Νήσος Κομσομόλετς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η νήσος Κομσομόλετς (Ρωσικά: остров Комсомолец) είναι το βορειότερο νησί του αρχιπελάγους Σέβερναγια Ζεμλιά στον Ρωσική Αρκτική και το τρίτο μεγαλύτερο του νησιωτικού συμπλέγματος. Καταλαμβάνει την 83η θέση στον κατάλογο των μεγαλύτερων νησιών στην Γη. Περίπου το 65% του νησιού καλύπτεται με παγετώνες, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου στη Ρωσία, τον παγετώνα με την ονομασία η Ακαδημία των Επιστημών.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νήσος Κομσομόλετς

Η νήσος Κομσομόλετς διαχωρίζεται από τη νήσο της Οκτωβριανής Επανάστασης στα νότια μέσω του πορθμού του Κόκκινου Στρατού και από τη νήσο του Πρωτοπόρου στα νοτιοδυτικά από τον πορθμό Γιόυνι. Το βορειότερο σημείο του νησιού είναι το Αρκτικό Ακρωτήρι από όπου ξεκινάνε πολλές αρκτικές αποστολές.

Το μεγαλύτερο μέρος του κεντρικού και του νότιου τμήματος του νησιού καλύπτεται από τον παγετώνα η Ακαδημία των Επιστημών, μεταξύ του κόλπου Κρένκελ στα ανατολικά και του κόλπου Ζουράβλεφ στα δυτικά. Το βόρειο τμήμα του νησιού είναι κατά κύριο λόγο χωρίς παγετώνες. Η έκταση του νησιού υπολογίζεται στα 9,006 τμ. το μεγαλύτερο υψόμετρο φτάνει στα 780 μ.

Γεωλογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έδαφος του νησιού αποτελείται από μια σύνθεση χαλαρής άργιλου και άμμου σε μια τούνδρα διάσπαρτη με βρύα και λειχήνες.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νησί ανακαλύφθηκε από τον υδρογράφο και τοπογράφο Μπόρις Αντρέγιεβιτς Βιλκίτσκι το 1913 κατά την διάρκεια υδρογραφικής εκστρατείας του Αρκτικού Ωκεανού στη Σέβερναγια Ζεμλιά, όμως η αναγνώρισή του ως νησί αποδείχθηκε μόνο το 1931, όταν ο Γκιόργκι Ουσακώφ και ο Νικολάι Ουρβάτσεφ χαρτογράφησαν το αρχιπέλαγος κατά την διάρκεια της αποστολής τους μεταξύ 1930–32. Αυτοί έδωσαν και την ονομασία στο νησί διατηρώντας την παράδοση να δίνουν ονόματα στα νησιά με βάση τα γεγονότα και τις κινητοποιήσεις της Ρωσικής Επανάστασης. Το νησί ονομάστηκε προς τιμή των μελών του Κομσομόλ, της κρατικής κομμουνιστικής οργάνωσης νέων στην τέως Σοβιετική Ένωση.[1]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Barr, William. «A Tsarist Attempt at Opening the Northern Sea Route: The Arctic Oeean Hydrographie Expedition, 1910-1915» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 16 Οκτωβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2023.