Ναυτική μετεωρολογία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η ναυτική μετεωρολογία αποτελεί ιδιαίτερο κλάδο της γενικής μετεωρολογίας με κύριο αντικείμενο την έρευνα των καιρικών φαινομένων στο παγκόσμιο θαλάσσιο χώρο.

Η ναυτική μετεωρολογία διακρίνεται σε δύο επί μέρους κλάδους. Ο ένας ασχολείται με την εξέταση των αλληλεπιδράσεων θάλασσας και ατμόσφαιρας, ο δε άλλος με τις μετεωρολογικές γνώσεις που κρίνονται απαραίτητες και χρήσιμες για τη αυτιλία, αλλά και με τη συμβολή της ναυτιλίας στο έργο της μετεωρολογίας.

Η αξία των μετεωρολογικών γνώσεων για τους ναυτικούς καθίσταται ολονέν και μεγαλύτερη ανεξάρτητα μεγέθους πλοίων, ναυτικών βοηθημάτων έτσι ώστε να συνεχίζει και σήμερα να ισχύει όσα έγραψε πριν ένα αιώνα ο διαμορφωτής της ναυτικής μετεωρολογίας Μάθιου Μώρυ:

«Ο πεφωτισμένος ναυτικός δέον όπως εναγκαλισθή μετά ζήλου την μελέτη των νόμων του καιρού. Η ατμόσφαιρα αποτελεί στοιχείο όμοιο προς Ωκεανό άνευ ακτών, εντός του οποίου πλανάται εις την διάθεση των ανέμων. Δεν δύναται να παραγνωρίζη το θέλγητρο των μεγάλων θεαμάτων, των προερχομένων εκ της εκδηλώσεως των ατμοσφαιρικών διαταραχών, κατά την διάρκεια του σκληρού επαγγέλματός του, αλλά δεν δύναται και να αφαιρείται ενώπιον του καθήκοντος, το οποίον του επιβάλλει την μετά συνέσεως αντιμετώπιση των καταστάσεων τούτων».

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]