Νίκανδρος Νούκιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για ομώνυμα λήμματα, δείτε: Νίκανδρος (αποσαφήνιση).

Ο Ανδρόνικος ή Νίκανδρος Νούκιος ήταν Έλληνας λόγιος του 16ου αιώνα.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Αποδήμησε από την πατρίδα του λόγω πολλών δυστυχημάτων. Διέτριβε στη Βενετία, όπου εξέδωσε το 1545 το Τυπικό της Εκκλησιαστικής ακολουθίας με έξοδα κάποιου Δαμιανού φιλοχρίστου.

Εκείνο τον χρόνο έφτασε στη Βενετία ο Perrenot de Granvelle, άνδρας ειδήμων των ανατολικών γλωσσών, τον οποίο είχε στείλει ο πρωθυπουργός του Καρόλου Ε’ ως πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη για να συνομολογήσει ανακωχή με τον Σουλτάνο Σουλεϊμάν.

Ο Νούκιος γνωρίστηκε με τον Γεράρδο και τον ξενάγησε στη Βενετία και του πρότεινε να τον ακολουθήσει στην Κωνσταντινούπολη. Ο πρέσβης δέχτηκε την πρόταση και ο Έλληνας τον συνόδευσε διαμέσου της Ιλλυρίας και της Θράκης.

Ο Νίκανδρος ωφελούμενος της ευκαιρίας ανέλαβε το αξιέπαινο σχέδιο της συγγραφής του οδοιπορικού του, στο οποίο έδωσε τον τίτλο «Αποδημίας». Μετά από την επιστροφή του στη Βενετία συνειδητοποίησε ότι οι ομογενείς του αγνοούσαν τις χώρες της Δύσης και γι' αυτό ξεκίνησε για καινούργιο ταξίδι με τον ίδιο σκοπό της συγγραφής οδοιπορικού, περνώντας από την Πάδοβα, τη Φερράρα και άλλες πόλεις της Ιταλίας, και φτάνοντας στο Τρέντο, όπου συνάντησε τη συγκροτημένη σύνοδο. Από εκεί πέρασε τις Άλπεις, βγήκε στη Γερμανία και παρατηρεί την καινούργια θρησκεία που διέδιδαν ο Μαρτίνος Λούθηρος και ο Φίλιππος Μελάγχθων. Από την Ουλμ και τον Δούναβη πέρασε στη Σουηβία και μετά από μια σειρά Γερμανικών πόλεων φτάνει στην Κολωνία και την περιγράφει αυτή και τα πολυάριθμα λείψανα των αγίων που φυλάγονται εκεί. Εκεί γνωρίζει τους Αναβαπτιστές και τον αρχηγό τους, τον Ιωάννη τον εκ Μύνστερ, τις δοξασίες τους. Από εκεί πήγε στο Ακουΐσγρανο (Άαχεν) και περιγράφει λεπτομερώς τη στέψη των Αυτοκρατόρων.

Συγγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αποδημίες. Βιβλίο Α’. Φυλάγεται στη Βοδλεϊνή βιβλιοθήκη
  • Αποδημίες. Βιβλίο Β’. Φυλάγεται στη Βοδλεϊνή βιβλιοθήκη. Δημοσιεύτηκε με Αγγλική μετάφραση και ιστορικών σημειώσεων από τον Ι. Κράμερ (The second Book of the travels of Nicander Nucius of Corcyra, London 1841) παραλείποντας τα τρία τελευταία κεφάλαια, τα οποία εξέδωσε ο Μουστοξύδης
  • Αποδημίες. Βιβλίο Γ’. Φυλάγεται στην Αμβροσιανή βιβλιοθήκη. Εκδόθηκαν από τον Μουστοξύδη

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κωνσταντίνος Σάθας (1868). «Νίκανδρος Νούκιος». Νεοελληνική Φιλολογία: Βιογραφία των εν τοις γράμμασι διαλαμψάντων Ελλήνων, από της καταλύσεως της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μέχρι της Ελληνικής εθνεγερσίας (1453-1821). Αθήνα, εκ της τυπογραφίας των τέκνων Ανδρέου Κορομηλά.