Νεγκρίλ
Νεγκρίλ | |
---|---|
![]() | |
18°16′23″N 78°20′45″W | |
Χώρα | Τζαμάικα |
Διοικητική υπαγωγή | Ουεστμόρλαντ |
Υψόμετρο | 10 μέτρα |
Πληθυσμός | 4.500 (2005) |
Τηλ. κωδ. | 957 |
![]() | |
Το Νεγκρίλ (Negril) είναι παραλιακό θέρετρο και οικισμός που εκτείνεται σε δύο «ενορίες» (διοικητικές υποδιαιρέσεις) της Τζαμάικα: την Ενορία του Ουεστμόρλαντ και την Ανόβερ, στο δυτικό άκρο της νήσου και της χώρας, 81 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το Διεθνές Αεροδρόμιο Σάνγκστερ του Μοντέγκο Μπέι.[1] Ο πληθυσμός του Νεγκρίλ ήταν περίπου 4.500 κάτοικοι το 2005.
Το κέντρο του Νεγκρίλ, η πιο απότομη ακτή του Γουέστ Εντ νότια από το κέντρο, και το νότιο τμήμα της λεγόμενης «Παραλίας των επτά μιλίων» βρίσκονται στο έδαφος της Ενορίας του Ουεστμόρλαντ. Μόνο οι βορειότερες παραλίες βρίσκονται κοντά και πέρα από το σύνορο με την Ενορία Ανόβερ. Η πλησιέστερη πόλη είναι η Σαβάννα-λα-Μαρ, η πρωτεύουσα της Ενορίας του Ουεστμόρλαντ. Προς την αντίθετη κατεύθυνση, ταξιδεύοντας στην Εθνική Οδό A1, ο μεγαλύτερος κοντινός οικισμός είναι η κωμόπολη Λούσεα, η πρωτεύουσα της Ανόβερ.
Ιστορία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η ονομασία Νεγκρίλ είναι σύντμηση της λέξεως Negrillo, που στην Ισπανική γλώσσα σημαίνει «μικρό μαύρο» και ήταν η αρχική ονομασία που δόθηκε στην περιοχή από τους Ισπανούς το 1494. Μια αιτιολόγηση υποστηρίζει ότι επειδή υπήρχαν πάρα πολλά μαύρα χέλια κατά μήκος της ακτογραμμής της τοποθεσίας, οι Ισπανοί την απεκάλεσαν Anguila Negra (= «μαύρα χέλια»), ονομασία που αμέσως συντομεύθηκε σε Negrillo και αργότερα σε Negril.[2]
Η ανάπτυξη του Νεγκρίλ ως θερέτρου ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1950, αν και η πρόσβαση αρχικώς ήταν δύσκολη: εξαιτίας της ανυπαρξίας προβλητών, τα πλοιάρια άφηναν τους επιβάτες τους μέσα στο νερό και οι τουρίστες περπατούσαν μέσα στη θάλασσα μέχρι την ακτή. Δεν υπήρχαν ούτε ξενοδοχεία ή πανσιόν, και οι τουρίστες ενοικίαζαν δωμάτια μέσα στα σπίτια ντόπιων Τζαμαϊκανών ή έστηναν τέντες στις αυλές τους. Ο Ντάνιελ Κόνελ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που δημιούργησε πιο συμβατικές επιλογές διαμονής για τους τουρίστες, όταν ίδρυσε τον πρώτο ξενώνα στο Νεγκρίλ, τον «Παλμ Γκρόουβ». Η φήμη για την καλή υποδοχή και φιλόξενο πνεύμα των κατοίκων αυξήθηκε με την πάροδο των ετών και κτίσθηκε το πρώτο ξενοδοχείο, το «Γιωτ Κλαμπ» στο Γουέστ Εντ. Τότε, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, βελτιώθηκε και ο δρόμος που ένωνε την περιοχή με το Μοντέγκο Μπέι, ενώ το 1976 κατασκευάσθηκε και το μικρό Αεροδρόμιο του Νεγκρίλ.
- Στο Νεγκρίλ γεννήθηκαν ο πυγμάχος βαρέων βαρών Όουεν Μπεκ (γενν. 1976) και ο συγγραφέας Τζόελ Ωγκάστας Ρότζερς (1880-1966).
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Negril Resorts
- ↑ «Negril History». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Φεβρουαρίου 2009.