Νικόλαος Δάβης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νικόλαος Δάβης
Γέννηση1  Ιανουαρίου 1883
Θάνατος4  Αυγούστου 1967
Έμπερσμπεργκ
ΣπουδέςΑκαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου
Ιδιότηταζωγράφος

Ο Νικόλαος Δάβης (στην Αμοργό την 1 Ιανουαρίου 1883 – ¨Εμπερσμπερκ κοντά στο Μόναχο, 4 Αυγούστου 1967) ήταν ένας από τους σημαντικούς Έλληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα της λεγόμενης «Σχολής του Μονάχου».

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νικόλαος Δάβης ήταν παιδί ενός έμπορα από την Αμοργό. Όταν η οικογένειά του μετοίκησε στην Αθήνα ο μικρός Νικόλαος άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα στο Σχολείο των Τεχνών (μετέπειτα Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών), αρχικά ως ακροατής και αργότερα, ως κανονικός σπουδαστής.

Με το τέλος των σπουδών του έλαβε υποτροφία, προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές του στην Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου. Γράφτηκε στη Σχολή στις 4 Νοεμβρίου 1908 και έγινε δεκτός στο εργαστήριο του Λούντβιχ φον Λοφτς ενώ αργότερα σπούδασε και στο εργαστήριο του Καρλ φον Μαρ (Carl von Marr).

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Μόναχο και επέστρεψε στην Αθήνα. Απογοητευμένος από τις συνθήκες της Ελλάδας, εγκατέλειψε την Αθήνα και επέστρεψε στο Μόναχο, όπου έμελλε να ζήσει για το υπόλοιπο της ζωής του, όπου έγινε και μέλος του καλλιτεχνικού συλλόγου Müchener Künstlergenossenschaft.

Την Ελλάδα την νοσταλγούσε όλη του τη ζωή, ζωγραφίζοντας και θαλασσογραφίες κατά τη διάρκεια τις ζωής του στις πρόποδες τον ¨Αλπεων στο Μοναχο.

Το έργο του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νικόλαος Δάβης αποτελεί έναν από τους εκπροσώπους του ακαδημαϊκού ρεαλισμού του ύστερου 19ου αιώνα, του συντηρητικού εικαστικού κινήματος που είναι γνωστό ως «Σχολή του Μονάχου», τόσο σε ελληνικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις του διασημου Γκλασπαλάστ (Glaspalast), για πρώτη φορα το 1914 και μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο το 1918, το 1919, το 1922 και το 1925. Κυρίαρχο θέμα των ώριμων έργων του ήταν το τοπίο και η ομορφιά στην καθημερινότητα του απόλλου κόσμου στο Βασίλειο της Βαυαρίας. Είναι μάλλον ο μοναδικός Έλληνας εκπρόσωπος τον "Ζωογράφον της λίμνης Κίμζεε" (Chimseemaler).

Άτομο βαθιά θρησκευόμενο, στράφηκε αργότερα και προς τις αλληγορικές θρησκευτικές παραστάσεις. Τα λεγόμενα «θρησκευτικά» του έργα, βασίζονται στην Ολλανδική ζωγραφική διότι η πίστη του δεν του επέτρεπε να δημιουργήσει εντελώς νέα έργα με νέες προσωπογραφίες.

Ο Δάβης φιλοτέχνησε επίσης καρτ πόσταλ και εικονογράφησε βιβλία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Dresslers Kunsthandbuch, τόμος Β, Berlin 1930, σελίδα 169
  • Künstlerlexikon Vollmer, τόμος Α, 1953, σελίδα 625
  • Münchner Maler im 19./20. Jahrhundert, τόμος Ε Achmann-Kursell, 1993

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]