Νικόλαος Β΄ του Σαιντ-Ομέρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νικόλαος Β΄ του Σαιντ-Ομέρ
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος1294[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΠριγκιπάτο της Αχαΐας
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜαρία της Αντιόχειας
Άννα Κομνηνή Δούκαινα
ΓονείςΜπέλα ντε Σαιντ-Ομέρ και Μπον ντε Λα Ρος
ΑδέλφιαΌθων του Σαιντ-Ομέρ
Θυρεός

Ο Νικόλαος Β΄ ντε Σαιντ-Ομέρ ήταν ηγεμόνας της Θήβας (1258 - 1294) πρωτοστράτορας και βάιλος του Πριγκιπάτου της Αχαΐας (1287 - 1289). Καταγόταν από την Φλαμανδική οικογένεια των Σαιντ-Ομέρ, καστελλάνων του Σαιντ-Ομέρ (γαλλικά: Saint-Omer) και του Φωκεμπέργκ (γαλλικά: Fauquembergue). Κληρονόμησε τη μητέρα του, κυρία του 1/2 της Θήβας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Μπέλα του Σαιντ-Ομέρ και της Μπόνης του Λα Ρος κυρίας του 1/2 της Βήβας. Μικρότερα αδέλφια του ήταν οι Όθων και Ιωάννης. Διαδέχθηκε τους γονείς του στην κυριότητα του 1/2 της Θήβας.

Σύμφωνα με τους νεότερους ερευνητές θεωρείται ότι έκτισε, το 1278, το Παλαιόκαστρο του Ναυαρίνου.[2][3]

Το 1287, μετά τον θάνατο του Γουλιέλμου ντε Λα Ρος βάιλου της Αχαΐας, ο Νικόλαος Β΄ διορίστηκε στην θέση του πρωτοστράτορα και βάιλου του Πριγκιπάτου και οχύρωσε περαιτέρω τη Μεσσηνία. Στην Θήβα οχύρωσε τον λόφο της Καδμείας και έκτισε τον "Πύργο του Σαιντ-Ομέρ", όπως είναι γνωστός σήμερα, όπου ήταν και η κατοικία του. Απεβίωσε το το 1294 και τον διαδέχθηκε ο επόμενος αδελφός του Όθων του Σαιντ-Ομέρ.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν νυμφευμένος σε πρώτο γάμο με την Μαρία των Πουατιέ, κόρη του Βοημούνδου ΣΤ΄ πρίγκιπα της Αντιόχειας και σε δεύτερο γάμο με την Άννα Αγγελίνα, κόρη του Μιχαήλ Β΄ δεσπότη τη Ηπείρου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Setton, Kenneth M. (general editor) A History of the Crusades: Volume II — The Later Crusades, 1189 – 1311. Robert Lee Wolff and Harry W. Hazard, editors. University of Wisconsin Press: Milwaukee, 1969.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.genealogics.org/getperson.php?personID=I00106566&tree=LEO.
  2. Παλαιό Ναυαρίνο Αρχειοθετήθηκε 2016-03-04 στο Wayback Machine., από την ιστοσελίδα: odysseus.culture.gr - "ΟΔΥΣΣΕΥΣ" του Υπουργείου Πολιτισμού.
  3. Δήμος Πύλου-Νέστορος, Φραγκοκρατία Αρχειοθετήθηκε 2017-03-08 στο Wayback Machine., ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2013