Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ναός F στον Σελινούντα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ναός F στον Σελινούντα
Τα ερείπια του ναού F, μπροστά από τον (μόνο) αναστυλωμένο ναό Ε.
Χάρτης
Είδοςαρχαίος ελληνικός ναός, αρχαιολογική θέση, ναός[1] και ερείπια
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°35′14″N 12°50′6″E
Διοικητική υπαγωγήΚαστελβετράνο
ΤοποθεσίαΣελινούντας Σικελίας
ΧώραΙταλία[2]
Commons page Πολυμέσα

Ο ναός F στον Σελινούντα της Σικελίας είναι ένας Ελληνικός ναός δωρικού ρυθμού. Ήταν πιθανόν αφιερωμένος στον Διόνυσο ή την Αθηνά και είναι ένας από τους τρεις ναούς στον Ανατολικό λόφο. Η χρονολογία του δεν είναι βέβαιη· πιθανόν είναι των μέσων του 6ου αι. π.Χ. Είναι μεταξύ δύο ναών, του αναστυλωμένου ναού E της Ήρας νοτιότερα και του τεράστιου ναού G βορειότερα.

Ο ναός έχει 6 κίονες εμπρός και 14 (2 Χ 6 + 2) στο πλάι και αποτελεί την εξέλιξη από τους επιμήκεις, αρχαϊκούς ναούς σε ναούς με πιο εναρμονισμένη μορφή, η οποία έγινε ο κανόνας και στην κυρίως Ελλάδα. Ως τότε οι ναοί είχαν αναλογία διαμέτρου κίονα και μεσοκιόνιας απόστασης ίση με 1:1,5 (πυκνόστυλος), ενώ εδώ προμηνύεται η αναλογία 1:2 (σύστυλος ναός). Το πλάτος των πτερών είναι ευρύτερο από ό,τι στους συνήθεις ναούς, με αποτέλεσμα ο σηκός να είναι στενότερος. Ο σηκός έχει είσοδο ανατολικά, πρόναο (με 4 κίονες μπροστά) και άδυτο πίσω. Εκτός από τους κίονες της πρόσοψης, οι υπόλοιποι δεν έχουν ένταση.

Κάτοψη του ναού.

Επειδή η μεσοκιόνια απόσταση είναι μεγάλη, επάνω από τους κίονες τοποθετήθηκαν μεγάλες δοκοί, με μήκος ίσο περίπου με το ήμισυ του ύψους του κίονα, ίσως σε μετέπειτα οικοδομική φάση. Το ευρύ πτερό ίσως χρειαζόταν ως χώρος τελετουργίας.

Το 1823 έγιναν ανασκαφές και βρέθηκαν δύο μετόπες σκαλισμένες σε τόφφο και παριστούν η μία τον Διόνυσο και η άλλη την Αθηνά. Φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της περιοχής του Παλέρμο.

  1. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 74356. Ανακτήθηκε στις 22  Φεβρουαρίου 2024.
  2. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 74356. Ανακτήθηκε στις 30  Ιουλίου 2018.
  • Enzo Lippolis, Monica Livadiotti, Giorgio Rocco, Architettura greca: storia e monumenti del mondo della polis dalle origini al V secolo, 2007, ISBN 8842492205, p.835