Νήσος Μάουντ Ντέζερτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Νήσος Μάουντ Ντέζερτ (Mount Desert Island) είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της ανατολικής ακτής μετά το Λονγκ Άιλαντ και το έκτο μεγαλύτερο των 48 πολιτειών των Η.Π.Α (εκτός της Αλάσκας και της Χαβάης).[1] Εκεί βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο Ακάντια (Acadia National Park) που καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού.

Ιστορία του νησιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ινδιάνοι Wabanaki που ζούσαν στο νησί Μάουντ Ντέζερτ, του είχαν δώσει το όνομα Pemetic (το επικλινές νησί). Στοιχεία από αρχαιολογικές έρευνες δείχνουν ότι περνούσαν το χειμώνα στην ακτή, για να αποφύγουν τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν στην ενδοχώρα, όπου κατέφευγαν το καλοκαίρι. Υπάρχουν πάντως και ιστορικές αναφορές σύμφωνα με τις οποίες οι Ινδιάνοι Wabanaki περνούσαν τους χειμώνες στα δάση στο εσωτερικό του νησιού και τα καλοκαίρια στην ακτή.

Το 1604 ο Γάλλος εξερευνητής και γεωγράφος Σαμουέλ ντε Σαμπλαίν ηγήθηκε μιας αποστολής σκοπός της οποίας ήταν η εξερεύνηση των ακτών του νησιού και η ανακάλυψη της μυθικής ινδιάνικης πόλης Norumbega. Ο ντε Σαμπλαίν ονόμασε το νησί Isles des Monts DesertΝησί Μάουντ Ντέζερτ (Νησί χωρίς βλάστηση) επειδή οι κορυφές του ήταν γυμνές και βραχώδεις.

Πόλεις στη Νήσο Μάουντ Ντέζερτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μάουντ Ντέζερτ έχει έκταση 280 τετ. χιλ. και 10.615 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2010. Στο νησί υπάρχουν τέσσερις πόλεις: το Bar Harbor, το Mount Desert, το Southwest Harbor και το Tremont.[2]

Εθνικό Πάρκο Ακάντια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1901 ο George B. Dorr ίδρυσε μαζί με άλλους την οργάνωση Hancock County Trustees of Public Reservations, με σκοπό την προστασία της φύσης στο νησί από τη διαρκή χρήση από τους ανθρώπους. Το 1913 η εν λόγω οργάνωση κατείχε στο νησί μια έκταση 24 τετρ. χιλ. την οποία ο Dorr προσέφερε στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Το 1916 ο Πρόεδρος Γουίλσον ανακοίνωσε τη δημιουργία του Sieur de Monts National Monument και τρία χρόνια αργότερα υπέγραψε την πράξη με την οποία ιδρύθηκε στο νησί το Εθνικό Πάρκο Λαφαγιέτ (Lafayette National Park), το οποίο το 1929 μετονομάστηκε σε Εθνικό Πάρκο Ακάντια (Acadia National Park). Ο Ροκφέλερ έφτιαξε στο ανατολικό τμήμα του νησιού δρόμους μήκους 80 χιλ., το μεγαλύτερο τμήμα των οποίων είναι εντός του Πάρκου (64 χιλ.), και δε χρησιμοποιούνται από τα αυτοκίνητα αλλά από ποδηλάτες, περιπατητές και aναβάτες με τα άλογά τους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]