Νήσος Κίτσενερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Νήσος Κίτσινερ)
Σε πρώτο πλάνο η νήσος Κίτσενερ και πίσω της η Ελεφαντίνη

Η Νήσος Κίτσενερ (αραβικά : جزيرة النباتات, Γκεζιρέτ αλ Ναμπατάτ, νησί των φυτών), είναι νησί του ποταμού Νείλου στην Αίγυπτο. Επεκτείνει κάτω από τον πρώτο καταρράκτη σε μήκος 650 μέτρων στην κατεύθυνση νοτιοδυτικά-βορειοανατολικά και με πλάτος μέχρι 115 μέτρα δυτικά από το μεγαλύτερο νησί του Νείλου Ελεφαντίνη και την πόλη του Ασουάν, κοντά στην ανατολική όχθη του Νείλου[1]. Έχει έκταση 6,5 εκτάρια και είναι εξολοκλήρου σε όλη του τη επιφάνεια ο Βοτανικός Κήπος της πόλης του Ασουάν[2].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νησί δόθηκε το 1899 στον Λόρδο Οράτιο Χέρμπερτ Κίτσενερ για τις υπηρεσίες του στη Αιγυπτιακή κυβέρνηση. Ο Κίτσενερ διορίσθηκε διοικητής του αιγυπτιακού στρατού τη περίοδο 1892-1899, και ο πρώτος Γενικός Κυβερνήτης του αγγλοαιγυπτιακού Σουδάν το 1899 και αργότερα πρώτος κόμης του Χαρτούμ. Του δόθηκε το νησί το 1899 για τις υπηρεσίες του στην καταστολή της εξέγερσης του Μαχντί στο Σουδάν μετά την Μάχη του Ομντουρμάν. Ήταν στη κατοχή του μέχρι το θάνατό του τον Ιούνιο του 1916[3].

Ο Κίτσενερ φύτεψε στο νησί πολλά εξωτικά λουλούδια, δέντρα και άλλα φυτά από την Ασία και την Αφρική και έθεσε τη βάση του σημερινού Βοτανικού κήπου. Το νησί αργότερα πέρασε στην ιδιοκτησία της αιγυπτιακής κυβέρνησης, η οποία δημιούργησε ένα βιολογικό σταθμό έρευνας σε αυτό. Σήμερα το νησί Κίτσενερ είναι ένας δημοφιλής προορισμός για τους τουρίστες και ντόπιους[4].

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νησί είναι σπίτι σε τροπικά και υποτροπικά φυτά της Αφρικής και της Ασίας, τα οποία φυτεύτηκαν εδώ. Αυτά περιλαμβάνουν τα δέντρα μαόνι, αρτόδεντρο, μοσχοκάρυδο, δέντρα τρομπέτα, μάνγκο και Sycamore Συκιές, μπουκαμβίλιες, δενδρομολόχα, πικροδάφνες, ιβίσκους και Αλεξανδριανά. Η βλάστηση αποτελεί τον ιδανικό χώρο φωλιάσματος για πολλά είδη πουλιών[4][5].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Botanical Garden on Kitchener Island
  2. Aswan Tourist Attractions: Kitchener’s Island (Plantation Island / Botanical Gardens)
  3. «Assuan − Botanischer Garten (Kitchener Island)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Φεβρουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2014. 
  4. 4,0 4,1 Giovanna Magi: Assuan, Editrice Bonechi, Florenz 2008, Seite 22, ISBN 978-88-7009-240-0
  5. «Assuan – Botanischer Garten (Kitchener Island)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Φεβρουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]