Νήσος Φρέιζερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Νήσος Φρέιζερ (Fraser Island) βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Αυστραλίας και συγκεκριμένα ανήκει στην πολιτέια του Κουινσάιλαντ (Australia , Queensland), ενώ συγκαταλέγεται στον κατάλογο των μνήμειων παγκόσμισμιας κληρονομιάς της UNESCO . Θεωρείται από πολλούς το μεγαλύτερο αμμονήσι στον κόσμο και ανήκει στο Προστατευόμενο Πάρκο Great Sandy. [1]Με μόλις 194 κατοίκους ( απογραφή 2011) αποτελέι δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τους Αυστραλούς και όχι μόνο. Η ονομασία του νησιού οφείλεται σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία που γοήτευσε τους Αυστραλούς.

Στις 13 Μαΐου 1836 το μικρό πλοιάριο Στέρλιν Κάσλ, ενώ έπλεε μεταξύ Σίντνεϊ και Σιγκαπούρης, προσάραξε στο Μεγάλο Αυστραλιανό Κοραλλιογενές Φράγμα νοτίως του στενού Τόρες.  Ο πλοίαρχος Τζέιμς Φρέιζερ και άλλοι 19 ναυαγού μεταξύ των οποίων και η σύζυγός του Ελίζα, προσπαθήσαν να βρουν καταφύγιο στον Όρμο του Μόρτον μέσα στις ναυαγοσωστικές λέμβους, παραμένοντας στα ανοιχτά της ακτής από φόβο προς τους αυτόχθονες. Αναγκάστηκαν, όμως, να προσορμιστούν στο Γκρέιτ Σάντι Άιλαντ, το οποίο ανακαλύφθηκε από τον Τζέιμς Κούκ το 1770. Εκεί αιχμαλωτίστηκαν από τους αυτόχθονες Κάμπι οι οποίοι τους υπέβαλαν σε βασανιστήρια και σε καταναγκαστικά έργα, ώσπου μια αποστολή με επικεφαλής τον Τζόν Γκράχαμ – έναν από τους ναυαγούς πού είχε καταφέρει να διαφύγει – διέζωσε τη μοναδική επιζώσα, την Ελίζα Φρείζερ. Αφού επέστρεψε στην Αγγλία, η Ελίζα δημοσίευσε ένα βιβλίο με αναμνήσεις από την αιχμαλωσία της το οποίο αργότερα έγινε μπέστ- σέλερ στο Λονδίνο. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Αυστραλία για να περάσει στην Μελβούρνη  υπόλοιπα χρόνια της ζωής  της.

Το επώνυμο της γυναίκας αυτής δόθηκε στο εκπληκτικό νησί όπου εκτυλίχθηκε η περιπέτειά της. Με επιφάνεια που υπερβαίνει τα 166.000 εκτάρια, με μήκος 1.200 χιλιομέτρων και πλάτος μεταξύ 5 και 25 μέτρων, η Νήσος Φρέιζερ είναι το εκτενέστερο και αρχαιότερο  αμμώδες νησί στον κόσμο. Η αμμώδης μάζα φτάνει το βάθος των 30 με 60 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και προέρχεται από γρανίτες, ψαμμίτες και μεταμορφωσιγενή πετρώματα.  Ανάμεσα στις άμμους της υπάρχουν σαράντα περίπου λίμνες διαφορετικής φύσεως. Ο εξαιρετικός πλούτος νερού του νησιού και το τροπικό κλίμα ευνόησαν την ανάπτυξη μια ιδιαίτερης ποικίλης βλάστησης, ξεκινώντας από το δάσος με ευκαλύπτους και περνώντας στους φοίνικες, στις αραουκάριες και στα πεύκα, καταλήγοντας σε είδη μυρτιάς και σε συστάδες δενδρώδους φτέρης από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

Από πλευράς πανίδας, τα ενδημικά είδη δεν είναι πολλά, αλλά μεταξύ τους αξίζει ένα τρωκτικό, ο ξενόμυς ο μυώδης, ο οποίος περιλαμβάνεται και στον Κόκκινο Κατάλογο των απειλούμενων ειδών και ένας αμιγής αριθμός από ντίνγκο. Ανάμεσα στα 300 είδη πτηνών ξεχωρίζουν το κιρκινέζι, το ορτύκι με τον μαύρο θώρακα και το στεριανό παπαγαλάκι. Η νήσος Φρέιζερ είναι επίσης πλούσια σε ερπετά και αμφίβια, ενώ φιλοξενεί αποικίες χελωνών, μεταξύ των οποίων και του είδους καρέτα καρέτα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατων αρχαιολογικών ανασκαφών, η περιοχή κατοικείται εδώ και τουλάχιστον 40.000 χρόνια, αλλά η ανθρώπινη εγκατάσταση στη Νήσο Φρέιζερ ανέρχεται σε μόλις 1.500-2.000 χρόνια. Σήμερα στον νησί υπάρχουν διάφορα χωριά, των οποίων οι κάτοικοι συντηρούνται κυρίως από την τουριστική οικονομία. Από τα χωριά στα οποία κατοικούσαν οι αυτόχθονες Κάμπυ που συνέλαβαν τους ναυαγούς του Στέρλιν Κασλ δεν έχουν απομείνει παρά ελάχιστα ίχνη.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Great Sandy National Park». 
  2. Κατάνεο, Μάρκο· Τζασμίνα Τριφόνι (2003). Παγκόσμια κληρονομιά UNSECO προστατευόμενες φυσικές περιοχές. Εκδόσεις ΔΟΜΙΚΗ. σελ. 352-353. ISBN 960-7927-76-1. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Fraser Island στο Wikimedia Commons