Νικόλαος Κουζάνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Νικόλαος Κουζάνος
Nicholas of Cusa.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1401[1][2][3]
Bernkastel-Kues
Θάνατος 11  Αυγούστου 1464[3]
Τόντι[4][5]
Τόπος ταφής Ρώμη
Υπηκοότητα Γερμανία
Θρησκεία Χριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Λατινική γλώσσα
Σπουδές Πανεπιστήμιο της Πάδοβας
Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μαθηματικός
αστρονόμος
διπλωμάτης
φιλόσοφος
συγγραφέας
χριστιανός ιερέας
Καρδινάλιος
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Καρμαλέγκος του Ιερού Κολλεγίου των Καρδιναλίων (από 1463)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Νικόλαος Κουζάνος (Nicolaus Cusanus, 1401 - 11 Αυγούστου 1464) ήταν Γερμανός φιλόσοφος, θεολόγος, νομικός και αστρονόμος. Σπούδασε στο Ντεφέντερ και στην Πάντοβα απ' όπου πήρε πτυχίο Νομικής, επέστρεψε όμως στη Γερμανία για να σπουδάσει Θεολογία. Χειροτονήθηκε ιερέας και κατάφερε να ανεβεί πολύ ψηλά στην ιεραρχία, εξαιτίας της εύνοιάς του από τον πάπα. Το 1448 έγινε καρδινάλιος και το 1450 αρχιεπίσκοπος του Μπρίξεν (Βrixen). Στη διάρκεια μιας αποστολής του στην Ελλάδα το 1437 στην Candia (σημερινό Ηράκλειο), του δόθηκε η ευκαιρία να μελετήσει τα έργα των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και ιδιαίτερα του Πλάτωνα. Το φιλοσοφικό του έργο έχει ως υπόβαθρο το γενικό φιλοσοφικό πλαίσιο του Μεσαίωνα εκτείνεται όμως πολύ πέρα απ' αυτό και γι' αυτό ο Κουζάνος θεωρείται ένας από τους πρόδρομους της Αναγέννησης. Ασχολήθηκε κυρίως με τις σχέσεις του ανθρώπου με το Θεό. Πίστευε πως ο ανθρώπινος νους δεν είναι σε θέση να συλλάβει το Θεό και τη σχέση του με τον άνθρωπο. Αυτές τις σκέψεις του αναπτύσσει στο έργο του Απολογία της σοφής αμάθειας (1449). Η μαθηματική του σκέψη τον βοήθησε να πλησιάσει πολύ τις θεωρίες του Κοπέρνικου, του Κέπλερ και του Γαλιλαίου για το σύμπαν. Στη θεωρία του της σύμπτωσης των αντιθέτων, υποστηρίζει ότι το σύμπαν εξελίσσεται συνεχώς επειδή υπάρχουν αντιθέσεις.

Έργα του σε νεοελληνική μετάφραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Cusanus, Nicolaus. Η σοφία της αγνωσίας : Ο Θεός, ο κόσμος, ο άνθρωπος, μτφρ. Γεώργιος Δαρδιώτης,εκδ. Σταμούλης Αντ.,Θεσσαλονίκη, 2014.
  • Κουζανός, Νικόλαος. De Coniecturis - Περί εικασιών, μτφρ. Θεόδωρος Πενολίδης, Γεώργιος Δαρδιώτης, Εκδόσεις Κράτερος, 2007[6].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]