Ναός του Νεπτούνους (Ρώμη)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 41°54′1″N 12°28′42″E / 41.90028°N 12.47833°E / 41.90028; 12.47833

Ναός του Νεπτούνους
Χάρτης
ΕίδοςΡωμαϊκός ναός και αρχαία ρωμαϊκή κατασκευή
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°53′41″N 12°28′27″E
Διοικητική υπαγωγήΡώμη
ΤοποθεσίαΆρεως Πεδίον
ΧώραΙταλία
Commons page Πολυμέσα

Ο Ναός του Νεπτούνους (λατινικά: Aedes Neptuni) ήταν αρχαίος ρωμαϊκός ναός αφιερωμένος στο Νεπτούνους στο Άρεως Πεδίον, κοντά στον Ιππόδρομο του Φλαμινίου στη Ρώμη.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χτίστηκε το 220 π.Χ., αν και η παλαιότερη αναφορά για ναό αφιερωμένου στο Νεπτούνους χρονολογείται στο 206 π.Χ., σχετικά με τις πόρτες και το βωμό του.[1] Ένας νέος ναός χτίστηκε από τον πρόξενο Γναίο Δομίτιο Αηνόβαρβο για να τιμήσει τη ναυτική του νίκη στους Φιλίππους επί του Γναίου Δομίτιου Καλβίνου - μπορεί να ορκίστηκε έναν ναό στο Νεπτούνους την παραμονή της μάχης σε αντάλλαγμα για την επιτυχία σε αυτόν. Ξεκίνησε την κατασκευή λίγο μετά την άφιξή του πίσω στη Ρώμη το 32 π.Χ. και τοποθέτησε ένα γλυπτό του Σκόπα μέσα σε αυτό που έδειχνε το Νεπτούνους, τη Θέτιδα και τον Αχιλλέα να περιτριγυρίζονται από Νηρηίδες, Τρίτωνες και θαλάσσια τέρατα.[2] Εάν εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται κατά τον 4ο αιώνα, θα είχε κλείσει κατά τη διάρκεια της δίωξης των ειδωλολατρών στην ύστερη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Αρχαιολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια μεγάλη ζωφόρος, γνωστή ως Βωμός του Δομίτιου Αηνόβαρβου, που δείχνει ένα λουστράτιο ενός ρωμαϊκού στρατού και ενός θαλάσσιου θίασου πιθανότατα προέρχεται από αυτόν τον ναό - τώρα χωρίζεται μεταξύ του Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι και της Γλυπτοθήκης του Μονάχου.

Η εκκλησία του Σαν Σαλβατόρε πιστευόταν από καιρό ότι χτίστηκε στα θεμέλια του ναού, αλλά η εκκλησία είναι πιθανώς πολύ μακριά από τον Ιππόδρομο του Φλαμινίου για να είναι σωστό αυτό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Δίων Κάσσιος, 17 fr. 57.60
  2. Πλίνιος, Φυσική Ιστορία, 36.26

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]