Ναός Τιανίνγκ (Πεκίνο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ναός Τιανίνγκ
Χάρτης
Είδοςβουδιστικός ναός
Γεωγραφικές συντεταγμένες39°53′37″N 116°20′24″E
ΘρήσκευμαΒουδισμός
Διοικητική υπαγωγήGuanganmenwai Subdistrict
ΧώραΛαϊκή Δημοκρατία της Κίνας
Έναρξη κατασκευής1119
Commons page Πολυμέσα

Ο Ναός Τιανίνγκ (απλοπ. κινεζ. 天宁寺, παραδ. κινεζ. 天寧寺, λατινική μεταγραφή Tiānníng Sì) είναι ένα συγκρότημα βουδιστικών ναών, που βρίσκεται στο Διαμέρισμα Χσιτσένγκ του Πεκίνου. Οι γεωγραφικές συντεταγμένες του είναι 39°53΄37΄΄ Βόρειο πλάτος και 116°20΄24΄΄ Ανατολικό μήκος.

Το συγκρότημα περιέχει την οκτάπλευρη Παγόδα του Ναού Τιανίνγκ, που είναι κτίσμα του 12ου αιώνα (περ. 1100 έως 1119 ή 1120 μ.Χ., λίγο πριν από το τέλος της Δυναστείας Λιάο). Δεν πρέπει ωστόσο να συγχέεται με τον ομώνυμο Ναό Τιανίνγκ στην πόλη Τσανγκτζόου, που έχει την υψηλότερη παγόδα στον κόσμο, η οποία όμως ανεγέρθηκε τον 21ο αιώνα.

Αρχιτεκτονική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάγλυφα στη νότια πρόσοψη της παγόδας
Πινακίδα πάνω από την μπροστινή πύλη του ναού

Η δεκατριώροφη κινεζική παγόδα έχει ύψος 57,8 μέτρα και οκταγωνική βάση. Είναι κατασκευασμένη από τούβλα και πέτρα, αλλά μιμείται το σχέδιο των ξύλινων αρχαιότερων παγόδων έχοντας διακοσμητικά υποστηρίγματα ντόου-γκον. Εδράζεται πάνω σε μια μεγάλη τετράγωνη βάση-εξέδρα και το κατώτατο τμήμα της έχει το σχήμα ενός βάθρου «σου-μέρου».

Η παγόδα διαθέτει μια βεράντα, ωστόσο είναι τελείως συμπαγής στο εσωτερικό της, χωρίς το κλιμακοστάσιο που διαθέτουν μερικές παγόδες. Κάποια άλλα διακοσμητικά στοιχεία είναι οι αψιδωτές θύρες και οι ουράνιοι βουδιστικοί «φρουροί». Το σχέδιο αυτής της παγόδας ενέπνευσε εκείνο μεταγενέστερων κτισμάτων του είδους, όπως είναι η παρόμοια Παγόδα του Ναού Σισού του Πεκίνου, της εποχής της Δυναστείας των Μινγκ (κτισμένη το 1576).

Η δομή και τα διακοσμητικά στοιχεία της παγόδας έχουν παραμείνει τα ίδια από την εποχή της κατασκευής της, αλλά ο μεγάλος Σεισμός της Τανγκσάν του 1976 προκάλεσε τη θραύση και την πτώση της αρχικής κεραίας της παγόδας, που είχε σχήμα μαργαριταριού, στοιχείο που αναστηλώθηκε αργότερα.

Η έκταση του ναού Τιανίνγκ που περιβάλλει την παγόδα έχει επίσης ανακαινισθεί και ανακατασκευασθεί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των Δυναστειών των Μινγκ και των Τσινγκ. Ο ιστορικός της αρχιτεκτονικής Λιανγκ Σιτσένγκ (1901-1972), γνωστός για την ανακάλυψη και τεκμηρίωση των αρχαιότερων ξύλινων δομών στην Κίνα, εξύμνησε την Παγόδα του Ναού Τιανίνγκ ως ένα «ανόθευτο αρχιτεκτονικό σχέδιο της αρχαιότητας».


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]