Ναός στο Εζμπέτ Ρούσντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σχέδιο του ναού.

Ο αρχαίος αιγυπτιακός Ναός στο Εζμπέτ Ρούσντι ανακαλύφθηκε κοντά στο σύγχρονο χωριό Εζμπέτ Ρούσντι, που βρίσκεται λίγο βόρεια από το Τελ ελ Ντάμπα, την αρχαία Άβαρι, και χρονολογείται από τη Δωδέκατη Δυναστεία[1]. Ανασκάφτηκε πρώτη φορά το 1951 από τον Shehata Adam ο οποίος δούλευε για την Αιγυπτιακή Υπηρεσία Αρχαιοτήτων[2]. Ο ναός ανασκάφηκε ξανά το 1996 από την αυστριακή αποστολή υπό τον Μάνφρεντ Μπίετακ[3].

Το συγκρότημα του ναού έχει τυπική διάταξη ναού του Μέσου Βασιλείου[1]. Έχει διαστάσεις 31 επί 42,5 μέτρα και είναι χτισμένος από άψητες πλίνθους[4]. Σύμφωνα με τον πρώτο που έκανε την ανασκαφή Shehata Adam, ο ναός χτίστηκε από το φαραώ Αμενεμχέτ Α΄. Μια στήλη που βρέθηκε εδώ χρονολογείται από την εποχή του Σέσωστρι Γ΄ και φαίνεται ότι ο ναός επεκτάθηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του[1]

Όμως, οι αυστριακές ανασκαφές έδειξαν ότι κάτω από το ναό εκτείνεται παλιότερη δομή, που από τα κεραμικά εκεί μπορεί να χρονολογηθεί στο πρώτο μισό της 12ης Δυναστείας. Στον ίδιο το ναό αποδόθηκε νέα χρονολογία κατασκευής στο περίπου μέσα της 12ης Δυναστείας ίσως στο έτος 5 της βασιλείας του Σέσωστρι Γ΄, όπως υποδεικνύει η παραπάνω αναφερόμενη στήλη[5]. Η είσοδος ήταν στη βόρεια πλευρά, όπου τα τείχη ήταν πιο ισχυρά και φαίνεται ότι σχηματίζανε πυλώνα. Η είσοδος κάποτε ίσως να ήταν περιστοιχισμένη από πλάκες από ασβεστόλιθο καλυμμένες με επιγραφές[6]. Ο ίδιος ο ναός βρισκόταν μέσα σε μια ανοιχτή αυλή. Στη δυτική πλευρά πίσω από την κύρια είσοδο υπήρχε ένας μικρός ναΐσκος, ενώ ο κύριος ναός βρισκόταν απέναντι από τη βόρεια είσοδο. Πίσω από την είσοδο του ναού βρισκόταν περίστυλη αυλή ίσως με οκτώ κίονες. Κάποιες από τις βάσεις των κιόνων αυτών έχουν βρεθεί. Ανατολικά και δυτικά αυτής της αυλής υπήρχαν σε κάθε πλευρά δύο μικρότεροι θάλαμοι, ενώ στη νότια πλευρά υπήρχαν τρία μικρά λατρευτικά ιερά. Ο ναός ήταν μέρος του ευρύτερου συγκροτήματος, το οποίο περιελάμβανε στην ανατολική πλευρά αποθηκευτικούς και διοικητικούς χώρους, τα υπολείμματα των οποίων έχουν ανασκαφεί.

Στο ναό βρέθηκαν πολλά αγάλματα ανώτερων αξιωματούχων και βασιλέων[7].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Wilkinson, Richard H. (2000). The Complete Temples of Ancient Egypt. New York: Thames & Hudson. σελ. 109. ISBN 0-500-05100-3. 
  2. S. Adam: Report on the Excavations of the Department of Antiquities at Ezbet Rushdi, in: ASAE 56 (1959), 207-226.
  3. Ernst Czerny, Ezbet Rushdi www.auaris.at
  4. Ernst Czerny: Tell el-Dab´a XXII, “Der Mund der beiden Wege”, Die Siedlung und der Tempelbezirk des Mittleren Reiches von Ezbet Ruschdi, Volume 1 Vienna 2015, (ISBN 9783700169949), p. 133
  5. Ernst Czerny: Tell el-Dab´a XXII, vol 1, p.82-85
  6. Ernst Czerny: Tell el-Dab´a XXII, vol 1, p. 90
  7. Ernst Czerny: Tell el-Dab´a XXII, vol 1, p. 427-440