Νεκροταφείο τρένων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εγκαταλειμμένα τρένα στην Ουγγαρία

Νεκροταφείο τρένων ονομάζεται ο χώρος που απορρίπτονται τρένα ή και Τραμ καθώς και τροχαίο υλικό σιδηροδρόμων εν αναμονή συλλογής, ανακύκλωσης ή καταστροφής. Μερικά νεκραταφεία τρένων έχουν χρησιμεύσει ως πόλος προσέλκυσης επισκεπτών και έκθεσης της ιστορίας των σιδηροδρόμων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το "Cementerio de Trenes" κοντά στο Ουγιούνι της Βολιβίας, που χρησιμεύει ως τουριστικό αξιοθέατο με τρένα που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα και αφήνονται να σκουριάσουν στα εκτεταμένα διαμερίσματα αλατιού του Σαλάρ ντε Ουγιούνι. Ο χώρος περιέχει ένα τρένο που φέρεται να εκλάπη από τον Μπατς Κάσιντι και τον Σάντανς Κιντ και έχει χαρακτηριστεί "ένα από τα πιο εντυπωσιακά και στοιχειωμένα αξιοθέατα στις ερήμους της νοτιοδυτικής Βολιβίας".

Τοποθεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώην ατμομηχανή διέλευσης της Νέας Υόρκης, εγκαταλειμμένη στην Αλάσκα

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, λίγο έξω από το Γουότερβλιτ της Νέας Υόρκης, υπάρχει η κύρια γραμμή για την σιδηροδρομική εταιρεία Ντέλαγουερ και Χάντσον. Δίπλα σε αυτήν τη σιδηροδρομική γραμμή υπάρχει μια αχρησιμοποίητη διαδρομή που φιλοξενεί σκουριασμένες ατμομηχανές, επιβατικά αυτοκίνητα και φορτηγά αυτοκίνητα. Στη Βόρεια Καρολίνα, ένα νεκροταφείο διαθέτει τρένα και τραμ από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης μιας επιβατικής αμαξοστοιχίας από τη Φιλαδέλφεια και εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα του μετρό .
Το Istvántelki Főműhely, στο παρελθόν ένα από τα πιο σημαντικά εργαστήρια επισκευής σιδηροδρόμων στην Ουγγαρία, τώρα δεν χρησιμοποιείται με παλιό τροχαίο υλικό. Πολλοί από αυτούς μεταφέρθηκαν εκεί για επισκευή πριν εκτίθενται στο Ουγγρικό Πάρκο Ιστορίας Σιδηροδρόμων στη Βουδαπέστη, αλλά δεν το κατάφεραν ποτέ.
Στη Ρωσία, υπάρχει ένα στο Σούμκοβο . [1] Στο Τανγκσάν στη βόρεια Κίνα υπάρχουν σκουριασμένες ατμομηχανές στο περιθώριο των κλειστών ορυχείων άνθρακα. Μερικοί έχουν επίσης μετακινηθεί και εκτίθενται σε ένα μουσείο άνθρακα και σιδηροδρομικών πάρκων. [2]
Στην Αγγλία υπάρχει το νεκροταφείο τρένων στο Barry της Ουαλίας, από το οποίο 213 από 297 ατμομηχανές διασώθηκαν από το "κίνημα συντήρησης σιδηροδρόμων".
Τα νεκροταφεία τρένων δεν είναι πολλά στην Ελλάδα, αλλά κυρίως βρίσκονται σε εγκατελειμμένους σταθμούς που δεν χρησιμοποιούνται και πια[3]. Το μεγαλύτερο νεκροταφείο τρένων απλώνεται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.[4]

Τα τρένα μπορούν να εγκαταλειφθούν σε μια τοποθεσία επειδή θεωρείται πολύ δύσκολο να τα μετακινήσουν. Δύο μεγάλες ατμομηχανές της λίμνης Ιγκλ και του σιδηροδρόμου Ουέστ Μπραντς, για παράδειγμα, έμειναν σε μια δασική περιοχή στην πολιτεία Μέιν των ΗΠΑ μετά το τέλος μιας τοπικής επιχείρησης υλοτομίας, επειδή δεν ήταν πρακτικό να μετακινηθούν από μια τόσο απομακρυσμένη τοποθεσία.

Το "Cementerio de Trenes" (νεκροταφείο τρένων) στη Βολιβία[5].

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Bιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Shumkovo's Soviet railway cemetery
  2. See Youtube slideshow by Chinarail1 in external links below
  3. «Εκεί που πεθαίνουν τα τρένα». www.parallaximag.gr. 28 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2021. 
  4. «Aπέραντο νεκροταφείο τρένων στη Θεσσαλονίκη, από ψηλά». www.iefimerida.gr. 17 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2021. 
  5. «Το νεκροταφείο των ξεχασμένων τρένων του Ουγιούνι» (στα Ισπανικά). 17 Ιουλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουνίου 2021. 

Eξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]