Νήσος Μέλβιλ (Αυστραλία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Η νήσος Μέλβιλ στα δεξιά, ως δίδυμη νήσος με τη νήσο Μπάθερστ

Η Νήσος Μέλβιλ (Melville Island), γνωστή στη Γλώσσα Τίβι ως Yermalner, είναι η δεύτερη σε έκταση νήσος του κράτους της Αυστραλίας, μετά την Τασμανία.

Βρίσκεται στην ανατολική Θάλασσα του Τιμόρ, έξω από τις ακτές της Βόρειας Επικρατείας. Με γεωγραφικές συντεταγμένες του κέντρου της 11°33΄ Νότιο πλάτος και 130°56΄ Ανατολικό μήκος, κείται δυτικά της χερσονήσου Κόμπουργκ και κλείνει κατά το μεγαλύτερο μέρος του το στόμιο του κόλπου Βαν Ντήμεν.

Ο μεγαλύτερος οικισμός πάνω στο νησί είναι το χωριό Μιλικαπίτι, με πληθυσμό 559 κατοίκους. Το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό είναι το Πιρλανγκίμπι (πρώην Γκάρντεν Πόιντ, πληθ. 440), στη δυτική ακτή, ενώ ο συνολικός πληθυσμός του νησιού είναι περίπου 1.030 κάτοικοι.

Με έκταση 5.786 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σχεδόν 12 φορές μικρότερη από την Τασμανία, η Νήσος Μέλβιλ μένει μόλις έξω από τον κατάλογο των 100 μεγαλύτερων νησιών της Γης. Σχηματίζει με την αρκετά μικρότερη Νήσο Μπάθερστ ένα «δίδυμο νησί», καθώς τις χωρίζει ένας στενός και μεγάλου μήκους πορθμός. Παρόμοια, στο νότιο άκρο της Μέλβιλ βρίσκεται το νησάκι Ιριτίτου με έκταση 1,6 τετραγωνικό χιλιόμετρο, από το οποίο χωρίζεται με «ποταμοειδές» στενό πλάτους μόλις 55 μέτρων[1]

Τα νησιά Μέλβιλ και Μπάθερστ είναι γνωστά μαζί ως «Νησιά (των) Τίβι», από τη φυλή των ιθαγενών Αυστραλών που πρωτοκατοίκησαν τα νησιά. Το κλίμα των νησιών είναι τροπικό.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λέγεται ότι ο πρώτος Ευρωπαίος που είδε τη νήσο Μέλβιλ ήταν ο Ολλανδός εξερευνητής Άμπελ Τάσμαν το 1644, αλλά αυτό αμφισβητείται πλέον: η πιθανότερη πρώτη ανακάλυψη του νησιού από Ευρωπαίους έγινε από Πορτογάλους. Ο λόγος είναι πως, όταν οι ιθαγενείς συνάντησαν τον εξερευνητή Φίλιπ Πάρκερ Κινγκ το 1818, του ανέφεραν μερικές πορτογαλικές λέξεις.

Ο Φίλιπ Κινγκ ονόμασε το νησί προς τιμή του Ρόμπερτ Ντάντας (Dundas), 2ου υποκόμη του Μέλβιλ, πρώτου λόρδου του Ναυαρχείου, ο οποίος τιμήθηκε και με την ονοματοδοσία της πολύ μεγαλύτερης Νήσου Μέλβιλ στην καναδική Αρκτική. Λίγο αργότερα, οι Βρετανοί επεχείρησαν για πρώτη φορά να εγκατασταθούν στη βόρεια ακτή της Αυστραλίας, στο βραχύβιο Φορτ Ντάντας (1824-1828) στα βορειοδυτικά της νήσου Μέλβιλ.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. John Woinarski, Brooke Rankmore, Alaric Fisher, Kym Brennan and Damian Milne (Δεκέμβριος 1997). «The natural occurrence of northern quolls Dasyurus hallucatus on islands of the Northern Territory: assessment of refuges from the threat posed by cane toads Bufo marinus» (PDF). Australian Government and Northern Territory Government. σελ. 16. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 10 Απριλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2011. CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]