Νοβοκουιμπισέβσκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Νοβοκουιμπισέφσκ


Σημαία
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Νοβοκουιμπισέβσκ
<maplink>: Δεν ήταν δυνατή η ανάλυση του JSON: Σφάλμα χαρακτήρα ελέγχου, πιθανόν είναι εσφαλμένα κωδικοποιημένος.
Χώρα Ρωσία
ΠεριφέρειαΣαμάρα
ΝομόςΑστικό Οκρούγκ του Νοβοκουϊμπισέφσκ
Διοικητική υπαγωγήNovokuybyshevsk Urban Okrug[2]
Ίδρυση1946
Πληθυσμός108,439 [1]
Τηλ. κωδ.84635
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Νοβοκουιμπισέβσκ (Ρωσικά: Новоку́йбышевск, αγγλικά Novokuybyshevsk) είναι πόλη στην Περιφέρεια Σαμάρα, Ρωσία, 6 χιλιόμετρα (3,7 μίλια) από τον Βόλγα ποταμό, στην δυτική όχθη του. Είναι πολύ κοντά στον ποταμό Κριβούσα που ενώνεται με τον Τατιάνκα, στην βόρεια πλευρά της πόλης. Πληθυσμός: 108,438 (απογραφή 2010), (απογραφή 2002: 112,973 κάτοικοι, απογραφή 1989: 112,987 κάτοικοι);[1]. Οι συντεταγμένες της πόλης είναι 53.0927972,49.9168765. Ο πληθυσμός της πόλης έχει μείνει σταθερός μετά την Σοβιετική απογραφή του 1989, γεγονός που συμβαίνει και σε άλλες πρώην σοβιετικές περιοχές. Επίσης, είναι γνωστό κυρίως για της βιομηχανίες παραγωγής ενέργειας, που χτίστηκαν την Σοβιετική περίοδο και ιδιαίτερα την δεκαετία του 1950.

Διοικητική και δημοτική διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την Διοικητική Υποδιαίρεση της Ρωσίας, μαζί με αυτή είναι 7 αγροτικές περιοχές με την περιφερειακή σημασία του Νοβοκουϊμπισέβσκ - μια διοικητική περιφέρεια που αντιστοιχεί σε επαρχία. Ως μια διοικητική περιοχή, η πόλη της περιφερειακής σημασίας του Νοβοκουιμπισέβσκ λέγεται Αστικό Οκρούγκ του Νοβοκουϊμπισέβσκ. .[3]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον Ρωσικό Εμφύλιο Πόλεμο, η περιοχή ήταν μέρος μαχών με τους Λευκούς Τσέχους. Λίγο μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου οι Σοβιετικοί έφτιαξαν ένα διυλιστήριο που είχε ως αποτέλεσμα την εγκαθίδρυση ενός μεγάλου χωριού με περίπου 14,000 κατοίκους. Η ανάπτυξη ήταν τόσο μεγάλη που η κυβέρνηση μετέτρεψε το χωριό σε βιομηχανική περιοχή. Τον Σεπτέμβριου του 1951 τα πρώτα διυλιστήρια ξεκίνησαν την δουλειά τους και στις 22 Φεβρουαρίου 1952, λόγω της απόφασης του πρεζίντιουμ του Ανώτατου Σοβιέτ της Ρωσικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (ΡΣΟΣΔ) η πόλη μετονομάστηκε από Νόβο-Κουιμπίσεφ (Νέο Κουιμπίσεφ) σε Νοβοκουιμπισέφσκ.

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πόλη υπάρχει σιδηροδρομικός σταθμός. Συνδέεται με την Σαμάρα (Ρωσία) με τον δρόμο P226. Απέχει 39,7 χιλιόμετρα από την Σαμάρα (Ρωσία) (63 χιλιόμετρα από εναλλακτική διαδρομή), 221 χιλιόμετρα από το Συζράν και 128 χιλιόμετρα από το Τολιάττι (περίπου 160 χιλιόμετρα από εναλλακτική διαδρομή).

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρίσκεται κοντά σε περιοχές με αρκετές λίμνες (Κουστοβατόγιε, Κρούτελς, Πριαμόγιε, Κλιουτσεβόγιε, Μπαρσκόγιε, Βετλιανόγιε, Κριβόγιε, Κρουτέτς, Κοστυλί, Λεμπιάζιε, Ζαπορνόγιε, Πεστσανόγιε και άλλες) και ποταμούς (Κριβούσα, Τσαπαέβκα, Σουχάγια Σαμάρκα, Γκνιλοιρούτς, Τατιάνκα κτλ.). Είναι στην κεντροδυτική περιοχή της Περιφέρειας Σαμάρα. Η περιοχή γύρω από την πόλη είναι πεδινή.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κλίμα είναι ηπειρωτικό, και η θερμοκρασία το καλοκαίρι δεν ξεπερνά τους 25οC και τον χειμώνα μερικές φορές η θερμοκρασία κατεβαίνει τους -10οC. Γενικά, αρκετές φορές ο καιρός είναι συννεφιασμένος, πράγμα που συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της Ρωσίας, κυρίως λόγω του μεγάλου γεωγραφικού πλάτους.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην περιοχή τα πετροχημικά παράγονται από τρία διυληστήρια της Ροσνέφτ, αλλά και άλλα εργοστάσια πετροχημικών όπως το Σαμαραοργκσιντέζ και το Διυλιστήριο Νοβοκουϊμπισέβσκ. Σήμερα είναι σημαντικός παραγωγός ενέργειας στην περιοχή, και λίγα χιλιόμετρα από την πόλη, βρίσκονται μεγάλες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, πολύ κοντά στην κωμόπολη Ποντστεπνόφκα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Russian Federal State Statistics Service (2011). "Всероссийская перепись населения 2010 года. Том 1" [2010 All-Russian Population Census, vol. 1] Αρχειοθετήθηκε 2013-03-15 στο Wayback Machine.. Всероссийская перепись населения 2010 года (2010 All-Russia Population Census) (in Russian).
  2. ОКТМО. 185/2016. Volga Federal District. www.gks.ru/free_doc/2016/oktmo/tom5_oktmo.rar. Ανακτήθηκε στις 27  Οκτωβρίου 2016.
  3. Law #189-GD

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Novokuybyshevsk στο Wikimedia Commons