Νικόλαος Κουζάνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Νικόλαος Κουζάνος
Nicholas of Cusa.jpg
Γέννηση 1401
Κους, Τριρ, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Θάνατος 11 Αυγούστου 1464
Τόντι, Ούμπρια, Παπικά Κράτη
Περίοδος Μεσαιωνική φιλοσοφία
Αναγεννησιακή φιλοσοφία
Περιοχή Δυτική φιλοσοφία
Επιδράσεις Αλβέρτος ο Μέγας, Θωμάς Ακινάτης, Πλάτων, Αριστοτέλης, Πυθαγόρειοι φιλόσοφοι, Ψευδο-Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, Πρόκλος, Πλωτίνος, Ιωάννης Σκώτος Εριγένης, Ραμόν Λιουλ
Επηρέασε Τζορντάνο Μπρούνο, Γκότφριντ Βίλχελμ Λάιμπνιτς, Καρλ Γιάσπερς, Χάρι Μούλις

Ο Νικόλαος Κουζάνος (Nicolaus Cusanus, 1401 - 11 Αυγούστου 1464) ήταν Γερμανός φιλόσοφος, θεολόγος, νομικός και αστρονόμος. Σπούδασε στο Ντεφέντερ και στην Πάντοβα απ' όπου πήρε πτυχίο Νομικής, επέστρεψε όμως στη Γερμανία για να σπουδάσει Θεολογία. Χειροτονήθηκε ιερέας και κατάφερε να ανεβεί πολύ ψηλά στην ιεραρχία, εξαιτίας της εύνοιάς του από τον πάπα. Το 1448 έγινε καρδινάλιος και το 1450 αρχιεπίσκοπος του Μπρίξεν (Βrixen). Στη διάρκεια μιας αποστολής του στην Ελλάδα, του δόθηκε η ευκαιρία να μελετήσει τα έργα των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και ιδιαίτερα του Πλάτωνα. Το φιλοσοφικό του έργο έχει ως υπόβαθρο το γενικό φιλοσοφικό πλαίσιο του Μεσαίωνα εκτείνεται όμως πολύ πέρα απ' αυτό και γι' αυτό ο Κουζάνος θεωρείται ένας από τους πρόδρομους της Αναγέννησης. Ασχολήθηκε κυρίως με τις σχέσεις του ανθρώπου με το Θεό. Πίστευε πως ο ανθρώπινος νους δεν είναι σε θέση να συλλάβει το Θεό και τη σχέση του με τον άνθρωπο. Αυτές τις σκέψεις του αναπτύσσει στο έργο του Απολογία της σοφής αμάθειας (1449). Η μαθηματική του σκέψη τον βοήθησε να πλησιάσει πολύ τις θεωρίες του Κοπέρνικου, του Κέπλερ και του Γαλιλαίου για το σύμπαν. Στη θεωρία του της σύμπτωσης των αντιθέτων, υποστηρίζει ότι το σύμπαν εξελίσσεται συνεχώς επειδή υπάρχουν αντιθέσεις.

Έργα του σε νεοελληνική μετάφραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Cusanus, Nicolaus. Η σοφία της αγνωσίας : Ο Θεός, ο κόσμος, ο άνθρωπος, μτφρ. Γεώργιος Δαρδιώτης,εκδ. Σταμούλης Αντ.,Θεσσαλονίκη, 2014.
  • Κουζανός, Νικόλαος. De Coniecturis - Περί εικασιών, μτφρ. Θεόδωρος Πενολίδης, Γεώργιος Δαρδιώτης, Εκδόσεις Κράτερος, 2007[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα