Νινό Μπουρτζανάτζε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νινό Μπουρτζανάτζε
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
ნინო ბურჯანაძე (Γεωργιανά)
Γέννηση16  Ιουλίου 1964[1]
Κουτάισι
Χώρα πολιτογράφησηςΓεωργία
ΘρησκείαΓεωργιανή Ορθόδοξη Εκκλησία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςγεωργιανά
Ρωσικά
Αγγλικά
ΕκπαίδευσηPhD in Law
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Τιφλίδας (έως 1986)
Νομική σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας (έως 1990)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
καθηγήτρια πανεπιστημίου
δικηγόρος
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο της Τιφλίδας
Περίοδος ακμής1991
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαDemocratic Movement – United Georgia
Οικογένεια
ΣύζυγοςBadri Bitsadze
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαChairperson of the Parliament of Georgia (2001–2008)
Πρόεδρος της Γεωργίας (2007–2008)
μέλος του κοινοβουλίου της Γεωργίας
Πρόεδρος της Γεωργίας (2003–2004)
αναπληρωματικό μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (Ιουνίου 1999 – Σεπτέμβριος 1999)[2]
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Νίνο Μπουρτζανάτζε (Nino Burjanadze, στα γεωργιανά: ნინო ბურჯანაძე, 1964-) (μερικές φορές στα αγγλικά Burdzhanadze ή Burdjanadze) είναι Γεωργιανή πολιτικός και πρώην προσωρινή πρόεδρος της χώρας. Το όνομα Νίνο, που παραπέμπει σε αρσενικό, συχνά συγχέει τους Έλληνες μεταφραστές κατά τα φαινόμενα και αναφέρονται στο πρόσωπο Μπουρτζανάτζε[3] σε αρσενικό γένος.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 16 Ιουλίου του 1964 στο Κουτάισι της Γεωργίας και ο πατέρας της ήταν επιχειρηματίας. Η ίδια σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Τυφλίδας. Συνέχισε τις σπουδές της στη Μόσχα και ειδικεύτηκε στο Διεθνές Δίκαιο. Είναι από τις πιο θερμές υποστηρικτές της εισόδου της χώρας της στην ΕΕ και στο NATO.[4] Είναι παντρεμένη με τον Μπάντρι Μπιτσάτζε και έχουν 2 γιους.

Πολιτική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξελέγη για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο της Γεωργίας το 1995 και είναι αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ από το 2000. Το 2001-2002 ήταν Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία των χωρών του Ευξείνου Πόντου.

Αρχικά ήταν μέρος της Ένωσης της Γεωργίας για τους Πολίτες του Έντβαρντ Σεβαρντνάτζε. Αργότερα εξελέγη στην προεδρία της Βουλής και το 2002 αποχώρησε από το κόμμα του Σεβαρντνάντζε, ιδρύοντας νέο κόμμα αντιπολιτευόμενο, με την ονομασία "Μπουρτζανάτζε- Δημοκράτες". Έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2003, κατήγγειλε μαζί με άλλους πολιτικούς τα αποτελέσματα και παρότρυνε τους υποστηρικτές της Αντιπολίτευσης να βγουν στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Πρώτη προσωρινή θητεία στην προεδρία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έπειτα από την παραίτηση του Σεβαρντνάτζε στις 23 Νοεμβρίου του 2003, με βάση το Σύνταγμα, η Μπουρτζανάτζε έγινε προσωρινά Πρόεδρος. Από τις πρώτες ενέργειές της ήταν να ζητήσει την αποκατάσταση της ηρεμίας και της τάξης στη χώρα.

Ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2004 από το Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στις 25 Ιανουαρίου του 2004. Το νέο Κοινοβούλιο εξελέγη στις 28 Μαρτίου του 2004 και η Μπουρτζανάτζε επέστρεψε στην προεδρία της Βουλής, από τις 22 Απριλίου του 2004.

Δεύτερη θητεία στην προεδρία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έπειτα από ένταση, ο Σαακασβίλι προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τον Ιανουάριο του 2008. Έτσι παραιτήθηκε και για δεύτερη φορά η Μπουρτζανάτζε έγινε Πρόεδρος προσωρινά [5]στις 25 Νοεμβρίου του 2007.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα οι εξουσίες του Σαακασβίλι περιήλθαν ξανά στην πρόεδρο του κοινοβουλίου και πολιτικό του σύμμαχο. Μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, τον Ιανουάριο του 2008, ο Σαακασβίλι επέστρεψε στην προεδρία.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]