο Μπινγκ, προκαλώντας την οργή του Άο Γκουάνγκ, ο οποίος βγήκε ο ίδιος από το παλάτι του και εμφανίστηκε μπροστά από τον Λι Τζινγκ απειλώντας τον ότι θα καταστρέψει όλο το πέρασμα Τσεντανγκ για το θάνατο του γιου του, αν ο Λι Τζινγκ δεν πλήρωνε για το κακό που έκανε ο γιος του Νούε Τζα.[8]

Σε μία άλλη εκδοχή του μύθου, ο Νούε Τζα τάραξε τα νερά της θάλασσας του βασιλιά δράκου καθώς έπαιζε με την Κοσμική Ρόδα - η οποία είναι τόσο βαριά που κανένας θνητός άνθρωπος δεν μπορεί να την σηκώσει.[9] Ο Άο Γκουάνγκ έστειλε έναν δράκο του για να δει ποιος ταράζει τα νερά. Όταν ο δράκος αυτός είδε ένα μικρό θνητό αγόρι θεώρησε ότι μπορούσε εύκολα να το σκοτώσει. Ο Νούε Τζα όμως, με ένα χτύπημα με την Κοσμική Ρόδα σκότωσε αμέσως τον δράκο. Τότε ο Βασιλιάς Δράκος έστειλε και τον γιο του για να νικήσει τον Νούε Τζα, ο οποίος όμως είχε την ίδια μοίρα με τον προηγούμενο δράκο.[9] Ο γιος του βασιλιά δράκου σε μία άλλη εκδοχή της ιστορίας δεν σκοτώθηκε επίτηδες από τον Νούε Τζα, αλλά καθώς έπαιζαν μαζί τον χτύπησε κατά λάθος με την Κοσμική Ρόδα.[10]

Σε κάθε περίπτωση, ο Νούε Τζα στάθηκε μπροστά στον Άο Γκουάνγκ και αυτοκτόνησε για να κατευνάσει την οργή του βασιλιά και να σώσει τον πατέρα του και τον υπόλοιπο λαό.[8] Σε μία μόνο εκδοχή αναφέρεται ότι ο Βασιλιάς Δράκος κατέφυγε στον αυτοκράτορα των Ουρανών για να τιμωρήσει τον Νούε Τζα, αλλά ο Νούε Τζα τον πρόλαβε πριν φτάσει μπροστά στον αυτοκράτορα.[9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hamilton 4, Mae. «Nezha». Mythopedia (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2021. 
  2. Greenberg, Mike· PhD (9 Νοεμβρίου 2020). «Nezha the Protective Deity of Chinese Mythology» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2021. 
  3. 3,0 3,1 Mike Greenberg (PhD) (9 Νοεμβρίου 2020). «Nezha the Protective Deity of Chinese Mythology» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2021. 
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Mike Greenberg (PhD) (9 Νοεμβρίου 2020). «Nezha the Protective Deity of Chinese Mythology» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2021. 
  5. «'Ne Zha' and the Making of a Legend». Sixth Tone (στα Αγγλικά). 4 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2021. 
  6. 6,0 6,1 6,2 «Ne Zha - The Most Unusual Boy in Chinese Mythology - Shen Yun Performing Arts». www.shenyunperformingarts.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2021. 
  7. Mike Greenberg (PhD) (9 Νοεμβρίου 2020). «Nezha the Protective Deity of Chinese Mythology» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021. 
  8. 8,0 8,1 8,2 Mike Greenberg (PhD) (9 Νοεμβρίου 2020). «Nezha the Protective Deity of Chinese Mythology» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021. 
  9. 9,0 9,1 9,2 «Ne Zha - The Most Unusual Boy in Chinese Mythology - Shen Yun Performing Arts». www.shenyunperformingarts.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021. 
  10. Hamilton 4, Mae. «Nezha». Mythopedia (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021.