Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νήσοι Σάντα Κρουζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης των Νήσων Σάντα Κρουζ
Μια φωτογραφία της NASA από το Νέντο, το μεγαλύτερο από τα νησιά Σάντα Κρουζ
Χάρτης των «Νήσων της Βασίλισσας Καρλότας», βασισμένος στην εξερεύνηση του Φίλιπ Κάρτερετ το 1767

Τα νησιά Σάντα Κρουζ (αγγλ.:Santa Cruz Islands) σχηματίζουν ένα αρχιπέλαγος στην επαρχία Τεμότου, στα Νησιά Σολομώντα. Βρίσκονται περίπου 250 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του αρχιπελάγους των Νήσων Σολομώντα, ακριβώς βόρεια του αρχιπελάγους του Βανουάτου και θεωρούνται μέρος της οικοπεριοχής των τροπικών δασών του Βανουάτου. Ο όρος Νήσοι Σάντα Κρουζ χρησιμοποιείται μερικές φορές για να συμπεριλάβει όλα τα νησιά της επαρχίας Τεμότου, στα Νησιά Σολομώντα.

Το μεγαλύτερο νησί είναι το Νέντο, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως το νησί Σάντα Κρουζ. Η Λάτα, που βρίσκεται στο Νέντο, είναι η μεγαλύτερη πόλη και η πρωτεύουσα της επαρχίας Τεμότου.

Άλλα νησιά που ανήκουν στην ομάδα της Σάντα Κρουζ [1] είναι το Βανικόρο (το οποίο στην πραγματικότητα αποτελείται από δύο νησιά, το Μπάνιε και τον μικρό γειτονικό Τεάνου) και το Ουτουπούα.

Τα νησιά Σάντα Κρουζ είναι ηλικίας μικρότερης των πέντε εκατομμυρίων ετών και ωθήθηκαν προς τα πάνω από την τεκτονική καταβύθιση της Ινδοαυστραλιανής πλάκας η οποία κινείται προς τα βόρεια, κάτω από την πλάκα του Ειρηνικού. Τα νησιά αποτελούνται κυρίως από ασβεστόλιθο και ηφαιστειακή τέφρα πάνω από ασβεστόλιθο.

Τα νησιά Σάντα Κρουζ επλήγησαν από τον σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι στις 6 Φεβρουαρίου 2013 στα Νησιά Σολομώντα. Ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι ύψους 1 μέτρου στη Λάτα,[2] που έφτασε περίπου 500 μέτρα στην ενδοχώρα. Το αεροδρόμιο και οι περιοχές με χαμηλό υψόμετρο πλημμύρισαν,[3] με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εννέα άνθρωποι, πέντε από τους οποίους ήταν ηλικιωμένοι και ένα παιδί. Περισσότερα από 100 σπίτια στο νησί υπέστησαν ζημιές και οι υπηρεσίες ύδρευσης και ηλεκτρικού ρεύματος διακόπηκαν.[4] Αναφέρθηκε ότι σχεδόν όλα τα σπίτια στο χωριό Νέλα παρασύρθηκαν από τα νερά και ορισμένα σπίτια στο χωριό Βένγκα μετακινήθηκαν από το νερό.[5]

  1. Dieter Mueller-Dombois, F. Raymond Fosberg: Vegetation of the Tropical Pacific islands. p. 89. Springer 1998. (ISBN 0-387-98285-X). Online in Google Books
  2. «Tsunami alert after Solomon Islands earthquake». The Guardian. 2013-02-05. https://www.theguardian.com/world/2013/feb/06/tsunami-alert-solomon-islands-earthquake. Ανακτήθηκε στις 2013-02-05. 
  3. «Fears for villages after major quake hits near Solomons». Sydney Morning Herald. 2013-02-06. http://www.smh.com.au/environment/fears-for-villages-after-major-quake-hits-near-solomons-20130206-2dxso.html. Ανακτήθηκε στις 2013-02-05. 
  4. Suzanne McFadden and Gerry Mullany (2013-02-06). «Tsunami Causes Deaths and Damages Homes on Solomon Islands». The New York Times. https://www.nytimes.com/2013/02/07/world/asia/earthquake-tsunami-solomon-islands-south-pacific.html?_r=0. Ανακτήθηκε στις 2013-02-06. 
  5. «Airport flood hinders tsunami aid effort». 7 Φεβρουαρίου 2013.