Νίκος Μαυραγάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νίκος Μαυραγάνης
Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών
Περίοδος
5 Νοεμβρίου 2016 – 13 Ιανουαρίου 2019
ΠρωθυπουργόςΑλέξης Τσίπρας
ΠροκάτοχοςΜαρίνα Χρυσοβελώνη
ΔιάδοχοςΘάνος Μωραΐτης
Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Περίοδος
25 Ιανουαρίου 2015 – 28 Αυγούστου 2015
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση20 Ιουνίου 1968, Αμάρυνθος Εύβοιας, Ελλάδα
ΕθνότηταΕλληνική
ΥπηκοότηταΕλληνική
Πολιτικό κόμμαΑνεξάρτητοι Έλληνες (2012-2020)
Ενώνω (2020-)
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Αθηνών
ΕπάγγελμαΔικηγόρος
Πολιτικός

Ο Νίκος Μαυραγάνης γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου 1968 στην Αμάρυνθο της Εύβοιας, έκανε σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στη Νομική Σχολή Αθηνών και είναι δικηγόρος στο επάγγελμα. Είναι παντρεμένος με δύο παιδιά. Υπήρξε ένα από τα πιο γνωστά στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων διατελώντας και υφυπουργός στην Κυβέρνηση Τσίπρα ενώ τον Οκτώβρη του 2020 ίδρυσε τον πολιτικό φορέα Ενώνω.

Πολιτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 25 Ιανουαρίου 2015 εκλέχθηκε Βουλευτής του Νομού Ευβοίας, ωστόσο στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 δεν κατάφερε να εκλεγεί. Τον Νοέμβριο του 2015 ανέλαβε ειδικός συνεργάτης του υφυπουργού Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη. Στις 5 Νοεμβρίου 2016 στον Ανασχηματισμό της Κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα Σεπτεμβρίου 2015 αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών διαδεχόμενος τη Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Με νομική του παρέμβαση απέτρεψε τη δημιουργία ανεμογεννητριών στη Σκύρο. Στη Γιάλτρα της Αιδηψού με παρέμβασή του απέτρεψε τον κίνδυνο της υγείας των κατοίκων της από το πρόβλημα της ύδρευσης. Ως ο μόνος δικηγόρος στην Αμάρυνθο προσέφυγε στα δικαστήρια για τη μη επιτρεπτή εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Διατύπωσε την πρόταση νόμου των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τα "Κόκκινα Δάνεια", που προβλέπει το κούρεμα ή τη διαγραφή μη εξυπηρετούμενων δανείων για εμπόρους, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιώτες.

Διατύπωσε την τροπολογία στο Νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με σκοπό να αποτραπούν οι πλειστηριασμοί κατοικιών και επιχειρήσεων ειδικά των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Επίσης απέτρεψε με πολιτικές και νομικές πράξεις τη δημιουργία διοδίων στην Εύβοια χρησιμοποιώντας τον όρο εγκληματική και φονική πράξη για τα διόδια καταθέτοντας αναφορά προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.