Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Νικόδημος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Νικόδημος Αναγνώστου)
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Αναγνώστου (αποσαφήνιση).
Νικόδημος
Μητροπολίτης Ιερισσού,
Αγίου Όρους και Αρδαμερίου
Από29 Μαρτίου 1981
Έως16 Σεπτεμβρίου 2012
ΠροκάτοχοςΜητροπολίτης Παύλος
ΔιάδοχοςΜητροπολίτης Θεόκλητος
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση7 Σεπτεμβρίου 1931
Λιβόριο, Λέσβος, Ελλάδα
Θάνατος16 Σεπτεμβρίου 2012 (81 ετών)
Αρναία, Χαλκιδική, Ελλάδα
ΕθνικότηταΕλληνική
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος
Πρώην τίτλοςΑρχιμανδρίτης Νικόδημος Αναγνώστου

Ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Νικόδημος (κατά κόσμον Νικόλαος Αναγνώστου) γεννήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1931 στο Λισβόριο Μυτιλήνης και πέθανε στην Αρναία στις 16 Σεπτεμβρίου 2012.

Αποφοίτησε αριστούχος από την Θεολογική Σχολή της Χάλκης το 1955, και την ίδια χρονιά χειροτονήθηκε Διάκονος και κατόπιν πρεσβύτερος στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης από τον Σχολάρχη της Σχολής Επίσκοπο Ικονίου, Ιάκωβο.

Κατά τα έτη 1955-1959 υπηρέτησε ως εφημέριος σε ιερούς ναούς της Μητροπόλεως Θυατείρων. Κατά τα χρόνια της παραμονής του στην Μητρόπολη Θυατείρων έκανε και τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Μπέρμιγχαμ πάνω στην Καινή Διαθήκη, για την οποία είχε συγγράψει και πολλά βιβλία και άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες. Από 1959-1977 υπηρέτησε ως Πρωτοσύγγελος στη Μητρόπολη Μυτιλήνης[1], ασκώντας και τα καθήκοντα του Διευθυντή του Οικοτροφείου αριστούχων γυμνασιόπαιδων της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης από την ίδρυσή του, το 1961, έως και το 1976 [2], ενώ από το 1977 μέχρι και το 1980 ως Ηγούμενος της Μονής Βλατάδων, αντιπρόεδρος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών και καθηγητής της Εκκλησιαστικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης.

Το 1980 διορίστηκε Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κάτω Πατησίων Αθηνών, απ' όπου και εξελέγη, από την Ιερά Σύνοδο, Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, Μητρόπολη την οποία και εποίμανε μέχρι και τον θάνατό του το 2012.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Νικόδημος
  2. Χουτζαίος, Γεώργιος (2006). Το οικοτροφείο αριστούχων γυμνασιόπαιδων της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης- 36 χρόνια προσφοράς (1961-1997). Μυτιλήνη: ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ. σελ. 1. ISBN 9608773334. Θα θέλαμε όλοι εμείς οι οικότροφοι, να ευχαριστήσουμε από βάθους καρδίας τον ιδρυτή του οικοτροφείου μακαριστό σεβασμιώτατο μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο Κλεομβρότου και τους τρεις διευθυντές του οικοτροφείου, γι όλα όσα έκαναν για την εξασφάλιση των καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των οικοτρόφων και της συνεισφοράς τους στη διαμόρφωση χριστιανικού και ηθικού χαρακτήρα των οικοτρόφων: τον τότε πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης και σήμερα μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Νικόδημο Αναγνώστου, τον αρχιμανδρίτη και σήμερα μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο Φραντζή και τον αρχιμανδρίτη κ. Ιάκωβο Καραμούζη, καθώς και όλους του επιμελητές του ιδρύματος. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]