Νικόλαος Μπουραντάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νικόλαος Μπουραντάς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1900
Ασωπία Βοιωτίας
Θάνατος16 Ιανουαρίου 1981
Αθήνα, Αττική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΠολιτική Ανεξάρτητος Παράταξις

Ο Νικόλαος Μπουραντάς (1900 - 16 Ιανουαρίου 1981) ήταν Έλληνας συνεργάτης των Ναζί κατά τη διάρκεια της κατοχής της Ελλάδας από τις Δυνάμεις του Άξονα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την ιδιότητα του αξιωματικού της Αστυνομίας Πόλεων. Μετά το τέλος του πολέμου, απηλλάγη από τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και προήχθη επικεφαλής της Αστυνομίας Πόλεων. Επίσης, εξελέγη βουλευτής του Νομού Αττικης και Βοιωτίας και αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νικόλαος Μπουραντάς γεννήθηκε το 1900 στη σημερινή Ασωπία Βοιωτίας (τότε Χλεμποτσάρι). Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα (τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο), διοικούσε τη μηχανοκίνητη μονάδα της Αστυνομίας Πόλεων, η οποία αποτελείτο από 700 άνδρες γνωστούς ως «Μπουραντάδες». Η μονάδα συμμετείχε ενεργά σε επιχειρήσεις ασφαλείας εναντίον αστικών αντιστασιακών ομάδων στην Αθήνα και κατά κύριο λόγο στα προάστια και στις περιοχές Νίκαιας, Καλλιθέας, Βύρωνα και Καισαριανής. Ο Μπουραντάς και οι άνδρες του εμπλέκονταν σε συλλήψεις, βασανιστήρια και εκτελέσεις υποτιθέμενων μελών της αντίστασης, μεταφέροντας αριθμούς υπόπτων στις Γερμανικές αρχές, οι οποίες με τη σειρά τους τους έστελναν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Μετά το τέλος του πολέμου, ο Μπουραντάς δικάστηκε από το Ειδικό Πρωτοδικείο Αθηνών για Δωσιλόγους, με την έναρξη των διαδικασιών να λαμβάνει χώρα στις 20 Νοεμβρίου 1945. Ο αρχηγός της Αστυνομίας Πόλεων, Άγγελος Έβερτ, ανάμεσα σε άλλους υψηλόβαθμους αξιωματικούς της αστυνομίας, κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του Μπουραντά. Η δίκη ολοκληρώθηκε με την αθώωση του κατηγορουμένου, με τον δικαστή Δ. Γκολφινόπουλο να ισχυρίζεται πως τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την κατηγορούσα αρχή, ήταν ασαφή. Ο Γκολφινόπουλος έκρινε πως η βίαιη καταστολή των εκδηλώσεων κατά του Άξονα διεξήχθη από τους Μπουραντάδες προκειμένου να αποφευχθεί το να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους οι μονάδες του Άξονα, αποφεύγοντας έτσι κάποια πιθανή μεγαλύτερη αιματοχυσία, ενώ στην περίπτωση του Μπουραντά είπε πως ακολουθούσε διαταγές και δρούσε υπό απειλή. Η περίπτωση της συνεργασίας μεταξύ των μονάδων του Άξονα και της Αστυνομίας Πόλεων στην επιχείρηση ασφάλειας της Καλλιθέας αποκλείστηκε ως μία ατυχής σύμπτωση. Επιπλέον, ο Μπουραντάς ανακηρύχθηκε αθώος για τις κατηγορίες συνεργασίας με τα Τάγματα Ασφαλείας, ενώ δήλωσε άγνοια για το γεγονός πως υφιστάμενοί του είχαν παραδώσει υπόπτους στους Γερμανούς. Τέλος, ο Γκολφινόπουλος ζήτησε να ενημερωθεί αν ο κατηγορούμενος θα επεδίωκε κάποια χρηματική αποζημίωση από τους κατηγορητές του για ηθική βλάβη, κάτι το οποίο ο Μπουραντάς απέρριψε.[1]

Η δικαστική απόφαση για απελευθέρωση του Μπουραντά οδήγησε σε δημόσια κατακραυγή, κάτι το οποίο ώθησε τον τότε Υπουργό Δημόσιας Τάξης, Κωνσταντίνο Ρέντη, να ζητήσει την αναστολή του Μπουραντά από την αστυνομία και την επανεξέταση της υπόθεσής του. Ωστόσο, οι προτάσεις του Ρέντη δεν εφαρμόστηκαν.[2] Μετέπειτα, προήχθη επικεφαλής της Αστυνομίας Πόλεων, ενώ το 1950, στις βουλευτικές εκλογές εξελέγη βουλευτής του Νομού Αττικής και Βοιωτίας και μπήκε στη Βουλή των Ελλήνων ως εκπρόσωπος του Μεταξισμού[2] με το κόμμα Ελληνική Αναγέννησις, το οποίο ανήκε στη συμμαχία Πολιτική Ανεξάρτητος Παράταξις.[3] Μεταξύ του 1959 και 1964, υπηρέτησε ως επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας.[1]

Στις 16 Ιανουαρίου 1981, σε ηλικία 81 ετών, ο Μπουραντάς απεβίωσε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και κηδεύτηκε στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Γασπαρινάτος, Σπύρος (2015). Οι Ελληνικές Κατοχικές Κυβερνήσεις - Δίκες Κατοχικών Δοσίλογων και Εγκληματιών Πολέμου. Αθήνα: Εστία. σελίδες 319–322. ISBN 9789600516517. 
  2. 2,0 2,1 Κουσούρης, Δημήτρης (2015). Δίκες τών Δοσίλογων 1944-1949. Αθήνα: Polis. σελίδες 459–460, 624. ISBN 9789604354610. 
  3. Βουλή των Ελλήνων (1977). Μητρώο Γερουσιαστών και Βουλευτών 1929-1974 (PDF). Αθήνα: Εθνικό Τυπογραφείο. σελ. 81. Αρχειοθετήθηκε (PDF) από το πρωτότυπο στις 28 Ιουλίου 2013. 
  4. «Πέθανε ο Μπουραντάς άλλοτε Αρχηγός της Αστυνομίας Πόλεων». Μακεδονία. 1981-01-17. http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=124&pageid=-1&id=133677&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=&CropPDF=0. Ανακτήθηκε στις 2020-10-23.