Νατάσα Βέζμαρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νατάσα Βέζμαρ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση24  Οκτωβρίου 1976
Μπιέλοβαρ
Χώρα πολιτογράφησηςΚροατία[1]
Ύψος180 cm Edit this on Wikidata
Βάρος77 kg Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΚροατικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααθλήτρια του Τάε Κβον Ντο

Η Νατάσα Βέζμαρ (κροατικά: Nataša Vezmar, γενν. 24 Οκτωβρίου 1976) είναι Κροάτισσα πρώην αθλήτρια του τάε κβον ντο με σημαντικές διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο στην κατηγορία των βαρέων βαρών (+67, +70 και αργότερα +72 κιλών)[2][3].

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βέζμαρ γεννήθηκε το 1976 στο Μπιέλοβαρ της Κροατίας, το οποίο τότε υπαγόταν στη Γιουγκοσλαβία. Ανήκε στο δυναμικό του συλλόγου TK Metalac του Ζάγκρεμπ και προπονείτο υπό τις οδηγίες του Ίβιτσα Κλάιτς. Πρωτοεμφανίστηκε σε διεθνή διοργάνωση το 1994, όταν συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τάε κβον ντο που διεξήχθη στο Ζάγκρεμπ, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία των 70 κιλών. Το 1995 κατέκτησε την πρώτη θέση στο Γερμανικό Open, καθώς και το χάλκινο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μανίλα, ενώ τα επόμενα χρόνια, μια σειρά από επιτυχίες σε διοργανώσεις όπως το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1998 (χρυσό μετάλλιο), το Παγκόσμιο του 1997 (τρίτη θέση), τα γερμανικά Open (ακόμη τρία χρυσά), οι Παγκόσμιοι Στρατιωτικοί Αγώνες (δύο χρυσά) κ.ά., την καθιέρωσαν μεταξύ των κορυφαίων αθλητριών της κατηγορίας της. Το 2000 η Βέζμαρ συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, την πρώτη διοργάνωση αυτού του είδους που συμπεριέλαβε το τάε κβον ντο στο αγωνιστικό πρόγραμμά της, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να ανέβει στο βάθρο των νικητριών, καθώς ηττήθηκε από την Καναδή Ντομινίκ Μποσάρτ στον αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο.

Ακολούθησαν νέες διακρίσεις με μετάλλια σε διεθνείς διοργανώσεις, με κυριότερες τα χρυσά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2002 και του 2004, όπου επικράτησε στους τελικούς επί της Ισπανίδας Άρκος (με 3-1) και της Βρετανίδας Στήβενσον (με σκορ 7-6) αντίστοιχα.

Το 2004 η Βέζμαρ έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, όπου ηττήθηκε στον προημιτελικό από την Ιορδανή Ναντίν Νταουανί, ολοκληρώντας πρόωρα την παρουσία της, καθώς στη συνέχεια η Νταουανί δεν κατάφερε να προχωρήσει στη διαδικασία των ρεπεσάζ ώστε να τραβήξει μαζί της την Κροάτισσα. Το επόμενο έτος, η Βέζμαρ κατέλαβε την τρίτη θέση στο Open της Γερμανίας και ακολούθως αποσύρθηκε από την ενεργό δράση[2][3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Sports-Reference.com. www.sports-reference.com/olympics/athletes/ve/natasa-vezmar-1.html. Ανακτήθηκε στις 25  Ιανουαρίου 2016.
  2. 2,0 2,1 «Nataša Vezmar». sports-reference.com (στα Αγγλικά). Sports Reference. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2018. 
  3. 3,0 3,1 «VEZMAR, Natasa». taekwondodata.com (στα Αγγλικά). Taekwondo Data. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2018.