Νεριτάν Ζιντζιρία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νεριτάν Ζιντζιρία
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Νεριτάν Ζιντζιρία (Ελληνικά)
ΓέννησηΝεριτάν Χρήστος Ζιντζιρία
28/04/1989
Τίρανα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική, Αλβανική
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑλβανικά
Ελληνικά
Αγγλικά
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΣκηνοθέτης, σεναριογράφος
Ιστότοπος
www.neritan.gr
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Νεριτάν Ζιντζιρία (γενν. Neritan Christos Zinxhiria στις 28 Απριλίου 1989, Τίρανα) είναι Ελληνοαλβανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός[1][2], υποψήφιος για βραβείο Tiger Short του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ[3][4].

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στα Τίρανα της Αλβανίας, από τον Σπετίμ Ζιντζίρια και την Φατμπάρδα Ζιντζιρία και μεταναστεύει μαζί με την οικογένεια του στην Αθήνα τον χειμώνα του 1990[2]. Η μεγαλύτερη του αδερφή, Μαρία, ξεκινάει το 2000 να εργάζεται στον κινηματογράφο Τριανόν, έναν ιστορικό κινηματογράφο - σημείο αναφοράς του κέντρου της πόλης[5]. Κοντά της και σε νεαρή ηλικία, ο Ζιντζιρία έρχεται σε επαφή με την έβδομη τέχνη βγάζοντας τα πρώτα του χρήματα κάνοντας αφίσες[6]. Αυτοδίδακτος, σε ηλικία 18 ετών, παρουσιάζει την πρώτη του μικρού μήκους ταινία Την Καλύτερη Νύφη η οποία και βραβεύεται στο 31ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας με το βραβείο Καλύτερος Πρωτοεμφανιζόμενος Σκηνοθέτης / Ντίνος Κατσουρίδης[7]. Τέσσερα χρόνια αργότερα, παρουσιάζει τη μικρού μήκους ταινία Χαμομήλι κάνοντας κοινό και κριτικούς να τον συγκρίνουν με τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου κινηματογράφου. Η ταινία κερδίζει το Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δρέσδης και σημειώνει αξιοσημείωτη πόρεια σε διεθνή και εγχώρια φεστιβάλ. Μετρώντας περισσότερες από 200 συμμετοχές και πολυάριθμα βραβεία, καταγράφεται ως μια από τις καλύτερες ταινίες των τελευταίων ετών ενώ γίνεται η μόνη μικρού μήκους που κερδίζει Πρώτο Βραβείο και στους τρεις μεγαλύτερους θεσμούς της χώρας: Φεστιβάλ Δράμας, Νύχτες Πρεμιέρας, Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου[8][9]. Τα επόμενα χρόνια, στην ΙταλοΑλβανική μικρού μήκους ταινία Προετοιμασία για Φόνο, θα συνεργαστεί με τους παραγωγούς Γκαμπριέλε Ορίκιο και Βαλέρια Γκολίνο[10] ενώ στη Ρουμανία θα τελειώσει την τέταρτη του μικρού μήκους A Country of Two, σε παραγωγή της βραβευμένης με Χρυσή Άρκτο και υποψήφιας για Όσκαρ παραγωγού Μπιάνκα Οάνα[11][12]. Η ταινία έπειτα από προβολές σε διεθνή φεστιβάλ, φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη σε έκθεση των New Museum και Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ[10][2]. Το 2018, βραβεύεται από το Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος[13]. Το 2023, είναι υποψήφιος για το βραβείο Ammodo Tiger με τη νέα του ταινία "Φῶς ἐκ Φωτός" στο 52ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ[14].

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 2008 Την καλύτερη νύφη
  • 2012 Χαμομήλι
  • 2015 The Time of a Young Man About To Kill
  • 2016 A Country of Two
  • 2023 Φῶς ἐκ Φωτός

Νομαδικό σινεμά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ζιντζιρία μαζί με την αρχιτέκτονα Iphi Ghenie δημιούργησαν το νομαδικό σινεμά Cine Tarkovsky. Με όνομα που δανείζεται από τη μοναδικότητα του Αντρέι Ταρκόφσκι και σε σχήμα κινηματογραφικής εγκατάστασης, το δημιουργικό δίδυμο ταξιδεύει στα Βαλκάνια και προσκαλεί γνωστούς δημιουργούς να παρουσιάσουν το έργο τους σε εμβληματικά σημεία στο μετασοσιαλιστικό κόσμο. Τον Αύγουστο του 2019, η δράση εγκαινιάστηκε με κινηματογραφικές προβολές και συζήτησεις με τον Β. Κεκάτο, μέσα στην οικία του δικτάτορα Ενβέρ Χότζα. Ο πρώτος Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους για την Ελλάδα, προβλήθηκε στα Τίρανα αμέσως μετά τη νίκη του στις Κάννες. Ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, στέφθηκε με επιτυχία: μετά την πτώση του καθεστώτος στη γειτονική Αλβανία, αυτή ήταν η πρώτη φορά στην οποία η κατοικία του Χότζα άνοιξε για το κοινό. [15][16].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Νεριτάν Ζιντζιρία | Protagon.gr». Protagon.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2020. 
  2. 2,0 2,1 2,2 ««Ίσως το ιδανικό σημείο επανεκκίνησης του κινηματογράφου να είναι το ντοκουμέντο και το αρχειακό υλικό»». αθηνόραμα. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2020. 
  3. «Ammodo Tiger Short Competition | IFFR 2023». 
  4. «Παγκόσμια πρεμιέρα για το «Φως εκ Φωτός» του Νεριτάν Ζιντζιρία στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ». 
  5. «Ο Νεριτάν Ζιντζιρία και η εικόνα που οι κινηματογραφιστές κυνηγάνε να ξαναζήσουν». Andro. 23 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2020. 
  6. «Ενας έρωτας κι ένα ταξίδι Αλβανία - Ελλάδα». Η Εφημερίδα των Συντακτών. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2020. 
  7. «Νεριτάν Ζιντζιρία: Θα ήθελα να συνεχίσω να κάνω ταινίες με τους ανθρώπους που αγαπώ». CultureNow.gr. 10 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2020. 
  8. «Ακόμη ένα βραβείο για το «Χαμομήλι» || cinemagazine.gr». www.cinemagazine.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2020. 
  9. «Ακόμη ένα βραβείο για το «Χαμομήλι» στο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους της Δρέσδης - FLIX». flix.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2020. 
  10. 10,0 10,1 «Φυλακισμένοι στον «νόμο του αίματος»». Η Εφημερίδα των Συντακτών. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2020. 
  11. A Country of Two, http://www.imdb.com/title/tt5369042/ 
  12. «Bianca Oana». IMDb. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2021. 
  13. «Summer Nostos Festival». LiFO. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2020. 
  14. «Η νέα μικρού μήκους του Νεριτάν Ζιντζιρία στο φεστιβάλ του Ρότερνταμ». 
  15. «Cine Tarkovsky: Βλέποντας σινεμά στη βίλα του Ενβέρ Χότζα στα Τίρανα - FLIX». flix.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2020. 
  16. «Tarkovsky | Cinema On The Move». cinetarkovsky.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2020.