Ναυάγιο ζηνοβία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Δύο μόλις ναυτικά μίλια από την ακτή Μακένζυ, Λάρνακα, Κύπρος, βρίσκεται το ναυάγιο Ζηνοβία. Το ναυάγιο αρχίζει από 18 μέτρα βάθος, μέχρι τον πάτο του βυθού, στα 42 μέτρα. Οι δύτες έχουν ορατότητα μέχρι τα 30 μέτρα, και η πρόσβαση στο σημείο του ναυαγίου γίνεται μόνο με συγκεκριμένα αδειοδοτημένα σκάφη. Απαιτήται επίσης από τους δύτες, να κατέχουν τουλάχιστον το δίπλωμα της ανοικτής κατάδυσης (Advance Open Water Diving). Το ναυάγιο Ζηνοβία ήταν ένα σουηδικό οχηματαγωγό τύπυ Ro-Ro 173 μέτρων μήκος, 23 πλάτος και 13 ύψος. Τεχνολογικά ήταν εφοδιασμένο με τα καλύτερα συστήματα πλοήγησης.

Η Ιστορία Του Ζηνοβία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πλοίο παραδόθηκε στο Μάλμο της Σουηδίας στα τέλη του 1979 στους ιδιοκτήτες της Rederi AB Norto. Στις 22 Μαίου 1980 το καράβι μπήκε στη Μεσόγειο ξεκινώντας το παρθενικό του ταξίδι από το Μάλμο της Σουηδίας προς την Ταρτούς της Συρίας και έκανε τον πρώτο του σταθμό στο λιμάνι του Βόλου στη τότε ακτοπλοϊκή σύνδεση Βόλου - Συρίας .Κατά την φόρτωση παρουσίασε προβλήματα ευστάθειας και το πλοίο πήρε μεγάλη κλίση. Παρόλα αυτά απέπλευσε για την Ταρτούς , καθόσον κινδύνευε να βυθιστεί μέσα στο λιμάνι του Βόλου αφού ένα μέρος των φορτηγών βγήκαν από το πλοίο. Αφού έμεινε εκεί για δύο μέρες ακόμη, αναχώρησε για τον Πειραιά. Στα μέσα της διαδρομής ωστόσο, το πλοίο άρχισε να παρουσιάζει τα πρώτα προβλήματα. Συγκεκριμένα οι αντλίες που ρύθμιζαν το σύστημα αντιστάθμισης είχαν βάλει περισσότερο νερό από όσο έπρεπε σε ορισμένες δεξαμενές, με αποτέλεσμα να προκύψει πρόβλημα στην ισορροπία του πλοίου. Εντούτοις, μπόρεσε να δέσει στο λιμάνι του Πειραιά, όπου κατάφεραν μετά από 4 μέρες, να αντλήσουν το επιπλέον νερό. Μετά τις διορθωτικές επεμβάσεις στο σύστημα άντλησης νερού, το πλοίο ξεκίνησε για τον τελικό προορισμό. Στις 3 Ιουνίου και ενώ βρισκόταν ανοικτά της Λεμεσού, στην περιοχή Ζυγίου, διαπιστώθηκε ξανά πρόβλημα αφού ο υπολογιστής ελέγχου άντλησης δεν λειτουργούσε, με αποτέλεσμα οι πλαϊνές δεξαμενές να βάζουν νερό ανεξέλεγκτα. Το πλοίο ρυμουλκήθηκε στο αγκυροβόλιο της Λάρνακας, 2 ναυτικά μίλια από την ακτή. Στο μεταξύ, το πλήρωμα είχε μεταφερθεί στο λιμάνι μέσω άλλου πλοίου που έσπευσε για βοήθεια. Το ημερολόγιο έγραφε 7 Ιουνίου 1980, ώρα 02:30 τα ξημερώματα. Το πλοίο μέσα σε διάστημα 10 λεπτών, βυθίστηκε σε βάθος 42 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μαζί του βυθίστηκαν και τα εμπορεύματα που μετέφερε, τα οποία είχαν αξία πέραν των 200 εκατομμυρίων λιρών. Μετέφερε στα αμπάρια του 108 νταλίκες, αυτοκίνητα Lada, τρόφιμα, εμπορεύματα διαφόρων ειδών, αλλά και πλήρωμα 140 ατόμων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μετέφερε ένα εκατομμύριο αβγά, τα οποία διασώζονται σε μεγάλο βαθμό μέχρι και σήμερα.[1]

Το Ναυάγιο Σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα το ναυάγιο Ζηνοβία αποτελεί ένα από ττου δέκα καλύτερου προορισμούς για δύτες που επισκέπτονται ναυάγια. Με την ονομασία ο "Τιτανικός της Μεσογείου", αποτελεί σίγουρα το καλύτερο ναυάγιο της περιοχής, όπου προξενεί θαυμασμό και εντύπωση στους επισκέπτες του με την απόκοσμη ομορφιά του. Πάνω από 100.000 δύτεςτο επισκέπτονται κάθε χρόνο.

Όσον αφορά τα έσοδα, ο ναυάγιο Ζηνοβία γεμίζει κάθε χρόνο τα ταμεία του κράτους με εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Καταδυτικών Κέντρων Κύπρου Jonathan Wilson ανέφερε πως το ναυάγιο αποδίδει ποσό πέραν των 14 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως!

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]