Νήσος Λαμού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένας απο τους οικισμούς του Λαμού

Η Νήσος Λαμού είναι νησί του του Ινδικού Ωκεανού στο αρχιπελάγος Λαμού στην Κένυα[1][2]. Έχει 10 χλμ μήκος και 6 χλμ πλάτος.

Η παλιά πόλη της Λαμού, είναι η κύρια πόλη του νησιού, και είναι ένας από τα παλαιότερους και καλύτερους διατηρημένους οικισμός των Σουαχίλι στην Ανατολής Αφρικής. Η πόλη έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ[3]. Χτισμένο από κοράλλι και ξύλο μαγκρόβια η πόλη χαρακτηρίζεται από την απλότητα των διαρθρωτικών μορφών εμπλουτισμένο με χαρακτηριστικά όπως βεράντες, ταράτσες και ξυλόγλυπτες πόρτες. Η Λαμού έχει φιλοξενήσει μεγάλες μουσουλμανικές θρησκευτικές γιορτές από τον 19ο αιώνα, και έχει γίνει ένα σημαντικό κέντρο για τη μελέτη του ισλαμικού και Σουαχίλι πολιτισμού.

Το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τη Μοκόουι στην ηπειρωτική χώρα και το νησί Μαντά, όπου υπάρχει αεροδρόμιο. Δεν υπάρχουν δρόμοι στο νησί, μόνο δρομάκια και μονοπάτια, και ως εκ τούτου υπάρχουν ελάχιστα μηχανοκίνητα οχήματα στο νησί. Οι μετακινήσεις γίνοντε με τα πόδια ή με βάρκα, και γαϊδούρια εκτός από τα μέσα που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά εμπορευμάτων και υλικών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. A. Erhard: Tourismus und sozioökonomischer Wandel. Das Beispiel der Insel Lamu (Kenia). Geographische Rundschau, Bd. 55 (2003), H. 7-8, S. 18-23.
  2. Ulrich Schulz-Bergdorf: Aspekte der Swaheli-Volksmedizin im Lamu-Archipel Kenyas. Münster 1994. ISBN 3-89473-649-6.
  3. UNESCO, Vieille ville de Lamu