Ναός του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ναός του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά
Χάρτης
Είδοςεκκλησία
Αρχιτεκτονικήβυζαντινή αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°58′21″N 23°43′45″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Αθηναίων
ΤοποθεσίαΠλάκα
ΧώραΕλλάδα
Προστασίαδιατηρητέο κτίριο στην Ελλάδα[1]
Commons page Πολυμέσα

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά είναι ναός της υστεροβυζαντινής περιόδου. Βρίσκεται βορειοανατολικά της Ακρόπολης, λίγο πιο κάτω από τα Αναφιώτικα.

Ιστορία του ναού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά χρονολογείται τον 11ο μ.Χ. αιώνα καθώς έχει παρόμοια αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά χαρακτηριστικά με άλλους ναούς αυτής της περιόδου, όπως οι Άγιοι Απόστολοι και ο Ναός Σωτείρας Λυκοδείμου. Κατασκευάστηκε από τη μεγάλη βυζαντινή οικογένεια Ραγκαβά και αρχικά λειτουργούσε ως ιδιωτικός ναός. Υπάρχει πάντως και η άποψη ότι είναι του 9ου αιώνα μ.Χ. και ότι κατασκευάστηκε πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού, από το γιό του αυτοκράτορα Μιχαήλ Α΄ Ραγκαβά, Θεοφύλακτο.

Το 1687 μ.Χ., στη διάρκεια της πολιορκίας της Αθήνας από τα στρατεύματα του Φραντσέσκο Μοροζίνι, στα πλαίσια του Έκτου Βενετουρκικού Πολέμου, μια οβίδα προκάλεσε ζημιές στο Ιερό Βήμα του ναού.

Το 1833 έγιναν στον ναό εργασίες συντήρησης και επέκτασης που αλλοίωσαν πολύ τη φυσιογνωμία του. Επανέκτησε σε σημαντικό βαθμό την αρχική του μορφή το 1979 -80 ύστερα από εργασίες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Περιγραφή του ναού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά στην αρχική του μορφή ήταν περίπου μισός σε έκταση από το σημερινό.

Ήταν χτισμένος με βάση τον αρχιτεκτονικό τύπο του σταυροειδή εγγεγραμμένου με τρούλο και είχε θολοσκεπή σταυρεπίστεγο νάρθηκα με κωδωνοστάσιο, που κατεδαφίστηκαν. Στην κατασκευή του ναού έχουν χρησιμοποιηθεί και αρχαία υλικά (π.χ. κιονόκρανα) ενώ στην τοιχοποιία του ακολουθήθηκε ο πλινθοπερίκλειστος τύπος.

Κατά τις εργασίες συντήρησης και επέκτασής, το 1833, προστέθηκαν ο νάρθηκας, το καμπαναριό, το βόρειο παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής και ο γυναικωνίτης του σημερινού ναού. Η τοιχοδομία καλύφθηκε με σοβά και ο τρούλος με φύλλα μολύβδου. Τότε κατασκευάσθηκε και το σημερινό ξύλινο τέμπλο, πιο δυτικά από το αρχικό, με αποτέλεσμα οι δύο ανατολικοί κίονες του ναού να βρίσκονται μέσα στο ιερό, ενώ τοποθετήθηκαν και άλλοι δύο κίονες πλάι στους προηγούμενους. Κατά τις εργασίες στα τέλη της δεκαετίας του ’70, βρέθηκε σε ένα κιονίσκο του τρούλου, η εξής εγχάρακτη επικλητική επιγραφή: Κ(ΥΡΙ)Ε ΒΩΗΘΗ ΤΟΥ ΔΟΥΛ(ΟΥ) ΛΕΩ)(Ν)Τ(ΟΣ) ΡΑΝΚΑΒΑ.

Οι αρχικές αγιογραφίες του ναού δε σώζονται. Οι υπάρχουσες έγιναν την περίοδο της βασιλείας του Όθωνα και είναι νεοκλασικής τεχνοτροπίας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]