Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ
ΈδραΌσλο, Νορβηγία, Νορβηγία
Ιστότοποςnobelpeaceprize.org

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ (νορβηγικά: Den Norske Nobelkomité) επιλέγει τους παραλήπτες του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης κάθε χρόνο για λογαριασμό της περιουσίας του Σουηδού βιομήχανου Άλφρεντ Νόμπελ, με βάση τις οδηγίες της επιθυμίας του Νόμπελ.

Τα πέντε μέλη της ορίζονται από το νορβηγικό κοινοβούλιο και σήμερα αντιπροσωπεύουν περίπου το πολιτικό μέρος του εν λόγω φορέα. Στη διαθήκη του, ο Άλφρεντ Νόμπελ ανέθεσε στο Κοινοβούλιο της Νορβηγίας την επιλογή των νικητών του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης. Εκείνη την εποχή, η Νορβηγία και η Σουηδία ήταν σε μια χαλαρή προσωπική ένωση. Αν και τα μέλη της διορίζονται από το κοινοβούλιο, η επιτροπή είναι ένας ιδιωτικός οργανισμός που είναι επιφορτισμένος με την παραχώρηση ιδιωτικού βραβείου. Τις τελευταίες δεκαετίες, τα περισσότερα μέλη της επιτροπής είναι πρώην πολιτικοί.

Η επιτροπή επικουρείται από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Νόμπελ και τη γραμματεία, ενώ πραγματοποιεί τις συνεδριάσεις της στο κτίριο του ινστιτούτου, όπου επίσης ανακοινώνεται ο νικητής. Η τελετή απονομής των βραβείων, όμως, λαμβάνει χώρα στο Δημαρχείο του Όσλο (από το 1990).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ υποβοηθείται από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Νόμπελ, που ιδρύθηκε το 1904.[1] Η επιτροπή θα μπορούσε να λάβει και πάνω από εκατό υποψηφιότητες και ζητεί από το Ίδρυμα Νόμπελ, τον Φεβρουάριο κάθε έτους για την έρευνα περίπου είκοσι υποψηφίων.[2] Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νόμπελ λειτουργεί επίσης ως γραμματέας της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Arntzen, Jon Gunnar (2007). «Nobelprisen». Στο: Henriksen, Petter, επιμ (στα Norwegian). Store norske leksikon. Oslo: Kunnskapsforlaget. http://www.snl.no/Nobelprisen. Ανακτήθηκε στις 14 June 2009. 
  2. Heffermehl, 2008: pp. 50–51

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]