Νικόλαος Γουναρόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Νικόλαος Γουναρόπουλος του Βασιλείου, γεννήθηκε γύρω στα 1840, στην Σωζόπολη της Ανατολικής Ρωμυλίας δηλαδή στην «πόλη της σωτηρίας», που εκφράζει και το νόημα του ονόματος του Απόλλωνα, της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Ο Ν.Β. Γουναρόπουλος ήταν  Λόγιος, Μουσικός και Ευπατρίδης, δηλαδή: πολίτης που ανήκε σε ανώτερη κοινωνική τάξη  και συνδυάζει την αριστοκρατική καταγωγή με την ευγένεια του χαρακτήρα και με την πνευματική καλλιέργεια. Παράλληλα  ασχολήθηκε και με το θέατρο. Την δεκαετία του 1870 βρέθηκε στη Βάρνα, να συμμετέχει  σε παραστάσεις που ανέβαζαν οι τοπικοί φορείς σε αίθουσα Παρθεναγωγείου.  

Είναι γνωστή η συμμετοχή του, στις αρχές του Φεβρουαρίου του 1874, στις παραστάσεις του δράματος «η κόρη του Ραβίνου» και της κωμωδίας «Φιάκας», σε μεγάλη αίθουσα Παρθεναγωγείου. Συνέθεσε έργα εκκλησιαστικής μουσικής (τροπάρια, απολυτίκια κ. ά.).

Στο Μουσικό Απάνθισµα του Ιωάννου Ζωγράφου Κέιβελη (1873) βρίσκεται το έργο του

«Ύµνος στην Α. Α. Μ. του Σουλτάνου, ποιηθείς µεν υπό Ιωάννου Νικολάου, τονισθείς δε υπό Ν. Β. Γουναρόπουλου Σωζουπολίτου».

"Ύμνος εις την Α.Α.Μ. του Σουλτάνου"

Ο ύµνος αυτός εψάλη στη Βάρνα κατά την άφιξη του Σουλτάνου.  Επίσης, στη Βάρνα τέλη Ιανουαρίου του 1875 παίχθηκαν τα έργα «Βελισάριος» και «Η Κόρη του Παντοπώλου».

Τον Φεβρουάριο του 1875 οι συμμετέχοντες στο θίασο (μεταξύ αυτών και ο Ν.Β. Γουναρόπουλος) βρήκαν το μπελά τους, όταν η εφημερίδα «Θράκη» της Κωνσταντινούπολης τους κατηγόρησε, ότι σφετερίσθηκαν χρήματα των παραστάσεων, που προορίζονταν για την ενίσχυση των σχολείων.

Οι θιγόμενοι αντέδρασαν με επιστολή τους, που δημοσιεύεται στο «Νεολόγο» στις 11 Μαρτίου 1875, τονίζοντας:  «Το τοιούτον, ουδέν άλλον  ή  αποκύημα  αριδήλου  εθελοκακίας  και   διαβολής, διαψεύδοντες άρδην, αποκαλούμεν τον τοιαύτα γράφοντα, διαστροφέα της αληθείας».  Την επιστολή υπέγραφαν οι:  Ν.Β.Γουναρόπουλος, Λ. Σεπρικός, Π.Τουρλόπουλος, καθώς και οι: Βάλσαμος, Κράχτογλους, Τσελεμπάκης,Τουρλόπουλος, Αϊβάζογλου.

Σύζυγος του Νικολάου ήταν η Δομνίκη, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, όλα αγόρια, τον Βασίλειο, τον Φώτη και τον Παναγιώτη.

Βασίλειος Γουναρόπουλος 1ος γιός του Νικολάου
Φώτης Γουναρόπουλος 2ος γιός του Νικολάου

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

"Μουσουργοί της Θράκης", Έκδοση 2014, Αλεξανδρούπολη, Περιφέρεια Ανατολικής Θράκης, σελίδα 60.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασίλειος Γουναρόπουλος του Νικολάου