Νατάσσα Μποφίλιου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Νατάσσα Μποφίλιου
Bofiliou 2012.jpg
Πληροφορίες
Γέννηση18 Απριλίου 1983 (1983-04-18) (38 ετών)
Αθήνα
EίδοςΈντεχνο, Λαϊκό, Ποπ, Τζαζ, Ποπ Ροκ
Μουσικά όργαναΠιάνο
Δισκογραφική εταιρείαΜικρή Άρκτος (2004-2008), Metropolis (2009), Lyra (2010), Sony (2012), Feelgood Records (2013) (Πλέον Cobalt Music)
Ιστότοπος
Natassa Bofiliou / Natassa Bofiliou Facebook Page

Η Νατάσσα Μποφίλιου (Αθήνα, 18 Απριλίου 1983) είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα εκπαιδευτήρια Δούκα[1] και σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ του οποίου είναι απόφοιτη.[2] Έχει πτυχίο πιάνου και θεωρίας από το Ελληνικό Ωδείο[3], επιπλέον αποφοίτησε από το Ωδείο Φίλιππος Νάκας.[2]

Καλλιτεχνική πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πορεία της στο τραγούδι ξεκίνησε με τη συμμετοχή της στις συναυλίες του Χρόνη Αηδονίδη. Το 2004 συμμετείχε στην δεύτερη ακρόαση νέων ερμηνευτών που πραγματοποίησε η δισκογραφική εταιρεία Μικρή Άρκτος του Παρασκευά Καρασούλου, όπου διακρίθηκε και ακολούθως συμμετείχε με δύο τραγούδια στο άλμπουμ "Δεύτερη Ακρόαση της Μικρής Άρκτου".[2]

Πρώτοι δίσκοι (2005-09)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2005 κυκλοφόρησε από την Μικρή Άρκτο ο πρώτος της προσωπικός δίσκος σε στίχους του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και μουσική του Κώστα Τσίρκα, με τίτλο "Εκατό μικρές ανάσες".[4]

Το 2006 συμμετείχε στον δίσκο "Πεθαίνοντας στην Αθήνα" του Σταμάτη Κραουνάκη, που κυκλοφόρησε από την Λυχνία και περιείχε την μουσική από την ομώνυμη ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Το 2007 κυκλοφόρησε το CD-single "Εν λευκώ", σε στίχους του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη. Το ίδιο έτος, συμμετείχε με τρία τραγούδια και στη συλλογή "Η Γενιά του 2010" του Διφώνου, όπου συμμετείχαν επίσης η Ελεονώρα Ζουγανέλη και ο Γιάννης Χαρούλης.

Το 2008 κυκλοφόρησε ο δίσκος "Μέχρι το τέλος", ο πρώτος της ολοκληρωμένος δίσκος, σε στίχους του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και σε μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη με τραγούδια σημεία αναφοράς στην πορείας της όπως: "Εν λευκώ", Σ' έχω βρει και σε χάνω, και το ομότιτλο. Στο τραγούδι "Παρέα" συμμετείχε ο Κωστής Μαραβέγιας. Κοινό και κριτικοί ξεχώρισαν το δίσκο ως έναν από τους καλύτερους της δεκαετίας.[5] Την ίδια χρονιά, συμμετείχε στον δίσκο "Love Obsession… jazz sensation 2" του Γιώργου Ψυχογιού, ερμηνεύοντας το τραγούδι "Τι είν' αυτό που το λένε αγάπη".

Την Πρωτοχρονιά του 2009, ο ραδιοφωνικός σταθμός Μελωδία ανέθεσε στην Μποφίλιου, στον Ευαγγελάτο και στον Καραμουρατίδη να γράψουν το τραγούδι της χρονιάς. Έτσι το «Ευχαριστήριο» είναι το πρώτο τραγούδι που μεταδόθηκε σε ραδιοφωνικό σταθμό μετά την αλλαγή του έτους. Τον Μάρτιο του 2009 κυκλοφόρησε από την δισκογραφική εταιρεία Metropolis το CD-single "Τρία Μυστικά", το οποίο παρουσιάστηκε ζωντανά στο πλαίσιο των εμφανίσεών της στο Live Stage. Ακολούθησε μια επιτυχημένη σειρά εμφανίσεων στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα είχε ως μόνιμη βάση τον Σταυρό του Νότου και τα νυχτερινά κέντρα Orient και GaiA Live στην Θεσσαλονίκη.

Εισιτήρια διπλά & συνεργασίες (2010-11)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάρτιο του 2010 κυκλοφόρησε από την δισκογραφική εταορεία Lyra ο δίσκος "Εισιτήρια Διπλά", σε στίχους πάλι του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και σε μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη. Ο δίσκος αυτός παρουσιάστηκε ζωντανά στον χώρο του Μετρό Συντάγματος, ενώ τον Απρίλιο του ίδιου έτους ξεκίνησε η καλοκαιρινή της περιοδεία, με πρώτη στάση το Γκάζι, όπου δόθηκε μια μεγάλη συναυλία και όπου παρευρέθηκαν περίπου 4.000 θεατές.[1]

Μέσα στο 2010, συμμετείχε σε τρεις δίσκους : "Αστίβη" του Δημήτρη Καρρά, με το τραγούδι "Στρογγυλή φωτιά" ; "Cocoon" του Tareq, με το τραγούδι "Feel me" ; "Μικρές Ελπίδες" του Παύλου Συνοδινού με τα τραγούδια "Απαγορευτικόν" και "Μικρές Ελπίδες". Ο Οκτώβρης την βρήκε στο θέατρο Κάππα, στην μουσική παράσταση "Έχω ένα σχέδιο" του Θέμη Καραμουρατίδη, ενώ λίγο αργότερα βρέθηκε στο πλευρό του Παύλου Συνοδινού, στον Πυρήνα. Το χειμώνα του 2010 έκανε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και εμφανίσεις στο GaiA Live στην Θεσσαλονίκη.

Η Νατάσσα Μποφίλιου σε ζωντανή εμφάνιση το 2011.

Το 2011 συνεργάστηκε με τον Σταύρο Ξαρχάκο στην συναυλία που έλαβε χώρα στο Gazarte, όπου ερμήνευσε με τον Γιάννη Χαρούλη τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη και του ίδιου. Εμφανίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Μετρό ενώ συμμετείχε στη τελετή έναρξης και λήξης των Special Olympics Αθήνα 2011. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς βρέθηκε ξανά στην Τεχνόπολη στο Γκάζι και σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Συμμετείχε, επίσης, στην συναυλία της Ελεονώρας Ζουγανέλη στο Θέατρο Βράχων, η οποία ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε δίσκο από τη Minos-EMI. Επιπλέον, συμμετείχε στο ARK Festival που διοργανώνεται στην Αθήνα, ενώ συνεχίστηκε ο κύκλος των εμφανίσεων της με το Σταύρο Ξαρχάκο και το Γιάννη Χαρούλη για περιορισμένο αριθμό συναυλιών σε όλη την Ελλάδα. Ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2011 με μια τελευταία συναυλία στο Παλλάς. Μετά από μια σειρά εμφανίσεων στο Gaia Live στην Θεσσαλονίκη και συναυλίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, η Νατάσσα Μποφίλιου έκλεισε τον κύκλο προώθησης του δίσκου "Εισιτηρίων Διπλών".

Μέρες του Φωτός - Άνω Τελεία (2012-13)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2012 επέστρεψε με νέο υλικό και εμφανίσεις στο Gazoo. Παράλληλα, συνέχισε τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα και την Κύπρο. Τον Ιούνιο του 2012 κυκλοφόρησε από την SONY-BMG ο δίσκος "Οι μέρες του Φωτός", ακόμα μια φορά σε στίχους του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και σε μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη. Στο άλμπουμ συμμετείχε σε ένα ντουέτο ο Αλκίνοος Ιωαννίδης. Πλήθος εμφανίσεων στην Ελλάδα και μια μεγάλη συναυλία στην Τεχνόπολη με 7.000 άτομα[2] συνέθεσαν το σκηνικό των επόμενων μηνών.

Το 2013 συμπληρώνει 10 χρόνια παρουσίας στο χώρο της μουσικής και τα γιορτάζει με μια παράσταση στο Kyklos Live Stage, κλείνοντας έτσι τον πρώτο κύκλο της καλλιτεχνικής της καριέρας. Το Μάρτιο δίνει την πρώτη της συναυλία στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Λονδίνο και το Dingwalls. Το καλοκαίρι του 2013, παράλληλα με εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχει μαζί με πλήθος άλλων καλλιτεχνών (Δρογώσης, Φάμελλος, Δεληβοριάς, Μαραβέγιας κ.α.), στην κολεκτίβα αλληλεγγύης "Αγάπη ρε+", με σκοπό να προσφέρουν με το δικό τους τρόπο, όπου υπάρχει ανάγκη.

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους κυκλοφορεί από την Feelgood Records το EP "Άνω Τελεία", σε στίχους του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και μουσική του Στάμου Σέμση. Την κυκλοφορία του EP ακολουθεί η μουσική παράσταση "Πάμε ξανά", που φέρει την υπογραφή των Ευαγγελάτου και Καραμουρατίδη και παρουσιάζεται στο Passport στον Πειραιά. Έτσι εγκαινιάζεται ένας νέος κύκλος συναυλιών και εμφανίσεων, που συνεχίζεται την άνοιξη του 2014 στην Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου και κορυφώνεται με μια μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία σε Ελλάδα και Κύπρο. Το Μάιο του ίδιου έτους πραγματοποιούνται δύο ακόμα συναυλίες στο εξωτερικό, αυτή τη φορά στη Γερμανία (Βερολίνο και Ντίσελντορφ).

Πρώτες Λέξεις - Βαβέλ (2014-16)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Δεκέμβριο του 2014 κυκλοφορεί από τη Feelgood Records ο δίσκος "Πρώτες Λέξεις", σε στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου, μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη και ερμηνείες της Νατάσσας Μποφίλιου και του Σωκράτη Μάλαμα. Ερμηνεύει μεταξύ άλλων το "Καλοκαίρι" και "Το όνομά μου".

Την επόμενη χρονιά κυκλοφορεί η "Βαβέλ", ο πέμπτος προσωπικός της δίσκος σε σύνθεση Θ. Καραμουρατίδη και στίχους του Γ. Ευαγγελάτου, με τραγούδια όπως το ομώνυμο, "Τα μεθύσια", "Τα δικά μου τραγούδια". Τον Ιούνιο του 2015 επιστρέφει με καλοκαιρινή περιοδεία στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν συναυλίες σε Ελλάδα και Κύπρο, και η οποία οδήγησε το φθινόπωρο του ίδιου έτους σε τρεις επιτυχημένες συναυλίες στο Λονδίνο και στο Ντουμπάι.

Τον Μάρτιο του 2016 επιστρέφει με την παράσταση "Βαβέλ" στη σκηνή του Βοτανικός Live Stage, ενώ τον Ιούνιο του ίδιου έτους ηχογραφείται και κυκλοφορεί από τη Feelgood Records ο ομώνυμος δίσκος, σε συνεργασία με το Θέμη Καραμουρατίδη και τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο. Στο πλαίσιο της προώθησης του δίσκου, πραγματοποιείται καλοκαιρινή περιοδεία σε Ελλάδα και Κύπρο με την παράσταση "Βαβέλ". Λίγους μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, ακολουθεί νέα περιοδεία με τίτλο ''Βαβέλ 2'', που ξεκινά με ζωντανές εμφανίσεις στο Estate, συνεχίζει με καλοκαιρινή περιοδεία και ολοκληρώνεται με δύο μεγάλες συναυλίες στην Τεχνόπολη, τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους.

Μπελ Ρεβ - Η εποχή του θερισμού (2017-20)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Νοέμβριο του 2017 πρωταγωνιστεί στη μουσική παράσταση "Μπελ Ρεβ" που ανεβαίνει στο Διογένης Studio, σε επιμέλεια των Καραμουρατίδη - Ευαγγελάτου και επαναλαμβάνεται την άνοιξη του 2018 για περιορισμένο αριθμό εμφανίσεων στο Γκάζι LIVE.[6] Το καλοκαίρι του 2018 κυκλοφορεί από τη Feelgood Records η ζωντανή ηχογράφηση της παράστασης των τριών καλλιτεχνών, σε διπλό δίσκο με τίτλο "Μπελ Ρεβ LIVE". Ταυτόχρονα κυκλοφορεί ψηφιακά το επίσημο βίντεο κλιπ του τραγουδιού "Εν Λευκώ", έντεκα χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, ενώ ξεκινά η καλοκαιρινή περιοδεία της παράστασης "Μπελ Ρεβ", υπό τον μεταφρασμένο τίτλο "Ομορφο όνειρο", σε Ελλάδα και Κύπρο.

Το 2019 η Μποφίλιου πραγματοποίησε δέκα εμφανίσεις με την παράσταση "Ελληνικά Διάφορα" σε συνεργασία με τον Θέμη Καραμουρατίδη και τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο. Τον Οκτώβριο του 2020 κυκλοφόρησε ο δίσκος "Η εποχή του θερισμού" με δημιουργούς τους σταθερούς της συνεργάτες (Καραμουρατίδης - Ευαγγελάτος)[7].

Προσωπική Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Δισκογραφία της Νατάσσας Μποφίλιου

Albums

  • Εκατό μικρές ανάσες (2005)
  • Μέχρι το τέλος (2008)
  • Εισιτήρια διπλά (2010)
  • Οι μέρες του φωτός (2012)
  • Πρώτες Λέξεις (2014) [με τον Σωκράτη Μάλαμα]
  • Βαβέλ (2016)
  • Μπελ Ρεβ LIVE (2018)
  • Η εποχή του θερισμού (2020)

Cd - singles

  • Εν λευκώ [CD-single] (2007)
  • Τρία μυστικά [CD-single] (2009)
  • Άνω Τελεία [EP] (2013)

Συμμετοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δισκογραφικές συνεργασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δεύτερη Ακρόαση της Μικρής Άρκτου (2004)
  • Πεθαίνοντας στην Αθήνα, OST (2006)
  • Η γενιά του 2010 - Δίφωνο (2007)
  • Love Obsession… Jazz Sensation 2 - δίσκος του Γιώργου Ψυχογιού (2008)
  • Αστιβή - δίσκος του Δημήτρη Καρρά (2010)
  • Cocoon - δίσκος του Tareq (2010)
  • Μικρές Ελπίδες - δίσκος του Παύλου Συνοδινού (2010)
  • Herria - δίσκος του Kepa Junkera (2010)
  • Έχω ένα σχέδιο - Ζωντανή ηχογράφηση από το θέατρο ΚΑΠΠΑ - δίσκος του Θ. Καραμουρατίδη (2011)
  • Είπα στους φίλους μου - Ζωντανή ηχογράφηση από το θέατρο Βράχων - δίσκος της Ελεωνόρας Ζουγανέλη (2011)
  • Ίσως - δίσκος του Ν. Πορτοκάλογλου (2012)
  • Κάποια μέρα - δίσκος του Ηλία Βαμβακούση (2013)
  • Fish - δίσκος του Tareq (2013)
  • Γύρω από τον ήλιο - δίσκος του Μανώλη Φάμελλου (2014)
  • Πρώτες Λέξεις - δίσκος των Θέμη Καραμουρατίδη, Οδυσσέα Ιωάννου και ερμηνείες: Ν. Μποφίλιου και Σ. Μάλαμας (2014)
  • Το κόκκινο τετράδιο - δίσκος του Στάθη Δρογώση (2015)

Ντουέτα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ανακοινώσεις». parents.doukas.gr. Εκπαιδευτήρια Δούκα. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2018. 
  2. 2,0 2,1 2,2 «Νατάσσα Μποφίλιου». gyzimegaron.gr. Gyzi Megaron. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2018. [νεκρός σύνδεσμος]
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Απριλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2011. 
  4. Νατάσα Μποφίλιου[νεκρός σύνδεσμος]. GreeceJoy. Retrieved 2014-04-08.
  5. http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=77&artid=32949[νεκρός σύνδεσμος]
  6. Ogdoo.gr. ««Μπελ Ρεβ» - Η νέα πρόταση των Μποφίλιου, Καραμουρατίδη & Ευαγγελάτου». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-12-16. https://web.archive.org/web/20171216222423/http://www.ogdoo.gr/epikairotita/mousika-nea/mpel-rev-i-nea-protasi-ton-bofiliou-karamouratidi-evaggelatou. Ανακτήθηκε στις 2017-12-09. 
  7. «Η εποχή του θερισμού της Νατάσσας Μποφίλιου». AthensIn. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]