Νικολάι Κορζενέφσκυ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νικολάι Κορζενέφσκυ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση6  Φεβρουαρίου 1879
Βιτσέμπσκ
Θάνατος31  Οκτωβρίου 1958[1]
Τασκένδη[2]
Τόπος ταφήςBotkin Street Cemetery
Χώρα πολιτογράφησηςΡωσική Αυτοκρατορία
Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΕκπαίδευσηDoktor of Sciences in Geography
Σπουδέςστρατιωτική σχολή πεζικού του Κιέβου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεξερευνητής
γεωγράφος
στρατιωτικός[3]
ΕργοδότηςΕθνικό Πανεπιστήμιο του Ουσμπεκιστάν
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσειςτάγμα του Κόκκινου Λαβάρου της Εργασίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Νικολάι Λεοπόλντοβιτς Κορζενέφσκυ ή Κορζενιέφσκυ (ρωσ. Николай Леопольдович Коржене́вский, Φεβρουάριος 187931 Οκτωβρίου 1958) ήταν γνωστός στην εποχή του Ρώσος και Σοβιετικός γεωγράφος, παγετωνολόγος και εξερευνητής του Παμίρ.

Ο Κορζενέφσκυ γεννήθηκε σε περιοχή (χωριό Ζαβερέζιε) του τότε Κυβερνείου του Βιτέμπσκ, που σήμερα ανήκει στο Διαμέρισμα Νέβελσκυ, στην Περιφέρεια Πσκοφ της Ρωσίας. Η εξερεύνησή του στο Παμίρ άρχισε από το 1903, με υποστήριξη από τη στρατιωτική διοίκηση της περιοχής. Μεταξύ του 1903 και του 1928, ο Κορζενέφσκυ οργάνωσε ένδεκα εξερευνητικές αποστολές σε διάφορα μέρη του Παμίρ. Τον Αύγουστο του 1910 ανεκάλυψε μία από τις υψηλότερες κορυφές των ορέων του Παμίρ, την οποία ονόμασε Κορυφή Κορζενέφσκαγια (Пик Евгении Корженевской) προς τιμή της συζύγου του Ευγενίας Κορζενέφσκαγια. Το 1928 συνέταξε έναν μοναδικό χάρτη του Παμίρ, που για πρώτη φορά σημείωνε μία υπο-οροσειρά με διεύθυνση βορρά-νότου, την οποία είχε ανακαλύψει ο ίδιος και τη βάφτισε «Οροσειρά Ακαδημίας Επιστημών» προς τιμή της Σοβιετικής Ακαδημίας Επιστημών.

Ο Κορζενέφσκυ απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών στην Τασκένδη, όπου είχε εγκατασταθεί ως διδάσκων στο Πανεπιστήμιο του Ουζμπεκιστάν.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Большая советская энциклопедия» (Ρωσικά) Η Μεγάλη Ρωσική Εγκυκλοπαίδεια. Μόσχα. 1969. Ανακτήθηκε στις 27  Σεπτεμβρίου 2015.
  2. «Большая советская энциклопедия» (Ρωσικά) Η Μεγάλη Ρωσική Εγκυκλοπαίδεια. Μόσχα. 1969. Ανακτήθηκε στις 28  Σεπτεμβρίου 2015.
  3. Ανακτήθηκε στις 14  Ιουνίου 2019.