Νοραβάνκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Νοραβάνκ
IMG -Noravanq.jpg
Είδοςμοναστήρι και πολιτισμική κληρονομιά
ΑρχιτεκτονικήΑρμενική αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες39°41′5″N 45°13′58″E
ΘρήσκευμαΑρμενική Αποστολική Εκκλησία
Θρησκευτική υπαγωγήΕπισκοπή του Σιουνίκ και Επισκοπή του Βαγιότς Ντζορ
Διοικητική υπαγωγήAreni
ΧώραΑρμενία[1]
Έναρξη κατασκευής13ος αιώνας
ΑρχιτέκτοναςΜομίκ και d:Q20513598
Προστασίαμνημείο πολιτισμικής κληρονομιάς στην Αρμενία[1]
Commons page Πολυμέσα

Το Νοραβάνκ (αρμενικά: Նորավանք, κυριολεκτικά "νέο μοναστήρι") είναι αρμενικό μοναστήρι του 13ου αιώνα, το οποίο βρίσκεται 122 χλμ. από το Γερεβάν σε ένα στενό φαράγγι που φτιάχτηκε από τον ποταμό Αμαγού, κοντά στην πόλη Γεγεγκναντζόρ της Αρμενίας. Το φαράγγι είναι γνωστό για τους ψηλούς, απόκρημνους, με κόκκινα βράχια γκρεμούς του, ακριβώς απέναντι από το μοναστήρι. Το μοναστήρι είναι γνωστό για τη διώροφη εκκλησία της Σουρμπ Αστβατσατσίν (Παναγία), η οποία παρέχει πρόσβαση στον δεύτερο όροφο μέσω μιας στενής πέτρινης σκάλας που προεξέχει από την πρόσοψη του κτιρίου.

Το μοναστήρι μερικές φορές ονομάζεται Νοραβάνκ στην Αμαγού, ενώ η Αμαγού είναι το όνομα ενός μικρού και σήμερα εγκαταλειμμένου χωριού πάνω από το φαράγγι, για να διακρίνεται από το Μπγενό-Νοραβάνκ, κοντά στο Γκορίς. Τον 13ο-14ο αιώνα το μοναστήρι έγινε κατοικία των επισκόπων του Σιουνίκ και, κατά συνέπεια, ένα σημαντικό θρησκευτικό και αργότερα πολιτιστικό κέντρο της Αρμενίας που συνδέεται στενά με πολλές από τις τοπικές έδρες μάθησης, ειδικά με το περίφημο πανεπιστήμιο και βιβλιοθήκη του Γκλαντζόρ.

Εκκλησίες της Σουρμπ Αστβατσατσίν και του Σουρμπ Καραπέτ, με το παρεκκλήσι του Σουρμπ Γκριγκόρ στα δεξιά, στο Νοραβάνκ

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Νοραβάνκ ιδρύθηκε το 1205 από τον επίσκοπο Οβανές, πρώην ηγούμενο του Βαχαναβάνκ κοντά στην σημερινή πόλη Καπάν στο Σιουνίκ. Το μοναστικό συγκρότημα περιλαμβάνει την εκκλησία του Σουρμπ Καραπέτ, το παρεκκλήσι του Σουρμπ Γκριγκόρ με θολωτή αίθουσα και την εκκλησία της Σουρμπ Αστβατσατσίν (Παναγία). Ερείπια διαφόρων πολιτικών κτιρίων και χατσκάρ βρίσκονται τόσο μέσα όσο και έξω από τον περίβολο. Το Νοραβάνκ ήταν η κατοικία των πρεσβυτέρων των Ορβελιανών. Ο αρχιτέκτονας Σιρανές και ο ζωγράφος μικρογραφιών και γλύπτης Μομίκ εργάστηκαν εδώ στα τέλη του 13ου και αρχές του 14ου αιώνα.

Συλλογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πανόραμα του μοναστηρίου Νοραβάνκ και της κοιλάδας Αμαγού


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]