Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (Γιοχάνεσμπουργκ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης
Χάρτης
Είδοςεκκλησία
Γεωγραφικές συντεταγμένες26°11′39″S 28°3′4″E
Θρησκευτική υπαγωγήΑρχιεπισκοπή Γιοχάνεσμπουργκ και Πρετόρια
ΧώραΝότια Αφρική
Έναρξη κατασκευής1912[1]
ΑρχιτέκτοναςΧέρμαν Κάλενμπαχ
Commons page Πολυμέσα

Ο ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης είναι μια ιστορική ελληνική ορθόδοξη εκκλησία στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Χέρμαν Κάλενμπαχ και χτίστηκε το 1912 .[2] Είναι υπό την προστασία του Οργανισμού Πόρων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Νότιας Αφρικής (SAHRA).

Πλάκα αναρτημένη στον ναό

Ο ναός σχεδιάστηκε από τον Χέρμαν Κάλενμπαχ, στενό φίλο και θαυμαστή του Μαχάτμα Γκάντι (ο Κάλενμπαχ έμενε στο ίδιο σπίτι με τον Γκάντι.) Η ανέγερση του ναού έγινε για να καλύψει τις ανάγκες του αυξανόμενου ελληνικού πληθυσμού που είχε εγκατασταθεί στις περιοχές Yeoville και Berea στα τέλη του 19ου αιώνα. [2] Η κοινότητα χρειάστηκε έξι χρόνια για να συγκεντρώσει το ποσό των 3.300 λιρών που απαιτήθηκαν για την ανέγερση του ναού, υπό την καθοδήγηση της Ένωσης Ευγενών Κυριών (αγγλικά: Ladies Benevolent Association‎‎), του Αρχιμανδρίτη Νικοδήμου Σαρίκα και του Αρχιμανδρίτη Αθανασίου Νικολόπουλου[3].

Ο Χέρμαν Κάλενμπαχ, το 1912, δημιούργησε για την ελληνική κοινότητα σχέδιο για ναό εμπνευσμένο από τη βυζαντινή αρχιτεκτονική , με στέγες διαμορφωμένες σε διαφορετικές γωνίες που πλαισιώνουν τον επιβλητικό τρούλο, ο οποίος είναι βαμμένος μπλε στο εσωτερικό. [2] Ο ναός εγκαινιάστηκε στις 5 Ιανουαρίου 1913 και είναι αφιερώμένος στον Άγιο Κωνσταντίνο και στη μητέρα του, Αγία Ελένη.[3]

με το πέρασμα των ετών το εκκλησίασμα της ελληνικής κοινότητας μειώνεται, και οι πιστοί προέρχονται πλέον από μια πολύ ευρύτερη περιοχή. Η εκκλησία είναι μία από τις τρεις ελληνικές Ορθόδοξες εκκλησίες στην πόλη και προστατεύεται ως μνημείο από την Υπηρεσία Πολιτιστικών Πόρων της Νότιας Αφρικής (SAHRA). [2]

  1. Ανακτήθηκε στις 1  Ιουλίου 2019.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 «City of Johannesburg Heritage». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2013. 
  3. 3,0 3,1 2014 plaque, Wikimania commons. Retrieved 22 August 2014