Νεωτερισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Νεωτερισμός ή μοντερνισμός είναι η τάση γενικά να ακολουθεί κάποιος τη μόδα, να αποδέχεται τις ιδέες και κάθε τι καινούργιο.

Καλλιτεχνικά με τον όρο αυτό περιγράφονται, γενικά, οι τάσεις και τα ρεύματα της τέχνης που εμφανίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου (εξπρεσιονισμός, κυβισμός, σουρεαλισμός, φουτουρισμός, αφηρημένη τέχνη). Είναι οι καλλιτεχνικές τάσεις που εκφράζουν κυρίως την κρίση του αστικού πολιτισμού.

Ο μοντερνισμός έχει επηρεάσει καθοριστικά όλα τα είδη της σύγχρονης τέχνης και χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια απαγκίστρωσης από το ρεαλισμό. Με τον όρο μοντερνισμός ορίζεται η προσπάθεια ορισμένων καθολικών θεολόγων στις αρχές του 20ου αιώνα να αντιμετωπίσουν τα εκκλησιαστικά και θεολογικά θέματα με μια πιο σύγχρονη ιστορική άποψη και με τα δεδομένα των σύγχρονων ρευμάτων της φιλοσοφίας. Οι θεολόγοι αυτοί επεδίωξαν τον εκσυγχρονισμό της θρησκευτικής διδασκαλίας και την προσαρμογή της στη σύγχρονη επιστημονική και φιλοσοφική σκέψη. Το Βατικανό όμως δεν θέλησε να αποδεχτεί τις προτάσεις τους και γι' αυτό τους καταδίκασε στη Σύνοδο του 1907.

Εξωτερικός Σύνδεσμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]