Νίκος Λυγερός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Νίκος Λυγερός
Γέννηση
Τόπος γέννησης Βόλος
Υπηκοότητα Ελλάδα
Επάγγελμα/
ιδιότητες
επιστήμονας και μαθηματικός

Ο Νίκος Λυγερός είναι Έλληνας πολυπράγμωνας ερευνητής (μαθηματικά, ποίηση, ζωγραφική, στρατηγική και γεωπολιτική, κ.ά.), γνωστός στο ευρύτερο κοινό για τον ιδιαίτερα υψηλό δείκτη νοημοσύνης του (IQ). Σύμφωνα με βιογραφικό, που δημοσιεύει ιστοσελίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και εργαζόταν ως επιστημονικός συνεργάτης σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα αυτού, "είναι ο Έλληνας με τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (189 στην κλίμακα Standford-Binet)" και "ένας από τους 50 εξυπνότερους ανθρώπους στον κόσμο". Έχει γεννηθεί στον Βόλο το 1968.[1][2]

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος στις Σχολές Εθνικής Άμυνας, Πολεμικής Αεροπορίας, Αστυνομικής Ακαδημίας, Εθνικής Ασφάλειας, και τη Σχολή Στρατολογικού.[3][4][5] Διδάσκει σκηνοθεσία και φιλοσοφία του Θεάτρου στο Θέατρο Ανδρέας Βουτσινάς[6], και είναι επίσης διερμηνέας-μεταφραστής στα Γαλλικά δικαστήρια[7] και επισκέπτης καθηγητής στο Μεταπτυχιακό Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φ. Αερίου του ΤΕΙ Καβάλας.[8] Ως ερευνητής έχει ασχοληθεί με τους τομείς της άλγεβρας, της θεωρίας αριθμών και της συνδυαστικής. Ανήκει στις ομάδες των ερευνητών που ανακάλυψαν το 1998, δέκα πρώτους διαδοχικούς αριθμούς σε αριθμητική πρόοδο[9] και το 2010 την έκτη λύση της εξίσωσης τ(p) = 0 (mod p)[10] (εξίσωση του Ramanujan, μέσω υπολογιστών). Έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με την ανάδειξη του έργου και της συμβολής του γένους Καραθεοδωρή και συγκεκριμένα του Κωνσταντίνου (μαθηματικός) και του Αλέξανδρου (διπλωμάτης) όντας επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή [11][12]

Ήταν αυτός που διάβασε το σχέδιο Ανάν των 10.000 σελίδων και εντόπισε επακριβώς τις αντιφάσεις και συνέταξε μια έκθεση μονοψήφιων σελίδων καταγράφοντας αυτές τις αντιφάσεις, την οποία παρέδωσε στον πρόεδρο της Κύπρου Τ. Παπαδόπουλο απ’ όπου φαινόταν ότι θα ερχόταν η απόρριψή του.[13]

The Pi Society[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει ιδρύσει την οργάνωση The Pi Society στην οποία για να εγγραφεί κάποιος πρέπει να έχει IQ 176 και πάνω, βαθμός νοημοσύνης που σύμφωνα με στατιστικές αντιστοιχεί σ’ έναν άνθρωπο στο εκατομμύριο.[14] Είναι μέλος της Μένσα,[15][16] η οποία έχει 115.000 μέλη ανά τον κόσμο, της Parssociety, μιας διεθνούς ολιγομελούς οργάνωσης μέλη της οποίας, σύμφωνα με το καταστατικό της, μπορούν να γίνουν μόνο άτομα με υψηλό δείκτη νοημοσύνης (η αποδοχή γίνεται μέσω αποστολής στους διαχειριστές, πιστοποιημένων αποτελεσμάτων τους σε κάποιο από τα iq test που προϋποθέτει το καταστατικό της οργάνωσης[17] ενώ αποδεκτοί γίνονται επίτιμα μέλη και ιδρυτές άλλων iq societies αυτομάτως[18]), αλλά και της Mega Foundation,[19] κ.α.. Είναι επίσης δημιουργός δοκιμασιών νοημοσύνης μεγάλου εύρους, και ένα εκ των τεστ εισαγωγής στην Parssociety είναι σχεδιασμένο από τον ίδιο τον Ν. Λυγερό[18] και είναι ευρέως διαθέσιμο στην προσωπική του ιστοσελίδα. Ακόμη, υπήρξε επισκέπτης καθηγητής[εκκρεμεί παραπομπή] στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Παιδαγωγικό Τμήμα).

Συγγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην προσωπική του ιστοσελίδα[20] υπάρχουν πάνω από 22.000 γραπτά κείμενα του ιδίου που περιλαμβάνουν άρθρα πάνω σε θέματα φιλοσοφίας, νοημοσύνης, εκπαίδευσης, μαθηματικών, φυσικής, μυθολογίας, θρησκείας, ιστορίας, αρχαιολογίας, κινηματογράφου, ζωγραφικής, μουσικής, πολιτικής, κοινωνιολογίας, στρατηγικής, management, οικονομίας, καθώς και άλλου είδους κείμενα όπως ποιήματα, ή λογοτεχνικά αποσπάσματα, στην Ελληνική, Γαλλική ή Αγγλική γλώσσα, αλλά και πάνω από 2000 σκίτσα ή πληρέστερα έργα ζωγραφικής, πολλά από τα οποία είναι αναφορές σε έργα των Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Βίνσεντ βαν Γκογκ, Σαλβαδόρ Νταλί, Πάμπλο Πικάσο, Φρίντριχ Σίλερ.

Ποιητικές συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σενάρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κωμωδίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δράματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Les démiurges
 • Les chacals
 • Les toques noires
 • Les lumières noires
 • Dialogues oubliés
 • Ludwig
 • Οι χορδές του χρόνου
 • Cinq mouvements pour un silence
 • L’homme qui n’existait pas
 • Formidabiles Homines
 • O άνθρωπος χωρίς όνειρα (ISBN 978-2-916808-07-9 )

Άλλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. http://benl.primedu.uoa.gr/members.html
 2. http://benl.primedu.uoa.gr/cv/Lygeros.doc
 3. «Nikos Lygeros - The Economist, Intelligence Unit». http://www.economistinsights.com/speaker/4297. 
 4. «Νίκος Λυγερός: Ο εξυπνότερος Έλληνας στον κόσμο - Homo Educandus Αγωγή». http://www.lygeros.org/lygeros/7700-gr.html. 
 5. «Νίκος Λυγερός: Εκφάνσεις του βιογραφικού της ανθρωπότητας... - CultureNow.gr». http://www.culturenow.gr/28285/nikos-lygeros-ekfanseis-toy-viografikoy-ths-anthrwpothtas. 
 6. ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - Νίκος Λυγερός
 7. COUR D’APPEL DE LYON, LISTE DES EXPERTS POUR 2011
 8. «MSc in Oil & Gas Technology». http://msc.petrotech.teikav.edu.gr/index.php/faculty-new/165-nikolaos-lygeros. 
 9. H. Dubner, T. Forbes, N. Lygeros, M. Mizony, H. Nelson, P. Zimmermann, Ten consecutive primes in arithmetic progression, 71 (2002), 1323-1328.
 10. N. Lygeros, O. Rozier, A New Solution to the Equation τ (p) ≡ 0 (mod p) Journal of Integer Sequences, Vol. 13 (2010), Article 10.7.
 11. [1]
 12. http://karatheodori.gr/index.php?op=katast
 13. http://www.xronos.gr/detail.php?ID=49953
 14. http://www.thesmartbaby.com/iq_chart.htm
 15. http://www.mensa.fr/?action=liens_mlink&tri=CA
 16. http://www.mensa.fr/spip/auteur.php3?id_auteur=2
 17. http://www.theparssociety.org/pars.html
 18. 18,0 18,1 http://www.theparssociety.org/membership.html
 19. http://www.megafoundation.org/Ubiquity/Fall00/BBC.html
 20. http://www.lygeros.org

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]