Νατάλια Σαποσνίκοβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νατάλια Σαποσνίκοβα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση24  Ιουνίου 1961
Ροστόφ επί του Ντον
Χώρα πολιτογράφησηςΈνωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών
Ύψος158 cm Edit this on Wikidata
Βάρος46 kg Edit this on Wikidata
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΤιμητικό Δίπλωμα Αθλητισμού της ΕΣΣΔ

Η Νατάλια Βιτάλιεβνα Σαποσνίκοβα (γεννημένη στις 24 Ιουνίου 1961 στο Ροστόφ επί του Ντον) είναι πρώην Σοβιετική αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής,. Ήταν γνωστή για τις δεξιότητές της και τη χορογραφία της, ειδικά για την άσκηση ισορροπίας και την άσκηση δαπέδου.

Ανταγωνιστική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σαποσνίκοβα εκπαιδεύτηκε στην αθλητική κοινωνία Ντιναμό στο Ροστόφ επί του Ντον υπό τον τιμημένο προπονητή της ΕΣΣΔ Βλάντισλαβ Ραστορότσκι. Ήταν γνωστή για την πρωτοτυπία της, ειδικά για τα μονόπλευρα στηρίγματα της δοκού.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980 στη Μόσχα, συνέβαλε στο χρυσό μετάλλιο της σοβιετικής ομάδας και κέρδισε ένα χρυσό μετάλλιο στο θησαυροφυλάκιο. Έπαιρνε επίσης χάλκινα μετάλλια για την άσκηση στο πάτωμα.

Η Σαποσνίκοβα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1978, έμπαινε στον τελικό με λίγο προβάδισμα έναντι της Νάντια Κομανέτσι από τη Ρουμανία. Ωστόσο, ο Πίτερ Σίλστον έγραψε τον Απρίλιο του 1980 στο περιοδικό British Gymnast: «Υπήρχε ομάδα του κοινού που αποφάσισε ότι η Κομανέτσι θα έπρεπε να κερδίσει για να αντισταθμίσει τις προηγούμενες της εμφανίσεις. Όταν η Νατάσα ανέβηκε, χρειάζοντας σκορ 9,8 για να πάρει το χρυσό, αντιμετώπισε μια πολύ εχθρική δεξίωση. Έκανε μια σειρά από λάθη, όλα ήταν επιθετικά και έπεσε από την πρώτη θέση στην όγδοη θέση. " Ο Σίλστον χαρακτήρισε την απώλεια «πιθανώς την πιο θλιβερή εμπειρία της ζωής της Νατάσα».

Επώνυμη δεξιότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σαποσνίκοβα ανακάλυψε μια σύνθετη ικανότητα μετάβασης στους ασύμμετρους ζυγούς- έναν κύκλο ισχίου στη χαμηλή ράβδο με την πτήση προς τα πίσω στην ψηλή ράβδο - και πήρε το όνομά της από τον κώδικα σημείων. Η ικανότητα, που μερικές φορές αναφέρεται ως «Shaposh», εκτελείται ευρέως σήμερα. πιστώνεται ως στοιχείο D στον κώδικα σημείων 2013-16.

Από τη δεκαετία του 1990, άλλοι αθλήτριες έχουν αναπτύξει παραλλαγές του Shaposhnikova, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών Άμι Τσόου και Κρίστεν Μάλονι. Οι Βικτόρια Κόμοβα και Σβετλάνα Χόρκινα, η Λάουρα βαν Λέβεν από την Ολλανδία και η Ελίζαμπεθ Σάιτς από τη Γερμανία.[1]

Προπονητική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σαποσνίκοβα και ο σύζυγός της, Πάβελ Σουτ, με χρυσό μετάλλιο στην ανδρική γυμναστική στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1981, επί του παρόντος προπονείται στο Gymnastika στο Πάρκο Γούντλαντ (Νιου Τζέρσεϊ).

Επιτεύγματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ετος Εκδήλωση ΑΑ Ομάδα VT UB ΒΒ FX
1976 Πρωτάθλημα ΕΣΣΔ 3ος 2ος
1977 Παγκόσμιο Κύπελλο 3ος 1ος
Κύπελλο ΕΣΣΔ 1ος
Πρωτάθλημα ΕΣΣΔ 3ος 1ος 2ος 2ος
1978 Παγκόσμιοι πρωταθλητές 3ος 1ος
Παγκόσμιο Κύπελλο 3ος 1ος 2ος 2ος
1979 Παγκόσμιοι πρωταθλητές 2ος
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 3ος 3ος 1ος 2ος
Κύπελλο ΕΣΣΔ 1ος
Πρωτάθλημα ΕΣΣΔ 1ος 3ος 1ος 2ος
1980 Κύπελλο ΕΣΣΔ 2ος

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The Four-Year Fan Guide: Bars». The Gymternet. 1 Αυγούστου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]