Νορικές Άλπεις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η κορυφή Ρόζενοκ των Νορικών Άλπεων

Οι Νορικές Άλπεις (γερμ. Norische Alpen, ιταλ. Alpi Noriche) είναι συλλογικός όρος με τον οποίο αποκαλούνται μερικά όρη και μικρές οροσειρές των Ανατολικών Άλπεων. Το όνομα προέρχεται από την αρχαία ρωμαϊκή επαρχία της Νορικής, που βρισκόταν στα εδάφη της σημερινής Αυστρίας και (λιγότερο) της Βαυαρίας και της Σλοβενίας.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την αρχαιότητα, ο όρος κατά τον Μεσαίωνα αναφερόταν στα αλπικά όρη της Ανατολικής Φραγκίας, όπου περιλαμβάνονταν η μεταγενέστερη κομητεία του Τυρόλου, το Σαλτσβούργο και η Άνω Αυστρία.[1]

Τον 19ο αιώνα ο γερμανικός όρος Norische Alpen κάλυπτε όλες τις οροσειρές των Κεντροανατολικών Άλπεων και των Βόρειων Ασβεστολιθικών Άλπεων ανατολικά της κορυφής Ντράιχερνσπίτσε.[1] Οι Νορικές Άλπεις εθεωρούντο η μεγάλη βόρεια οροσειρά των Ανατολικών Άλπεων, μαζί με τις Καρνικές Άλπεις στον νότο και τις Ιουλιανές Άλπεις στα νοτιοανατολικά. Αργότερα, η σημασία του όρου περιορίσθηκε στις οροσειρές νότια από την Κύρια Αλυσίδα των Άλπεων.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα οι Νορικές Άλπεις βρίσκονται κυρίως στην Αυστρία — το 98% της εκτάσεώς τους, ιδίως στην Καρινθία και τη Στυρία. Το μικρό υπόλοιπο υπάγεται στη γειτονική Κάτω Στυρία της Σλοβενίας.

Η περιοχή των Νορικών Άλπεων καλύπτει μια έκταση 9811 τετραγωνικών χιλιομέτρων και εκτείνεται 97 χιλιόμετρα από τον άνω ρου του ποταμού Μουρ στα βόρεια μέχρι τον Ντράβα στα νότια, και 176 χιλιόμετρα από τη διάβαση Κάτσμπεργκ στα δυτικά, μέχρι τον Μουρ στα ανατολικά. Οι Νορικές Άλπεις περιβάλλονται από την οροσειρά Υψηλά Τάουερν στα δυτικά, τα Χαμηλά Τάουερν στα βόρεια, τις Άλπεις του Γκάιλ καθώς και τις οροσειρές Καραβάνκε and Πόχοργιε των anges of the Southern Limestone Alps στα νότια.

Το υψηλότερο βουνό των Νορικών Άλπεων είναι το Άιζενχουτ στη Στυρία, το οποίο, με ύψος 2.441 μέτρα, είναι σχετικώς χαμηλό στον χώρο των Ανατολικών Άλπεων, όπου πολλές κορυφές υπερβαίνουν τις τρεις χιλιάδες μέτρα. Αξιοσημείωτες κορυφές των Νορικών είναι επίσης οι Ρόζενοκ (ύψος 2.440 μ.), Τσίρμπιτσκόγκελ (Zirbitzkogel, 2.396 μ.) και Γκρόσερ Σπάικόγκελ (2.140 μ.).

Στα νότια, οι Νορικές Άλπεις διαμορφώνουν τη Λεκάνη του Κλάγκενφουρτ. Οι πλαγιές τους χαρακτηρίζονται από την αλπική κτηνοτροφία (Alm, δηλαδή με ορεινά βοσκοτόπια και διαχείμαση στα «χειμαδιά»), ενώ επί πολλούς αιώνες υπήρχε εξορυκτική δραστηριότητα (ακόμα και σήμερα εξορύσσεται μαγνησίτης στην περιοχή του Ράντενταϊν. Σήμερα ωστόσο η περιοχή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, τόσο τον χειμερινό, όσο και τον θερινό. Υπάρχει ο Εθνικός Δρυμός του όρους Νοκ, «προστατευόμενο τοπίο» κατηγορίας V κατά τη [Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Noric Alps»: το λήμμα στην Encyclopædia Britannica Online
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Noric Alps της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).