Ναός της Γεννήσεως της Θεοτόκου στη Μουραβάνκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 53°41′51″N 24°59′59″E / 53.69750°N 24.99972°E / 53.69750; 24.99972

Ναός της Γεννήσεως της Θεοτόκου στη Μουραβάνκα
Murovanka church.jpg
Map
Είδοςορθόδοξη εκκλησία
ΑρχιτεκτονικήΛευκορωσικός γοτθικός ρυθμός
Γεωγραφικές συντεταγμένες53°41′51″N 24°59′59″E
ΘρήσκευμαΛευκορωσική Ορθόδοξη Εκκλησία
Θρησκευτική υπαγωγήΕπαρχία της Χρόντνα-Βάουκαβισκ
Διοικητική υπαγωγήMažejkaŭski Sieĺsaviet και Muravanka
ΧώραΛευκορωσία
Έναρξη κατασκευής1542
Υλικάτούβλο
Προστασίαπολιτισμικό αγαθό της Λευκορωσίας
Commons page Πολυμέσα

Ο ναός της Γεννήσεως της Θεοτόκου (λευκορωσικά: Царква Раства Багародзіцы‎) είναι μια Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία στη Μουραβάνκα της περιοχής Στσουτσίν και της επαρχίας Χρόντνα, στη Λευκορωσία. Πρόκειται για ένα παράδειγμα του λευκορωσικού γοτθικού ρυθμού και για μια από τις πρώτες οχυρωμένες εκκλησίες που χτίστηκαν στο Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας, μαζί με τον Ναό του Αγίου Μιχαήλ στο Σινκαβίτσι .

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ναός της Γεννήσεως της Θεοτόκου στη Μουραβάνκα σε πίνακα του Βιάτσεσλαβ Γκριάζνοφ (1874)

Ο ναός της Γεννήσεως της Θεοτόκου στη Μουραβάνκα οικοδομήθηκε κατά το πρώτο μισό του 16ου αιώνα. Επιθεωρήσεις από αρχαιολόγους έδειξαν ότι η εκκλησία πιθανότατα χτίστηκε μεταξύ των ετών 1524 και 1542. Το κτήριο υπέστη σοβαρές ζημιές το 1656 κατά τη διάρκεια του πολέμου ενάντια στη Ρωσία αλλά και το 1706 κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Βορείου Πολέμου . Εκείνη την εποχή, το κτήριο έμεινε άδειο για πολλά χρόνια και αποκαταστάθηκε πλέον στα μέσα του 19ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο γερμανικός στρατός χρησιμοποίησε τον χώρο της εκκλησίας ως αποθήκη για προμήθειες. Στην Πολωνία του Μεσοπολέμου ο ναός μετατράπηκε σε καθολική εκκλησία. Το 1990, η εκκλησία η σοβιετική κυβέρνηση επέστρεψε την εκκλησία στους ορθόδοξους πιστούς και έκτοτε χρησιμοποιείται από αυτούς.

Αρχιτεκτονική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ναός της Γεννήσεως της Θεοτόκου στη Μουραβάνκα είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της οχυρωμένης αρχιτεκτονικής ναού του πρώην Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας. Έχει τα χαρακτηριστικά τόσο της γοτθικής όσο και της αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής.

Το κτήριο του ναού βρίσκεται κοντά σε μια πλατεία και έχει διαστάσεις 15x13,5 μέτρα. Υπάρχει ένας στρογγυλός πύργος σε κάθε μια από τις γωνίες του. Η διάμετρος των πύργων είναι περίπου 4,5 μέτρα και το πάχος τους είναι περίπου 1,8 μέτρα. Στην ανατολική πλευρά της εκκλησίας είναι προσαρμοσμένη μια αψίδα. Οι προσόψεις καλύπτονται με πολλά διακοσμητικά στοιχεία. Η εκκλησία έχει μια είσοδο που βρίσκεται στο δυτικό της άκρο. Το εσωτερικό χωρίζεται στα τρία κλίτη ύψους περίπου 12 μέτρων το καθένα.

Παρά τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον πόλεμο και τις πολλαπλές απόπειρες αποκατάστασης, η εξωτερική όψη του κτηρίου είναι ακόμη παρόμοια με το αρχικό έργο. Τώρα προστατεύεται από το νόμο της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας ως κτήριο που φέρει εθνική πολιτισμική και ιστορική αξία.

Κατάσταση Παγκόσμιας Κληρονομιάς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτό το μνημείο προστέθηκε στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στις 30 Ιανουαρίου 2004, στην κατηγορία Πολιτισμός. [1]

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]