Νήσοι Λουαγιοτέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Νήσοι Λόγιαλτι)

Συντεταγμένες: 21°04′S 167°21′E / 21.067°S 167.350°E / -21.067; 167.350

Νήσοι Λουαγιοτέ
Îles Loyauté
Γεωγραφία
ΤοποθεσίαΕιρηνικός Ωκεανός
Έκταση1.981 km²
Υψόμετρο138 μ
Χώρα
Κύριος ΟικισμόςΟυέ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Σημαία της επαρχίας των Νήσων Λουαγιοτέ

Οι Νήσοι Λουαγιοτέ (γαλλικά: Îles Loyauté) είναι ένα αρχιπέλαγος στον Ειρηνικό ωκεανό. Είναι μέρος της γαλλικής υπερπόντιας κτήσης της Νέας Καληδονίας, η ηπειρωτική χώρα της οποίας απέχει 100 χιλιόμετρα. Οι Νήσοι Λουαγιοτέ αποτελούν την επαρχία των Νήσων Λουαγιοτέ, μια από τις τρεις επαρχίες της Νέας Καληδονίας. Έχουν έκταση 1.981 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 18.297 κατοίκους[1] το 2014. Οι ντόπιοι κάτοικοι είναι οι Κανάκ και οι Ταβουάβουα. Κύριος οικισμός των νήσων είναι το Ουέ.

Η πρώτη δυτική επαφή που καταγράφηκε αποδίδεται στον Βρετανό καπετάνιο Ουίλλιαμ Ρέιβεν (William Raven) του φαλαινοθηρικού Britannia, ο οποίος τις είδε για πρώτη φορά το 1793 καθώς πήγαινε από το Νησί Νόρφολκ στη Μπατάβια, σημερινή Τζακάρτα. Είναι πολύ πιθανό, ωστόσο, το όνομα των νησιών και η ανακάλυψη τους να έγινε από το βρετανικό πλοίο Loyalty σε ένα εμπορικό ταξίδι του στον Ειρηνικό ωκεανό από το 1789 έως το 1790.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αρχιπέλαγος αποτελείται από έξι κατοικημένα νησιά: το νησί Λίφου, το νησί Μαρέ, το νησί Τίγκα, το νησί Ουβέα, το νησί Mouli και το νησί Faiava, καθώς και διάφορα μικρότερα ακατοίκητα νησιά και νησίδες. Η συνολική έκταση τους είναι 1.981 τ.χλμ. Το υψηλότερο υψόμετρο βρίσκεται στα 138 μ. πάνω από τη στάθμη της θάλασσας στο νησί Μαρέ.

Η επαρχία των Νήσων Λουαγιοτέ χωρίζεται σε τρεις δήμους:

  • Λίφου (περιλαμβάνει το νησί Λίφου, το νησί Τίγκα και διάφορα νησάκια)
  • Μαρέ (περιλαμβάνει το νησί Μαρέ και το νησί Dudun)
  • Ουβέα (περιλαμβάνει το νησί Ουβέα, το νησί Mouli, το νησί Faiava και αρκετά κοντινά νησιά και νησιά)

Το νησί Walpole είναι γεωγραφικά μέρος των νήσων Λουαγιοτέ, αλλά διοικητικά μέρος της κοινότητας Île des Pins, της νότιας επαρχίας. Οι κάτοικοι των Νήσων Λουαγιοτέ είναι μικτής μελανησιακής και πολυνησιακής καταγωγής, με μια μικρή ευρωπαϊκή μειονότητα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2009 ανήλθαν σε 17.436 κάτοικοι, δηλαδή κατά 7,9% λιγότεροι από τους 22.080, της προηγούμενης απογραφής του 2004. Ωστόσο, το 2014, ο πληθυσμός αυξήθηκε στις 18.297 κατοίκους, σημειώνοντας αύξηση 4,9%. Αρκετοί χιλιάδες περισσότεροι νησιώτες των νήσων Λουαγιοτέ ζουν στη Νουμέα, την πρωτεύουσα, και στις περιοχές εξόρυξης του κύριου νησιού, Γκραντ Τερ, της Νέας Καληδονίας. Η κύρια εξαγωγή των νήσων Λουαγιοτέ είναι η κόπρα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Population Structure and Trends». Institute de la Statistique et des études économiques Nouvelle-Calédonie (στα French). Institute de la Statistique et des études économiques Nouvelle-Calédonie. Ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2018. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)