Νικόλαος Παξιμαδάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νικόλαος Παξιμαδάς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1912
Κοντοπούλι Λήμνου
Θάνατος27  Μαΐου 2010
Πετρούπολη
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδικηγόρος
πολιτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαδήμαρχος

Ο Νίκος Παξιμαδάς (Κοντοπούλι Λήμνου 1912 - Πετρούπολη 2010) υπήρξε δικηγόρος, μέλος του ΚΚΕ επί 70 σχεδόν χρόνια, με το οποίο διετέλεσε υποψήφιος βουλευτής Λήμνου τη δεκαετία του '60. Διετέλεσε επί 20 συνεχή χρόνια δήμαρχος στην Πετρούπολη. Υπήρξε ένας από τους Έλληνες δημάρχους που ξεχώρισαν στη μεταπολεμική περίοδο.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νίκος Παξιμαδάς γεννήθηκε στο Κοντοπούλι της Λήμνου το 1912. Πατέρας του ήταν ο Σπύρος Παξιμαδάς, ο οποίος στις 14 Σεπτεμβρίου 1912 υπογράφει ως αντιπρόσωπος του χωριού του μαζί με άλλους 190 Λήμνιους την διακήρυξη της Ένωσης της Λήμνου με την Ελλάδα. Έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στο Κοντοπούλι και φοίτησε στο Γυμνάσιο Λήμνου. Ήταν ποδοσφαιρόφιλος και το 1930 υπήρξε από τους πρωτοπόρους της ίδρυσης του Αθλητικού Ομίλου Ηφαιστία Κοντοπουλίου, της οποίας ο πατέρας του διετέλεσε πρόεδρος και ο ίδιος αγωνίστηκε ως ποδοσφαιριστής.

Στον πόλεμο του 1940 επιστρατεύτηκε και πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο. Το 1942 έγινε μέλος του ΚΚΕ, στο οποίο παρέμεινε πιστό στέλεχος ως το θάνατό του, δηλαδή σχεδόν για 70 χρόνια! Την επιλογή του αυτή την πλήρωσε μεταπολεμικά με εξορία από το 1948 ως το 1954 στη Μακρόνησο και στον Άη Στράτη. Μετά την αποφυλάκισή του ασχολήθηκε με τη δικηγορία, υπερασπιζόμενος πολλούς διωκόμενους αριστερούς.

Παράλληλα ασχολήθηκε με την πολιτική. Υπήρξε δυο φορές υποψήφιος βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Λέσβου-Λήμνου, το 1961 και το 1964, χωρίς να εκλεγεί: Στις εκλογές του 1961 με το Πανδημοκρατικό Αγροτικό Μέτωπο Ελλάδας-Π.Α.Μ.Ε. (εκλογικό συνασπισμό της ΕΔΑ με το Εθνικόν Αγροτικόν Κόμμα) πήρε μόνο 223 σταυρούς προτίμησης, κάτι αναμενόμενο, αφού ο Λήμνιος συνυποψήφιός του, ο Ηλίας Ηλιού, ήταν κορυφαία πολιτική φυσιογνωμία της ΕΔΑ. Στις εκλογές του 1964 ως μοναδικός Λήμνιος υποψήφιος με την ΕΔΑ έλαβε 1.198 σταυρούς στη Λήμνο και 365 στη Λέσβο, δηλαδή 1.563 συνολικά.

Δήμαρχος Πετρούπολης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις δημοτικές-κοινοτικές εκλογές του 1964 εκλέχτηκε για πρώτη φορά πρόεδρος στην κοινότητα Πετρούπολης, η οποία ήταν ακόμη ένα αδιαμόρφωτο αραιοκατοικημένο προάστιο της Αθήνας, με πληθυσμό ούτε 10.000, με χωματόδρομους ή ούτε καν δρόμους και υδρευόταν από νερουλάδες. Ο Παξιμαδάς ξεκίνησε με όρεξη τον εκσυγχρονισμό της περιοχής αλλά η επιβολή της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967 ανέκοψε αυτή την πορεία. Καθαιρέθηκε από κοινοτάρχης και πέρασε στην παρανομία για να μη συλληφθεί, κάτι το οποίο κατάφερε.

Το 1974, με την αποκατάσταση της δημοκρατίας, επανέρχεται στη θέση του, ενώ η Πετρούπολη έχει γίνει δήμος. Ακολούθως, εκλέγεται δήμαρχος επί πέντε συνεχόμενες φορές, στις δημοτικές εκλογές 1975, 1978, 1982, 1986 και 1990, συμπληρώνοντας 20 χρόνια στη θέση του δημάρχου ως το 1994. Ουσιαστικά, ταυτίστηκε με τη δημιουργία της σύγχρονης Πετρούπολης, κάτι που αναγνώριζαν όλοι οι κάτοικοι ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση.

Πέθανε στις 27 Μαΐου 2010 σε ηλικία 98 ετών.

Τιμητικές εκδηλώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στις 29 Απριλίου 2009 τιμήθηκε εν ζωή από το ΚΚΕ, σε δημόσια εκδήλωση που διοργάνωσαν σε κεντρική πλατεία της πόλης οι Κομματικές Οργανώσεις Πετρούπολης και οι Οργανώσεις Βάσης της ΚΝΕ, παρουσία της ΓΓ του κόμματος Αλέκας Παπαρήγα και του βουλευτή Σπύρου Χαλβατζή, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που μίλησε και ο ίδιος ο παλαίμαχος κομμουνιστής [1].
  • Στο κλειστό γήπεδο της πόλης έχει δοθεί η επωνυμία: «Κλειστό Γήπεδο ΝΙΚΟΣ ΠΑΞΙΜΑΔΑΣ», για να τιμηθεί το ενδιαφέρον του ως δημάρχου για την ανάπτυξη του αθλητισμού της Πετρούπολης. Ο Νίκος Παξιμαδάς έχοντας το αθλητικό μικρόβιο από τα νεανικά του χρόνια στη Λήμνο, ήδη από το 1966 που ήταν κοινοτάρχης Πετρούπολης φρόντισε να προσελκύσει στο προάστιο την ιστορική ομάδα (με έτος ίδρυσης 1926) του Άρη Αθηνών, που αναζητούσε τότε έδρα. Έτσι προέκυψε ο Άρης Πετρούπολης, το βασικό αθλητικό σωματείο της πόλης.
  • Ο Νίκος Παξιμαδάς είχε ανακηρυχτεί επίτιμος Δήμαρχος Πετρούπολης.
  • Ο Νίκος Παξιμαδάς ήταν μέλος της «Πανελλήνιας Ένωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου» (Π.Ε.Κ.Α.Μ.).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Εφυγε» ο σ. Νίκος Παξιμαδάς.[νεκρός σύνδεσμος]
  2. “ΕΦΥΓΕ’’ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΞΙΜΑΔΑΣ.
  3. Αυγή 29/05/2010 Απεβίωσε ο πρώην δήμαρχος Πετρούπολης Ν. Παξιμαδάς.[νεκρός σύνδεσμος]
  4. Σήμερα η κηδεία του σύντροφου Νίκου Παξιμαδά.[νεκρός σύνδεσμος]
  5. ΝΙΚΟΣ ΠΑΞΙΜΑΔΑΣ: Μάθημα αγωνιστικής, κομμουνιστικής στάσης ζωής.[νεκρός σύνδεσμος]
  6. Ιστορία του Άρη Πετρούπολης.