Νορικές Άλπεις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η κορυφή Ρόζενοκ των Νορικών Άλπεων

Οι Νορικές Άλπεις (γερμ. Norische Alpen, ιταλ. Alpi Noriche) είναι συλλογικός όρος με τον οποίο αποκαλούνται μερικά όρη και μικρές οροσειρές των Ανατολικών Άλπεων. Το όνομα προέρχεται από την αρχαία ρωμαϊκή επαρχία της Νορικής, που βρισκόταν στα εδάφη της σημερινής Αυστρίας και (λιγότερο) της Βαυαρίας και της Σλοβενίας.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την αρχαιότητα, ο όρος κατά τον Μεσαίωνα αναφερόταν στα αλπικά όρη της Ανατολικής Φραγκίας, όπου περιλαμβάνονταν η μεταγενέστερη κομητεία του Τυρόλου, το Σάλτσμπουργκ και η Άνω Αυστρία.[1]

Τον 19ο αιώνα ο γερμανικός όρος Norische Alpen κάλυπτε όλες τις οροσειρές των Κεντροανατολικών Άλπεων και των Βόρειων Ασβεστολιθικών Άλπεων ανατολικά της κορυφής Ντραϊχέρνσπιτσε.[1] Οι Νορικές Άλπεις εθεωρούντο η μεγάλη βόρεια οροσειρά των Ανατολικών Άλπεων, μαζί με τις Καρνικές Άλπεις στον νότο και τις Ιουλιανές Άλπεις στα νοτιοανατολικά. Αργότερα η σημασία του όρου περιορίσθηκε στις οροσειρές νότια από την Κύρια Αλυσίδα των Άλπεων.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα οι Νορικές Άλπεις βρίσκονται κυρίως στην Αυστρία (το 98% της έκτασής τους), ιδίως στην Καρινθία και τη Στυρία. Το μικρό υπόλοιπο υπάγεται στη γειτονική Κάτω Στυρία της Σλοβενίας.

Η περιοχή των Νορικών Άλπεων καλύπτει μια έκταση 9.811 τετραγωνικών χιλιομέτρων και εκτείνεται 97 χιλιόμετρα από τον άνω ρου του ποταμού Μουρ στα βόρεια μέχρι τον Δράβο στα νότια και 176 χιλιόμετρα από τη διάβαση Κάτσμπεργκ στα δυτικά μέχρι τον Μουρ στα ανατολικά. Οι Νορικές Άλπεις περιβάλλονται από την οροσειρά Χόε Τάουερν (Υψηλά Τάουερν) στα δυτικά, τα Νίντερε Τάουερν (Χαμηλά Τάουερν) στα βόρεια, τις Άλπεις της κοιλάδας του Γκάιλ καθώς και τις οροσειρές Καραβάνκεν και Πόχοργιε των Νότιων ασβεστολιθικών Άλπεων στα νότια.

Το υψηλότερο βουνό των Νορικών Άλπεων είναι το Άισενχουτ στη Στυρία, το οποίο με ύψος 2.441 μέτρα είναι σχετικώς χαμηλό στον χώρο των Ανατολικών Άλπεων, όπου πολλές κορυφές υπερβαίνουν τα 3.000 μέτρα. Αξιοσημείωτες κορυφές των Νορικών είναι επίσης οι Ρόζενοκ (ύψος 2.440 μ.), Τσίρμπιτσκογκελ (Zirbitzkogel, 2.396 μ.) και Γκρόσερ Σπάικογκελ (2.140 μ.)

Στα νότια οι Νορικές Άλπεις διαμορφώνουν τη Λεκάνη του Κλάγκενφουρτ. Οι πλαγιές τους χαρακτηρίζονται από την αλπική κτηνοτροφία (Alm, δηλαδή με ορεινά βοσκοτόπια και διαχείμαση στα χειμαδιά), ενώ επί πολλούς αιώνες υπήρχε εξορυκτική δραστηριότητα (ακόμα και σήμερα εξορύσσεται μαγνησίτης στην περιοχή του Ράντενταϊν. Σήμερα ωστόσο η περιοχή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, τόσο τον χειμερινό, όσο και τον θερινό. Υπάρχει ο Εθνικός Δρυμός του όρους Νοκ, «προστατευόμενο τοπίο» κατηγορίας V κατά τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Norische Alpen, Meyers Großes Konversations-Lexikon, Band 14. Leipzig 1908, S. 780 (zeno.org)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Noric Alps»: το λήμμα στην Encyclopædia Britannica Online